Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5x waarom je vooral gebruik moet maken van vaderschaps- en partnerverlof

Sinds 2019 hebben kersverse vaders en mee-moeders recht op vijf werkdagen vaderschapsverlof en 3 dagen partnerverlof. Onderzoekers adviseren om hier vooral gebruik van te maken en als het even kan liefst nog langer vrij te nemen. Dit is waarom.

Advertentie

De Amerikaanse wetenschappers Pett en Knoester deden onderzoek naar het effect van het opnemen van verlof door vaders na de geboorte van een baby op de relatie met hun kind en hun partner in de vijf jaar daarna. Ze gebruikten hiervoor gegevens van 5000 kinderen en hun ouders. En wat blijkt, vaders die na de geboorte van hun baby verlof opnemen, hebben een betere band met hun kind en vrouw dan vaders die amper vrij hebben genomen. Volgens de onderzoekers zijn dit waarschijnlijk de redenen:

 1. Het zorgt voor een goede band met de baby

  Moeders hebben 9 maanden de tijd om te bonden met hun kind. Voor vaders ligt dit anders. Hoe enthousiast ze ook zijn over de komst van de baby, echt een band met de kleine opbouwen doen ze pas na de geboorte. Wel zo fijn dus als papa de eerste tijd wat meer thuis is. Zo kan hij extra veel knuffelen met zijn kersverse zoon of dochter en ontstaat er binnen no time een onverwoestbare band.

 2. Het geeft je de tijd om aan elkaar te wennen

  De eerste tijd met een pasgeboren baby is niet alleen prachtig, maar ook best spannend. Die piepkleine baby in bad doen, ontdekken wat ieder huiltje betekent. Het is niet niks. En dan moet je opeens ook nog eens je aandacht (anders) verdelen. Want opeens zijn jullie niet meer met zijn twee (of drie, of vier) en dat is best even wennen. Fijn dus als je als gezin de tijd hebt om aan de nieuwe omstandigheden te wennen. Of beter gezegd: de tijd neemt. Check hier hoe het precies zit met vaderschapsverlof en partnerverlof.

 3. Het voorkomt ruzie en gedoe

  Je zult heus nog weleens een discussie hebben over wie er dit keer uit moet of wie de tweede poepluier van de dag op zich neemt. Maar als jullie de tijd hebben om aan elkaar te wennen (punt 2) en een band met de baby op te bouwen (punt 1) voorkom je heel wat geruzie en gediscussieer (punt 3 dus). Want door de eerste weken lekker met elkaar te cocoonen creëer je rust en voorkom je stress. En iedereen weet: een goed begin, is het halve werk.

  Advertentie

  Tip! Zo overleeft je relatie de komst van een baby

 4. Het is gewoon hartstikke praktisch

  Hoe fijn de hulp van een kraamverzorgster ook is, er is niemand die zo goed weet waar een pasbevallen moeder behoefte aan heeft als haar partner. Hij weet precies welk ontbijt favoriet is, wanneer je haar beter even met rust kunt laten en waar ze juist heel blij van wordt. Handig! Bovendien zal dus zeer gewaardeerd worden als je de eerste tijd gebruik maakt van je recht op vaderschaps- en partnerverlof om thuis te helpen. Al helemaal als de kraamverzorgster weer vertrokken is. En wie kan dat beter doen dan de kersverse papa?

  Lees ook: Ouderschapsverlof, waar heb je recht op?

 5. Het is goed voor je relatie

  Vraag een vrouw of ze het aantrekkelijk vindt als haar man zorgzaam, lief is en een betrokken vader is en het antwoord is een volmondige ‘ja’. Meer hoeven we niet te zeggen, toch?

PS: Overal waar papa staat, kan natuurlijk ook mama staan, want dit geldt natuurlijk net zo goed voor mee-moeders.

Advertentie

Bron: Psychology Today – Beeld: Shutterstock