Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5 redenen waarom kinderen soms niet te handelen zijn tijdens de feestdagen (en wat je eraan doet)

December is gevuld met dagen van vrolijkheid, gezelligheid en warmte. Maar kinderen kunnen nog weleens roet in het eten gooien, júist tijdens de feestdagen. Waarom dit zo is en hoe je deze decemberdriftbuien tot een goed einde brengt, leggen wij je uit.

De feestdagen zijn meestal leuk en gezellig, maar ook intensief. Pepernoten vangen tijdens de optocht van Sinterklaas, de spanning of je een schoencadeautje hebt gekregen, overal fonkelende lichtjes, bezoek over de vloer, veel eten en ga zo maar door. Niet zo gek dus dat je kind soms wat overprikkeld is. Zo komen jullie de feestdagen zonder al te veel schade door.

Advertentie
 1. Bang of zenuwachtig voor Sinterklaas / de Kerstman

  Stel je eens voor. Je bent een klein kind en ziet Sinterklaas, Piet of de Kerstman. Doodeng natuurlijk, zo’n oude man met lange baard of een Piet in gekke kleding. Niet zo gek dus als je kind in plaats van vrolijk op hem af te stappen zich huilend in jouw armen stort.

  Zo ga je ermee om:
  Troost je kind en hou ‘m bij je. Zeg tegen hem dat je snapt dat hij het spannend vindt, erken hiermee zijn gevoel. Dwing hem niet bij Sinterklaas of de Kerstman op schoot te zitten. Laat hem gewoon van een afstandje kijken als hij zich daar prettiger bij voelt. Vertel je kind rustig dat Sinterklaas hem juist lief vindt en cadeautjes geeft, maar nogmaals: dwing je kind helemaal nergens toe.

  Lees ook: Zo overleef je de feestdagen als gescheiden ouder

 2. Bang voor (onbekende) familieleden

  Niets zo eng voor je kind als volwassen mensen die hij niet kent en hem opeens willen knuffelen. En dan misschien ook nog in een huis waar hij nooit komt. Kerstmis is dan wel dé tijd om familieleden te bezoeken die je niet zo vaak ziet, voor je kind kan dit behoorlijk eng en stressvol zijn.

  Zo ga je ermee om: Leg je familie uit dat je kind nogal verlegen is bij mensen die hij niet vaak ziet en dat hij tijd nodig heeft om te ontdooien. Daar is ook helemaal niks mis mee, dus maak er ook geen big deal van. Forceer hem niet direct te spelen of bij iemand te zitten die hij niet kent. Laat hem alles in zijn eigen tempo doen.

 3. Cadeaus willen

  In een periode waarin je kind regelmatig verrast wordt met cadeaus, kan hij hebberig worden. Als hij ook nog jarig is in deze periode, kan de cadeaulawine helemaal overweldigend zijn. Grote kans dat hij elke avond gaat vragen of hij zijn schoen mag zetten en boos wordt als je zegt dat het niet mag. Of misschien gaat je kind hele dure cadeaus vragen die je niet kan of wilt geven.

  Zo ga je ermee om:
  Heel makkelijk, leg de schuld in de schoenen van Sinterklaas. Sinterklaas heeft het te druk en kan niet elke nacht een cadeautje brengen. Je kan je schoen wel zetten, maar waarschijnlijk blijft hij leeg. Of: de Kerstman heeft niet genoeg geld voor een Nintendo Switch. Ook heb je speciale kalenders die je kunt gebruiken voor je kind waarin je kunt aangeven wanneer hij zijn schoen mag zetten (misschien iets voor volgend jaar?).

  Lees ook: 8x Sinterklaas surprises die zo zijn gemaakt, maar er geweldig uitzien

 4. Ondankbaar zijn voor cadeaus

  ‘Dit willik nieeeeet!’, ‘Deze vind ik stom!’. Kinderen kunnen (in jouw ogen) gruwelijk ondankbaar zijn. Belangrijk is daarom om je kind – het gehele jaar door – niet te veel te verwennen. Verwennen is hét middel om een ondankbaar kind te creëren.

  Zo ga je ermee om:
  Leg je kind van tevoren uit dat hij niet elk cadeau mooi hoeft te vinden, maar wel altijd ‘dankjewel’ hoort te zeggen. Hij hoeft niet te liegen dat hij het fantastisch vindt – je mag tenslotte niet liegen – maar een beetje dankbaarheid is wel op z’n plaats als Piet middenin de winter op een spekglad dak zijn leven heeft geriskeerd.

 5. Rampzalige kerstdiners

  Terwijl tante Lydia een prachtig kindvriendelijk kerstdiner in elkaar heeft geflanst in haar spaarzame vrije tijd, roept jouw kind luidkeels dat hij het vies vindt. Of misschien wil hij na twee happen weer uit z’n stoel om te spelen. Kerstdiners met kinderen zijn nou eenmaal niet altijd een daverend succes, al kan het wel even slikken zijn dat juist jóuw kind er een bende van maakt (terwijl zijn neefje keurig de haricots vers op zijn vork prikt).

  Zo ga je ermee om:
  Zeg tegen je kind van tevoren dat hij netjes aan tafel blijft zitten en in ieder geval het eten proeft dat op zijn bord ligt. Roept hij toch dat hij het vies vindt en wil hij koste wat kost van tafel, laat hem dan. Zeg later één op één dat hij zich niet zo goed gedragen heeft en leg hem uit hoe hij het anders had kunnen doen. Lach erom bij tante Lydia en leg uit dat het leven met een peuter nou eenmaal niet altijd gaat zoals je zou willen.

Lees ook: Kerst met kinderen, zo voorkom je stress

Beeld: Shutterstock