Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5x je verwachtingen over het moederschap versus de realiteit

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Ongetwijfeld heb je allerlei verwachtingen over de bevalling, over je kind en over het ouderschap. Grote kans dat de realiteit er íets anders eruitziet dan je van tevoren dacht…

Advertentie

De bevalling

Verwachting
Je hebt alles opgeschreven in je geboorteplan. Je wil graag thuis bevallen, in je eigen bed, zonder pijnbestrijding en omringd door een engelenkoor (oké, dat laatste misschien niet). Je wil er zo min mogelijk mensen bij. Totaal in control puf je je weeën weg en pak je je kind zelf aan als hij ter wereld komt. Je man knipt de navelstreng door en dit alles gebeurt in serene rust met op de achtergrond een Zen-Spotify Playlist.

De realiteit
Je vliezen breken en de baby heeft in het vruchtwater gepoept. Dat wordt een ziekenhuisbevalling. Eenmaal in de verloskamer komt de één na de ander checken hoe het gaat met jou en je baby. Je schiet geen centimeter op, dus oké, doe maar dan, dat infuus met weeënopwekkers. Nou, die doen hun werk: voor je het weet knalt de ene wee na de andere door je lijf. En hallo, die pijn! Je hoort jezelf hele lelijke dingen roepen tegen de verpleegster – sorry – en wáár is die ruggenprik?! Het hoofdje voelen? Je hebt wel wat anders te doen. Dat kind moet eruit, aaaaargh! (Disclaimer: je bevalling kán ook gaan zoals je hoopt, maar er zijn nu eenmaal geen garanties).

De zin van een geboorteplan: Je kunt je met een geboorteplan óók voorbereiden op situaties waarbij het anders loopt dan je zou willen. Hier lees je hoe.

Lees ook: De bevalling in 8 cartoons: verwachting versus realiteit

De kraamweek

Verwachting
Intens gelukkig zitten jullie met z’n drieën op een roze wolk. Lekker thuis cocoonen op de bank, terwijl de kraamverzorgster nog even met de stofzuiger door het huis gaat en een lekkere maaltijd achterlaat. Hebben jullie tenminste alle tijd om bij te komen en jullie nieuwe gezinslid te leren kennen. Wat een rijkdom!

Advertentie

De realiteit
Nog totaal in de kreukels en beduusd van de bevalling kom je thuis met een gevulde Maxi-Cosi. En nu? Lopen kun je amper, plassen voelt héél ongemakkelijk en laten we vooral niet over a number two hebben. Om de borstvoeding op gang te krijgen, moet je de baby continu aanleggen in de raarste houdingen en zit je er zelf een beetje verdwaasd bij te kijken. Wat gebéurt hier allemaal? Ondertussen voert de kraamverzorgster controles uit op plekken die je vriend al maanden niet meer gezien heeft en overleef je de dagen op gemiddeld twee uur slaap per nacht. Voor een roze wolk van een baby, dat dan weer wel.

Je bevallingsverlof

Verwachting
Oh wat ga jij heerlijk van je bevallingsverlof genieten straks! Lekker knuffelen en kroelen met je baby, samen op pad en je kleine vol trots showen aan de wereld. Je gaat je vriendinnen lekker vaak bezoeken en je gaat intens genieten van deze tijd.

Realiteit
Je wallen hangen tot aan je knieën, je borsten lijken 24/7 uit je voedingsbeha te hangen en je hebt al in geen weken meer een volwassen-mensen-gesprek gevoerd. Je verveelt je dood, je durft amper de deur uit met je baby omdat je bang bent dat-ie overal gaat huilen en je voelt je inmiddels toch wel een beetje eenzaam. Want je vriendinnen bezoeken? Daar heb je de puf niet eens voor. De enige uitjes voor jou zijn het wandelingetje naar de supermarkt en de Kruidvat. Oh joy. Alles is een fase, zeiden ze toch?

Lees ook: Ouderschapscartoons: 9x verwachting versus realiteit

Eten

Verwachting
Je gaat je kind helemaal biologisch opvoeden met verse hapjes die je zelf voor ‘m klaarmaakt. De potjes komen er bij jou niet in! Jouw kind krijgt alleen het állerbeste. Vers, biologisch en homemade. En natúúrlijk begin je met groenten, bananen kan-ie zijn hele leven nog eten.

Advertentie

Realiteit
Je blender draait overuren, maar je kleine kan die wortel-zoete aardappel – quinoahapjes maar matig waarderen. Andere kleuren ook niet, trouwens. Het enige dat erin gaat, zijn stukjes banaan en inmiddels ben je dan ook op het punt beland dat je in de supermarkt draalt bij de babyvoeding om te kijken wat er nu precies in die (fruit)potjes zit dat er zo slecht aan is.

Sporten

Verwachting
Jij bent een fit girl en jij zal de wereld eens even laten zien dat je én moeder én sportief kunt zijn. Wat nou geen tijd om te sporten? Jij trommelt zes weken na de bevalling gewoon je (schoon)moeder op om op te passen en je duikt weer ouderwets de sportschool in. Bye bye zwangerschapslichaam, hello fit mom!

Realiteit
Sporten? Je hebt wel wat beters te doen. Bijslapen bijvoorbeeld als je kind slaapt. Netflixen. Wat interesseert het jou in godsnaam hoe je lichaam eruitziet? Als je maar bij je baby kunt zijn. Bovendien zou je niet weten hoe je moet sporten met weer een nacht van vier uur slaap achter je kiezen. Nee hoor, voorlopig draag jij je zwangerschapsbroeken nog gewoon. Aju.

Lees ook: Verwachting vs. realiteit: 10x ‘geflopte’ fotoshoots met baby’s

Beeld: Shutterstock