tussendoortjes baby, kaasbrood
door

5 tussendoortjes voor je kind die stiekem heel gezond zijn

Snoep, koek en chips: kinderen kunnen er geen genoeg van krijgen. Gelukkig bestaan er ook genoeg tussendoortjes die gezond zijn... én lekker!

Kwarkblokjes met banaan

De kwarktaart in een ander jasje. Heerlijk om in blokjes bij de thee of koffie op tafel te zetten.

Advertentie

Dit heb je nodig voor de koekbodem:

  • 300 gram havermout
  • 200 gram gesmolten kokosolie of roomboter
  • 3 el dadelstroop of honing

Dit heb je nodig voor de kwarklaag:

  • 6 blaadjes gelatine
  • 4 bananen
  • 10 blaadjes munt
  • 500 gram volle kwark
  • Sap van 1 limoen

Zo maak je het:
Meng de ingrediënten voor de koekbodem in een kom, spreid uit over de bodem van een met bakpapier beklede kleine springvorm en druk goed aan. Zet 10 minuten in de oven op 180°C, en laat daarna afkoelen. Laat de gelatineblaadjes 10 minuten weken in water. Snij de bananen en munt in stukjes en schep door de kwark. Warm het limoensap op in een pannetje, maar laat het niet koken. Knijp de gelatine uit en roer door het limoensap, tot het helemaal is opgelost. Schenk het sap bij de kwark en giet het mengsel op de afgekoelde koekbodem. Zet 3 uur in de koelkast. Snij voor het serveren in blokjes.

Kaasbrood met olijven

De perfecte combi van zoet en zout.

Dit heb je nodig:

  • 2 eieren
  • 135 gram gekookte zoete aardappels
  • Scheut citroensap
  • 1 el gesmolten kokosolie
  • 150 gram boekweitmeel
  • 1 tl kardemom
  • 1 tl baksoda
  • 150 gram witte kaas
  • 10 zwarte, pitloze olijven
  • 3 grote dadels
  • Handje walnoten
  • 3 el volle kwark

Zo maak je het:
Doe de eieren, aardappels, het citroensap en de kokosolie in de blender. Meng in een kom het meel met de kardemom en soda. Meng in een andere kom de kaas, de in plakjes gesneden olijven en dadels en de gebroken walnoten. Voeg de drie mengsels samen met de kwark. Giet het deeg in een met bakpapier beklede
kleine springvorm en strooi er zeezout over. Bak 35 minuten in de oven op 180ºC.

Dadelbonbons

Met hele dadels maak je heerlijke bonbons.

Dit heb je nodig (voor 10 bonbons):

  • 10 medjooldadels (grote dadels)
  • Decoratiewalnoten
  • 200 gram chocolade 72% cacao
  • Gedroogde banaantjes of blanke amandelen

Zo maak je het:
Verwijder de pitten uit de dadels. Stop in elke dadel een walnoot. Smelt de chocolade au bain-marie. Draai het vuur uit en haal de gevulde dadels op een lepel door de chocolade. Vang ze met een andere lepel op en leg ze op een met bakpapier beklede schaal. Decoreer met de amandelen of gedroogde banaantjes en zet de schaal 1 uur in de koelkast.

Walnootballetjes met kokos

Superhandig om mee te nemen.

Dit heb je nodig:

  • 250 gram walnoten
  • 500 gram ontpitte dadels
  • 50 gram chocolade 72% cacao
  • 1 el gesmolten koskosolie
  • 1 el cacao
  • 1 tl kaneel
  • 1 el kokosrasp
  • Zeezout
  • Geraspte kokos

Zo maak je het:
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix het tot een deeg. Draai van dit deeg balletjes en rol die daarna door de geraspte kokos. Zet de balletjes een uur in de koelkast.

Confettiflikken

De echte zoetekauw kan natuurlijk ook experimenteren met witte of melkchocolade.

Dit heb je nodig:

  • 1 grote reep chocolade

Voorbeelden van decoratie:

  • Blanke amandelen
  • Stukjes walnoot/pecannoot
  • Stukjes vijg
  • Gojibessen
  • Zonnebloempitten
  • Pinda’s
  • Cranberries
  • Rozijnen
  • Pompoenpitten
  • Moerbeien

Zo maak je het:
Smelt de chocolade au bain-marie en leg een stuk bakpapier op een schaal. Giet rondjes chocolade op het papier en versier ze met vruchten en noten naar keuze. Zet ze 1 uur in de koelkast.