Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5x zó zorg je ervoor dat je kind je beter begrijpt

Heb jij ook het gevoel dat je kind je zo’n 95 procent van de tijd negeert? En kost het je moeite om zijn aandacht vast te houden? Volgens logopedist Kelly Lelonek ligt dit vooral aan onszelf: we zouden te veel tegen onze kinderen praten. Maar met deze tips hangt je kind straks wél aan je lippen.

Advertentie

1. Begin vroeg

Volgens Lelonek luisteren baby’s vanaf vijf maanden al naar hun naam. En wanneer ze rond de negen maanden zijn, begrijpen ze basiswoorden zoals: ‘Nee’. ‘Als je alleen met je baby bent, is het belangrijk om op zijn ‘niveau’ te praten. Ga op je hurken zitten, zeg zijn naam en wacht tot hij oogcontact maakt, voordat je een specifieke (niet open) vraag stelt. Dus zeg liever: ‘Wil je met de pop of het konijn spelen?’ in plaats van: ‘Waar wil je mee spelen?’

2. Duidelijkheid is alles

Praat langzaam, gebruik makkelijke woorden en zorg dat je zinnen zo kort mogelijk zijn. Daarnaast kun je volgens Lelonek visuele hints gebruiken om je woorden extra kracht bij te zetten. ‘Laat je kind bijvoorbeeld een plaatje zien van waar je het over hebt of wijs een object in de woonkamer aan om het te laten zien.’ Volgens schrijver Robert J. Mackenzie, van het boek Grenzen stellen voor kinderen met een sterke wil, kun je het nog makkelijker maken door ook te zeggen wat je kind precies moet doen. Dus: ‘Kun je je bord en bestek in de vaatwasser zetten.’ En niet: ‘Het is een troep op het aanrecht. Kun je opruimen.’ Zorg voor een boodschap die kort en duidelijk is.

3. Leef in het ‘nu’

Volgens Lelonek is het vooral belangrijk dat je in het heden praat en niet over dingen die gisteren zijn gebeurd of dingen die morgen op de planning staan. ‘De meeste kinderen krijgen pas na de kleuterklas een beetje tijdsbesef. Als je graag wilt dat je kinderen je begrijpen, kun je daarom beter focussen op het hier en nu.’

4. Weinig rumoer

Een tv waar niemand naar kijkt, de radio die aanstaat of het geluid van de afzuigkap: het zijn allemaal geluiden die kunnen zorgen dat je kind je minder snel begrijpt. Volgens Lelonek is het belangrijk om te zorgen voor een omgeving met zo min mogelijk afleidingen en achtergrondgeluiden.

5. Stiltes zijn oké

Volwassenen vinden stiltes in een gesprek maar ongemakkelijk. Zodra er een stilte valt, proberen we deze op te vullen. Hierdoor krijgen kinderen niet de kans om zelf hun gedachtes en antwoorden te formuleren. ‘Geef je kind minstens vijf seconden om na te denken en antwoord te geven op een vraag. Kinderen hebben tijd nodig om een vraag te verwerken en een reactie te verzinnen. We hoeven echt niet elke stilte op te vullen,’ aldus Lelonek.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Purewow – Beeld: Shutterstock