Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5 veelgehoorde fabels over katten en baby’s (en hoe het écht zit)

Voor katten is het best wennen als er ineens een baby in huis is. Maar ondanks de horrorverhalen die je misschien hebt gehoord, gaan katten en baby’s meestal prima samen. Daarom hebben wij wat fabels voor je ontkracht.

Fabel 1: Baby op komst? Dan moet je kat het huis uit

Veel vrouwen denken dat ze hun kat weg moeten doen zodra ze in verwachting zijn, maar dit is echt niet waar. Het is wel verstandig om tijdens je zwangerschap de verzorging van je kat aan je partner over te laten, om het risico op de infectieziekte toxoplasmose te verkleinen. Die ziekte kun je oplopen via de toxoplasma-parasiet, die vooral in de darmwand van katten zit en dus kan worden overgedragen via de ontlasting van je kat. Blijf daarom tijdens je zwangerschap uit de buurt van de kattenbak.

Advertentie

Lees ook: Alles over toxoplasmose tijdens de zwangerschap

Fabel 2: Katten kunnen baby’s verstikken door de lucht uit hun mond te zuigen

Hoewel er heel wat horrorverhalen rondgaan over deze mythe, is het absoluut niet waar. Volgens de website Catster klopt het dat katten aangetrokken zijn tot de lippen van baby’s vanwege de geur van melk. Maar dit betekent niet dat ze van plan zijn om de adem van je baby te ‘stelen’ en hem zo te verstikken. Als je kat graag zo dicht mogelijk in de buurt van je baby is, komt dat waarschijnlijk omdat-ie op zoek is naar warmte.

Toch is het verstandig om je kat altijd uit de buurt van je (slapende) baby te houden. Doe in elk geval altijd de deur van de kamer waar je baby slaapt dicht en gebruik een babymonitor om je baby en je kat in de gaten te houden.

Fabel 3: Huilende baby’s zorgen ervoor dat katten gevaarlijke dingen doen

Het constante gehuil van een baby kan een volwassene zenuwachtig maken, maar een huisdier kan er ook nerveus van worden. Als een kat in het bed van een huilende baby klimt, wil hij de baby pijn doen of hem stil krijgen, luidt de bekende fabel. Volgens de site Petful is dit niet waar: als je kat in het bed van je huilende baby klimt, doet hij dit waarschijnlijk omdat hij bezorgd of nieuwsgierig is. Ga er dus gerust van uit dat je kat geen kwade bedoelingen heeft (máár: zie het advies bij de vorige fabel).

Fabel 4: Katten haten baby’s

Volgens Kristyn Savage van de Amerikaanse hondentrainingsmethode Beyond the Dog zijn katten juist perfecte huisdieren voor kinderen. Ze zijn namelijk veel minder intimiderend dan honden. Het is wel belangrijk dat je je kat goed voorbereidt op de komst van de baby. Laat hem bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap al YouTube-filmpjes horen van huilende baby’s en laat hem na je bevalling aan de babyspulletjes ruiken. Nog een handige tip: smeer je handen in met babylotion voordat je je kat aait, zodat hij aan de geur van de baby kan wennen (zo associeert hij een babygeur meteen met een positieve ervaring).

Tip! Zo laat je de hond of kat wennen aan de baby

Fabel 5: Kattenvlooien zijn levensgevaarlijk voor baby’s

Een vlooienbeet is net als een insectenbeet gewoon heel vervelend. Het jeukt heel erg en kan een beetje branden, maar is absoluut niet gevaarlijk. Volgens dierenarts Ann L. Huntington is het belangrijk dat je je kat voor de thuiskomst van je baby laat ontvlooien en dat je dit ook daarna regelmatig blijft doen.

baby en kat

Bron: Romper Beeld: Shutterstock