Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5x zo herken je een slimme baby

Alle baby's zijn bijzonder en die van jou is natuurlijk het leukst van allemaal. Maar is jouw kind ook lekker pittig? Zo een die je continu moet vermaken? Dan zou later zomaar kunnen blijken dat hij hoogbegaafd is.

Advertentie

Net moeder geworden? Dan vind je jouw baby vast de knapste, liefste en slimste van de hele wereld. En terecht. Maar sommige baby’s zijn écht bovengemiddeld qua ontwikkeling. Dat wordt vaak pas later duidelijk, als ze naar school gaan bijvoorbeeld. Maar in de babytijd kun je daar al wat voortekenen van zien. Vijf aanwijzingen dat je baby misschien hoogbegaafd is:

 1. Alert

  Je baby is erg alert en kijkt voortdurend om zich heen. Hij lijkt helderder uit zijn ogen te kijken dan andere kinderen van zijn leeftijd en kijkt je ook echt aan.

  Tip: je slimme baby uitdagen? Dat doe je met dit fantastische babyspeelgoed

 2. Wakker

  Je kind slaapt niet zoveel. Hij lijkt het minder nodig te hebben dan andere baby’s. De baby van de buurvrouw laat ’s ochtends om 09.00 uur pas van zich horen met een vrolijk kreetje terwijl jij al bij dag en dauw met die van jou in de weer bent. En de dutjes overdag stellen ook niet veel voor.

  Advertentie

  Handig! Slaapschema baby per maand

 3. Geluid

  Je kind probeert al snel geluiden te maken en probeert zelfs jouw woorden na te doen. Dit doet hij eerder dan andere baby’s.

  Lees ook: Zo leert je baby praten

 4. Gevoelig

  Je baby is erg gevoelig voor geluid, geur en smaak. Hij reageert heftig op een vervelend gevoel. Als iets bijvoorbeeld prikt in zijn romper laat hij dat luidkeels merken.

 5. Vermaak

  Je baby wil graag continu vermaakt worden. Misschien frustreert het je dat hij niet tevreden is, je hebt hem immers net gevoed en z’n luier verschoond. Je ziet de baby van je vriendin een uur tevreden in zijn wippertje of in de box liggen, maar die van jou laat zich nog geen seconde wegleggen. Als hij wakker is, wil hij steeds wat meemaken.

  Advertentie

  Lees ook: Kun je een baby verwennen?

Belangrijkste aanwijzing

De meeste zeer slimme kinderen hebben meerdere van bovenstaande eigenschappen als baby. De belangrijkste aanwijzing is eigenlijk punt vijf: de behoefte om mentaal gestimuleerd te worden. Kan jouw baby huilerig worden als hij niet voortdurend wordt bezig gehouden? Dat kan een signaal zijn dat hij érg slim is. Hij verwerkt nieuwe ervaringen namelijk sneller en doet dus snel kennis op.

Vervelen

Een pittige baby kan best lastig zijn voor jou als moeder, want hoe entertain je een baby? Zelfs de mobiel boven een box hangt te ver weg om te zien voor een jonge baby of kan een slimme baby al snel gaan vervelen. Intelligente kinderen willen het liefst steeds nieuwe dingen om mee te spelen. Eerder dan andere baby’s raken ze uitgekeken op een rammelaar of speeltje.

Nieuwe speeltjes

Wat je kunt doen als ouder? Zorg in elk geval voor genoeg nieuwe speeltjes. Je hoeft niet steeds iets te kopen, het kan ook een pollepel of je sleutelbos zijn.  Of ruil eens wat speelgoed met een vriendin. Probeer je te verplaatsen in je baby, zodat hij genoeg stimulans krijgt (maar overdrijf het niet, het is en blijft een baby die ook behoefte heeft aan rust) en laat hem de wereld samen met jou ontdekken.