Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Recepten
door

5x de lekkerste sinterklaasrecepten om te maken met je kind

Nee, te veel suiker eten is niet goed voor je, maar in december maken we graag een uitzondering. Dus hup, duik samen met je kind de keuken in voor lekkere kruidnoten, mijterkoekjes en chocoflikken.

Kruidnoten

Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: 60 minuten
Baktijd: 12 minuten

Advertentie

Dit heb je nodig:

  • 150 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 g bloem
  • 75 g bruine basterdsuiker
  • 50 g suiker
  • 1 el koek- of speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • Melk

Zo maak je ze
Meng de boter met de bloem, basterdsuiker, suiker, koekkruiden en het bakpoeder in een kom. Je kunt een pollepel gebruiken, een mixer met deeghaken, een keukenmachine of het gewoon met je handen mengen. Voeg het zout toe en een scheutje melk, zodat het een soepel deeg wordt. Waarschijnlijk is 1 eetlepel melk, misschien 2, al voldoende. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg een uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170°C. Haal het deeg uit de koelkast, laat zachter worden en kneed het kort door. Neem plukjes van het deeg en rol het tot balletjes ter grootte van een kruidnoot. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk de balletjes iets plat. Bak ze in zo’n 12 minuten goudbruin. Heb je ze wat groter gemaakt, dan bak je ze langer. Laat ze buiten de oven afkoelen.

Lees ook: 17x Sinterklaas-uitjes die erg verrassend zijn

Chocoladeflikken

Bereidingstijd: 20 minuten

Dit heb je nodig:

  • 100 g melkchocola, in stukjes
  • 100 g pure chocola, in stukjes
  • Musketzaad

Zo maak je ze:
Doe de melkchocola in een vuurvaste kom en voeg de helft van de pure chocola toe. Breng een pannetje met een flinke laag water aan de kook en draai het vuur laag. Zet de kom erop en laat de chocola smelten. Roer regelmatig. Neem de kom van de pan en roer de rest van de chocola erdoor. Laat iets afkoelen zodat het wat dikker wordt. Leg wat bakpapier op het aanrecht en druppel er met een lepel chocola op. Laat je kind de flikken bestrooien met musketzaad. Bewaar ze in een trommel.

Mijterkoekjes

Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: 60 minuten
Baktijd: 25 minuten

Dit heb je nodig:

  • 150 g roomboter op kamertemperatuur
  • 150 g witte basterdsuiker
  • Snuf zout
  • 250 g bloem, gezeefd

Zo maak je ze:
Meng de boter en basterdsuiker in een kom. Je kunt een pollepel gebruiken, een mixer met deeghaken, keukenmachine of met je handen mengen. Voeg het zout en de bloem toe en kneed tot deeg. Als het aan elkaar blijft plakken, is het goed. Het geeft niet als het deeg er ‘zanderig’ uitziet; doordat de boter zachter wordt, verandert het in deeg. Wikkel in plasticfolie en leg een uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160°C. Haal het deeg uit de koelkast, laat iets zachter worden en kneed het kort door. Rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van 3 mm (of dikker). Maak mijters met een koekjessteker. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes 25 minuten (of langer als ze dikker zijn). Als ze stevig aanvoelen als je erop drukt, zijn ze klaar. Je kunt de koekjes als ze zijn afgekoeld, garneren met glazuur of decoratiestiften.

Lees ook: Ontbijtwolkjes maken voor het kerstontbijt

Chocomijters

Extra lekker: mijterkoekjes met chocola en aardbeien. Smelt daarvoor 125 g witte chocola au bain-marie. Neem de gesmolten chocola van het vuur en laat iets afkoelen. Meng er vervolgens 125 g crème fraîche door. Besmeer een koekje met de chocola en duw er een ander koekje bovenop. Je kunt ook gedroogd fruit toevoegen, zoals gedroogde aardbei.

Freakshake

Ben je toch bezig met chocola smelten? Schenk wat gesmolten chocola in een bord. Dip een beker of glas omgekeerd in de chocola en laat het eraf druipen. De chocola stolt en je hebt een mooi randje dat je kunt versieren met musketzaad. Er meteen een freakshake van maken? Schenk het glas vol met warme chocolademelk, spuit er wat slagroom op en versier met kruidnoten, koekjes en flikken.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Beeld: Shutterstock

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.