Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tips babykwaaltjes

5x grootmoeders tips tegen (baby)kwaaltjes

Luieruitslag, stuwing, krampjes… In de eerste weken als kersverse moeder komt er veel op je af. Gelukkig sta je er nooit alleen voor en vliegen de adviezen je om de oren. Ken je deze vijf klassiekers al?

Advertentie

1. Gekneusde koolbladeren tegen stuwing

Bijna alle kersverse moeders krijgen in meer of mindere mate te maken met stuwing. Je borsten zijn dan gespannen door een verhoogde doorbloeding en het op gang komen van de melkproductie. Meestal krijg je er tussen dag drie en vijf na de bevalling last van. Om de spanning eraf te halen is het belangrijk om je baby zo vaak mogelijk aan te leggen.

Wat ook helpt om de spanning te verminderen, zijn gekneusde koolbladeren uit de koelkast. Kneus de bladeren door ze tussen schone theedoeken wat plat te maken (het sap komt dan vrij) en leg het blad rondom je borst in je beha.

2. Rooibosthee tegen krampjes

Heeft je baby last van krampjes? Dat is heel normaal, maar wél zielig voor zo’n kleintje. Krampjes ontstaan doordat de darmen van een baby nog niet helemaal volgroeid zijn. Als hij te veel voeding of lucht binnenkrijgt tijdens het drinken, kunnen de krampjes verergeren. Bij borstvoeding kan ook het eten van de moeder de oorzaak zijn. Pittig eten en voedingsmiddelen als uien, kool en paprika kunnen krampjes veroorzaken.

Om de krampjes te verlichten kun je, als je borstvoeding geeft, rooibosthee drinken. Baby’s worden er rustig van en het helpt de krampjes te verminderen. Krijgt je baby flesvoeding, maak dan in overleg met je verloskundige een fles klaar met rooibosthee.

Advertentie

3. Appelstroop tegen gezwollen hechtingen

Heb je tijdens de bevalling een scheurtje opgelopen of ben je geknipt, dan kunnen de hechtingen de eerste dagen voor pijn en ongemak zorgen. Deze pijn kun je verzachten met appelstroop. Hoe dat werkt? Leg een boterhamzakje met appelstroop in de vriezer. Als het koud genoeg is, doe je er een hydrofiel washandje omheen en koel je je hechtingen ermee. Omdat appelstroop niet bevriest, kun je het makkelijk vervormen.

4. Kokosolie tegen tepelkloven

Tepelkloven zijn kleine, pijnlijke scheurtjes in de tepel, die uiteindelijk kunnen gaan bloeden. Ze kunnen ontstaan door het voeden. Om ze te voorkomen is het belangrijk dat je je baby goed aanlegt. Laat je tepel goed drogen – het liefst aan de lucht – als je baby klaar is met drinken. Wat je ook kunt doen is je tepel voor het voeden koelen met een ijsklontje, of er na het voeden kokosolie op smeren. Dit werkt verzorgend en verzachtend. Kokosolie kun je overigens ook gebruiken als je baby last heeft van berg (schilfertjes op de hoofdhuid).

5. Maizena tegen luieruitslag (kijk uit met deze tip)

Er wordt vaak gezegd dat maïzena helpt tegen rode babybilletjes en luieruitslag. Vooral vroeger was dit een gebruikelijk advies. Maar maïzena kan de luieruitslag juist verergeren en infecties in de hand werken. Wees daar dus voorzichtig mee.

Video: In deze video ontkracht dermatoloog Marjolein Leenarts de mythe over maïzena
Ouders van Nu product – Negen maanden dagboek

Zwangerschapsdagboek - om de mooiste momenten vast te leggen

€15
Bestel nu