Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5x levenslessen die je kind en jij kunnen leren van Pippi Langkous

Pippi Langkous mag dan inmiddels stiekem behoorlijk oud zijn (de eerste verhalen verschenen in 1945), we kunnen nog steeds een hoop van haar leren. Want de manier waarop het eigenwijze, roodharige meisje in het leven staat, is zeker vandaag de dag een bron van inspiratie voor jong én oud. Be like Pippi.

Of je vroeger haar verhalen hebt verslonden of nu pas voor het eerst aanhaakt omdat je kind bijvoorbeeld de serie kijkt, het is nooit te laat om te beseffen welke tijdloze wijsheden er in de verhalen over het Zweedse meisje verstopt zitten. En mocht je nog bijna niets over Pippi Langkous weten, dan triggert dit artikel je wellicht om je toch eens te verdiepen in dit bijzondere meisje. Wedden dat jij en je kind er een geweldige mindset aan over houden?

Advertentie
 1. ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’

  Deze quote heb je op Instagram wellicht al eens voorbij zien komen, zonder dat je besefte dat het een uitspraak van Pippi Langkous is. Hij sluit namelijk mooi aan op hoe er de laatste jaren naar zelfontwikkeling wordt gekeken. De les: probeer nieuwe dingen uit en wees niet bang om te falen. De uitdaging ligt niet daar waar je alles al beheerst, hebt gezien of kent, maar juist op de nieuwe paden. Hij past in hetzelfde rijtje als quotes als: ‘Great things never came from comfort zones’ en ‘Everything you want is on the other side of fear’.

 2. ‘Ik weet een school waar ze de hele dag pretles hebben’

  Of ze nu de hele keuken op z’n kop zet tijdens het pannenkoeken bakken of de volgende dag op borstels het hele huis door glijdt, Pippi zorgt ervoor dat ze in alles wat ze doet de grootste lol heeft. Iets dat wij en zelfs onze kinderen nog weleens uit het oog willen verliezen door de drukte van werk, het gezin, school enzovoort. Goed dus om af en toe even bij stil te staan. In het verlengde hiervan: zit net als Pippi niet te klagen of tobben, maar leef in het nu. Want genieten en plezier hebben in wat je doet, is uiteindelijk waar het écht om draait. Toch?

  Inspiratie nodig? Van deze rare ideeën wordt je kind zeker weten blij (en jij ook!)

 3. ‘Ik let er niet zo op dat het precies gaat zoals het hoort’

  Als Pippi ergens in uitblinkt is het wel in doen waar ze zelf zin in heeft. En dan ook nog eens op compleet haar eigen wijze. Achteruit lopen en ondersteboven slapen bijvoorbeeld. Want waarom zou je alles doen ‘zoals het hoort’? Kortom, volg je gevoel, trek je eigen plan, think outside the box en maak je eigen regels. En als een ander dat vreemd vindt, jammer dan!

 4. ‘Loop maar door, je komt toch wel ergens’

  Volg je hart, geloof in jezelf en heb vertrouwen in je eigen kunnen. En geef niet zomaar op. Welk pad je ook bewandelt, uiteindelijk kom je toch daar waar je hoort te zijn. Zegt Pippi. En zo is het maar net.

  Ook leuk om te lezen: Nee zeggen tegen je kind, waarom het niet werkt

 5. ‘Als je hart maar warm is en klopt zoals het hoort, dan lijd je geen kou’

  Pippi mag dan hondsbrutaal zijn en haar acties kunnen soms wat onhandig uitpakken, het komt altijd uit een goed hart. Bovendien leert ze ons anderen, maar ook onszelf, niet te veroordelen. Kortom, wees net als Pippi lief voor je omgeving én voor jezelf.

  Tip: 10 redenen waarom driftbuien goed zijn voor je peuter