Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5x oervervelende opvoedstruggles en hoe je ze ‘omdenkt’

Als je kind niet naar je luistert, wordt het misschien tijd dat je naar je kind gaat luisteren. Euhm wat? Dit wordt ook wel omdenken genoemd. Oftewel: denken in oplossingen en niet in problemen. Maar in de praktijk gaat dat vaak nét iets lastiger dan op zo'n tegeltje staat. Hierbij vijf vervelende opvoedproblemen en hoe je die kunt omdenken.

De allereerste stap die je als ouder wil nemen bij omdenken, is het accepteren van gedrag. Dus ja, ook gedrag dat jij lastig vindt. Broer en zus die elkaar de tent uitvechten, een dreumes die niet willen luisteren, of je vijfjarige die weigert om te helpen in huis: hier maak je met omdenken juist gebruik van.

Advertentie

Het boek Omdenken in communicatie legt uit dat bij het gevoel van erkenning weerstand verdwijnt. Maar hoe leer je meebewegen met een ander? Hieronder vijf voorbeelden uit de praktijk en hoe je dit volgens het boekje oplost.

View this post on Instagram

#omdenken via Gert van Dijk

A post shared by Omdenken (@omdenkennederland) on

1. Je kind wil niet opstaan

Help, mijn kind komt te laat. Wil hij ’s ochtends absoluut niet uit bed komen en is het steeds weer een strijd om hem op tijd beneden te krijgen? Stop dan met vragen of hij nu alsjeblieft uit bed wil. Wat je wel doet? Kruip er zelf naast. Grote kans dat je kind zo schrikt, dat hij dan opeens wel uit bed komt.

Lees ook: Hoe krijg je je luie puber in actie?

View this post on Instagram

#omdenken

A post shared by Omdenken (@omdenkennederland) on

2. Je kind wil niet aan tafel (eten)

Je hebt nog zo je best gedaan op die maaltijd op tafel, maar op de waardering van je kind hoef je niet te rekenen. Hij weigert om aan tafel te zitten. Laat de strijd gaan en zeg dat jij wel gewoon aan tafel blijft en lekker gaat eten. Klets met je partner en blijf aan tafel. Als je dit lang genoeg volhoudt, vraagt je kind vanzelf of hij er óók bij mag komen.

Meer weten? Moeilijke eters: als je peuter niet wil eten

3. Je kind daagt je uit

De eerste keer lach je er nog om, maar nu hij je non-stop uitdaagt, staat het huilen je soms nader dan het lachen. Goed, tijd voor omdenken. Wáárom daagt je kind je uit? Misschien wil hij wel aandacht. Hij verwacht waarschijnlijk ook dat je geïrriteerd reageert of hem vertelt om iets niet te doen. Loop in plaats daarvan deze keer naar hem toe en geef hem een dikke knuffel. Wedden dat die bui dan zo over is?

Lees ook: Help mijn kind ontploft!

View this post on Instagram

#omdenken

A post shared by Omdenken (@omdenkennederland) on

4. Je kind schreeuwt in het openbaar

Met het schaamrood op de kaken reken je je boodschappen af, terwijl je kind de supermarkt bij elkaar schreeuwt. Heb jij weer. Het feest is al helemaal compleet als hij vervolgens op de grond gaat liggen, omdat hij zijn favoriete snoep niet krijgt. Wat te doen? Blijf rustig en zeg: ‘Kijk, die mensen hebben je nog niet gehoord. Schreeuw nog maar nog harder!’ Grote kans dat je kind zo verbaasd is dat hij wel een toontje lager zingt (en dus niks meer zegt).

Tip! Boodschappen doen met kinderen: zó blijft het leuk

View this post on Instagram

#omdenken

A post shared by Omdenken (@omdenkennederland) on

5. Je kind stopt niet met gamen

Hoe erg jij vroeger uitkeek naar buitenspelen, zo graag zit je kind binnen te gamen. Frustrerend, want je ziet hem liever buiten ravotten dan vierkante ogen krijgen. Maar hem bij de PlayStation of tablet wegkrijgen? Ho maar, daar komt niemand tussen. Wil je niet dat hij gamet, omdat je er eigenlijk zelf niet zoveel van begrijpt? Ga er dan eens bij zitten en stel vragen over het gamen om meer begrip te krijgen. En wie weet, krijg je toch je zin als hij je vragen zat is en het spel zelf maar uitzet.

Lees ook: Gamen: goed of slecht voor je kind?

Bron: Fitgaaf, Omdenken in communicatie – Beeld: Shutterstock