Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5 tips om je kind genderneutraal op te voeden

Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kind genderneutraal op te voeden. Dit betekent dat je je kind doelbewust aspecten van beide werelden meegeeft en hem het gevoel geeft dat hij niet in bepaalde hokjes hoeft te denken. Maar hoe kun je dit nu het beste doen? Hier vijf handige tips.

Advertentie

1. Geeft korte, maar duidelijke antwoorden

Op vragen als ‘Kunnen jongens make-up dragen?’ of ‘Kunnen meisjes ook stekeltjes hebben?’ geef je een kort en simpel antwoord. Zeg bijvoorbeeld: ‘De meeste jongens dragen geen make-up, maar sommigen wel en dat is prima. Iedereen mag zich op zijn eigen manier uiten.’ Het is belangrijk dat je je kind duidelijk maakt dat hij keuzes heeft op dit gebied en dat er niet zoiets bestaat als ‘goed’ of ‘slecht’.

2. Let op je taalgebruik

Volgens experts is het vooral belangrijk om tijdens het complimenteren van je kind te letten op je taalgebruik. Gebruik bij je dochter niet alleen maar woorden als ‘knap’ of ‘beleefd’ en vertel je zoontje niet steeds dat hij ‘supersterk’ is of ‘heel stoer’. Probeer in plaats daarvan complimenten te geven die genderneutraal zijn. Denk bijvoorbeeld aan ‘lief’ of ‘slim’.

3. Verbreed je horizon

Is je kind op zoek naar een leuke sport of hobby? Misschien ben je geneigd om je dochter op ballet te doen en je zoon op boksen, maar kijk ook eens naar sporten zoals tennis, zwemmen, hardlopen, fietsen, judo, etc. Wil je graag weten hoe je moet omgaan met een zoon die graag jurkjes draagt of een meisje die liever voor jongenskleding gaat? Neem dan eens een voorbeeld aan Brad Pitt en Angelina Jolie, die hun dochtertje Shiloh gewoon lekker in jongenskleding laten rondlopen. Of Megan Fox en Brian Green die hun zoontjes jurken laten dragen.

4. Laat ouderwetse opvattingen los

Vroeger werden klusjes zoals het doen van de afwas of het afruimen van de tafel gezien als iets voor vrouwen en mannen deden klussen als kasten in elkaar zetten. Tegenwoordig is dat flink achterhaald. Laat ook je zoontje meehelpen met de afwas en laat je dochter eens het vuilnis buitenzetten.

Advertentie

5. Wees je bewust van stereotypes tijdens het shoppen

Probeer je ook tijdens het winkelen bewust te zijn van stereotypes. Koop niet alleen maar knutselspullen voor je dochter en probeer je zoontje wat anders te geven dan speelgoedauto’s. Lego is bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van genderneutraal speelgoed, en vaak vinden zowel jongens als meisjes het hartstikke leuk om hiermee te spelen.

Meer lezen:

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Purewow – Beeld: Shutterstock