Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5 redenen waarom onze Nederlandse opvoedstijl wordt geprezen

Heb je het al gehoord? Uit onderzoek van Unicef blijkt dat de gelukkigste kinderen ter wereld wonen in… (tromgeroffel)… Nederland! En dát nieuwtje gaat op dit moment de hele wereld over.

Van chocolade als ontbijt (lang leve hagelslag) tot buitenspelen zonder toezicht: om deze redenen wordt onze opvoedstijl geprezen.

Advertentie

1. Broodje hagelslag

hagelslag

Nederland ontbijt met hagelslag. En chocolade in de ochtend, dat vinden andere landen maar raar. Maar hé, van chocolade word je wél gelukkig, dat is immers keer op keer bewezen. Dus ons advies: importeren die pakken.

2. Zelfstandigheid

stoepkrijt

Waar men ook raar van opkijkt: in Nederland ondernemen kinderen veel zonder begeleiding van een volwassene. Bijvoorbeeld fietsen naar school, lopen naar een vriendje in de buurt of buitenspelen zonder toezicht. Dat is in Amerika ondenkbaar, en zelfs strafbaar. Daarnaast worden Nederlandse ouders ook geprezen voor de tijd die zij nemen om kinderen van alles te leren, zoals zwemmen, fietsen en veilig oversteken.

3. Qualitytime

ontbijt gezin

In Nederland werken ouders gemiddeld zo’n 29 uur per week op kantoor en houden ten minste één dag vrij om door te brengen met hun kroost. Ook ontbijten en dineren zij het liefst met het hele gezin samen aan tafel, gaan zij zo’n drie keer per jaar met elkaar op vakantie en wisselen de ouders elkaar af als een kind ziek thuis is, waar de meeste werkgevers alle begrip voor tonen.

4. Spelen en ontdekken

buitenspelen

Ook onze kindvriendelijke cultuur wordt geprezen. Rondrennende kinderen in restaurants, waarom niet? Speelhoeken met boeken en spelletjes, in overvloed! Ga maar rennen, spelen en ontdekken. Wat dat betreft moedigen Nederlanders hun kinderen juist aan om zichzelf te zijn, spontaan en nieuwsgierig. Spelen wordt juist gestimuleerd, in plaats van stilzitten en zwijgen. Een duidelijk verschil tussen Amerikaanse en Nederlandse ouders: Amerikanen richten zich meer op hetgeen dat kinderen verkeerd doen, of niet goed doen. Terwijl Nederlandse ouders denken, laat ze maar lekker. Want als ze niet vallen, dan leren ze ook niet.

5. Relaxed

nederlandse ouders

En tot slot, Nederlandse ouders zijn realistisch en zijn zich ervan bewust dat zij niet perfect zijn. Hierdoor omarmen we onze imperfecties, waardoor we een stuk relaxter onze kinderen opvoeden en veel meer kunnen genieten van het ouderschap.

MEER LEZEN?

Auteur: Marjolein Schel – Bron: Purewow.com – Beeld: Shutterstock