Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
babys
door

6 dingen die je nog niet wist over baby's

Als ouder kun je je soms afvragen wat er nu precies omgaat in dat kleine koppie van je baby: wat snapt hij wel en wat snapt hij niet? Wetenschappers bestuderen al jaren het gedrag van baby’s om zo een duidelijker beeld te kunnen krijgen van hun ontwikkeling.

Advertentie

Hier een aantal opvallende feiten op een rij:

1. Knap als baby betekent niet per se knap als volwassene

Uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Infant Behaviour & Development blijkt dat de standaardzin ‘Je was vast een mooie baby’, weinig te maken heeft met de realiteit. Toen aan 253 studenten werd gevraagd om foto’s van dezelfde personen als baby en als volwassene te beoordelen, bleek er geen relatie te zijn tussen hoe leuk studenten de baby’s vonden en hoe aantrekkelijk ze de volwassenen vonden.

2. Ze zijn goed in delen

Ja, het is echt waar. Ongeacht hoe vaak je als ouder de twee woorden ‘van mij!’ hebt gehoord, onderzoek toont aan dat baby’s al met 15 maanden een gevoel voor eerlijkheid ontwikkelen. Tijdens een studie van de Universiteit van Washington kregen 47 baby’s een video te zien waarin een onderzoeker melk en crackers uitdeelt aan twee personen. Zodra de ene persoon meer kreeg dan de ander, besteedden de baby’s meer aandacht aan de video’s. Dit betekent dat ze een eerlijke verdeling hadden verwacht. De onderzoekers kwamen erachter dat de baby’s die zich bewust waren van de oneerlijke verdeling, ook eerder geneigd waren om hun eigen speelgoed te delen.

3. Ze kunnen gedachten lezen

Oké, ze zijn niet bepaald helderziend, maar uit een studie van de Universiteit van Missouri blijkt dat baby’s al vanaf tien maanden beginnen met het volgen van het gedachteproces van anderen. ‘Wanneer baby’s iets voor het eerst zien dan kijken ze er langere tijd naar. Dit betekent dat ze het doorhebben wanneer iets inconsistent is,’ aldus professor Yuyan Luo, een van de hoofdonderzoekers. ‘Dit wordt ook wel de “schending van de verwachting” genoemd,’ legt ze uit.

Advertentie

Tijdens het onderzoek van Luo kregen baby’s acteurs te zien die steeds weer kozen voor object A (bijvoorbeeld een blok of cilinder) in plaats van object B. Wanneer een acteur vervolgens ineens switchte naar object B, staarden de baby’s zo’n vijf tot zes seconden langer, wat betekent dat ze de verandering in voorkeur herkenden.

4. Ze zijn een beetje racistisch

‘Beoordeel een boek niet op de voorkant’, ‘behandel iedereen hetzelfde’ en ‘we zijn allemaal gelijk’: het zijn levenslessen die elke ouder aan zijn kind probeert te mee te geven. En daar kunnen ze volgens onderzoekers niet vroeg genoeg mee beginnen: uit een onderzoek van de Universiteit van Sheffield in Groot-Brittannië blijkt dat baby’s al vanaf drie maanden een voorkeur hebben voor de gezichten van mensen van hun eigen ras. Baby’s die echter al vroeg worden blootgesteld aan mensen van verschillende rassen, zullen minder snel zo’n voorkeur ontwikkelen.

5. Ze hebben gevoel voor ritme

Uit een onderzoek van de Brigham Young University blijkt dat baby’s al met vijf maanden een blij, uptempo liedje kunnen onderscheiden van een zielig, langzaam liedje.

Met andere woorden: ze zijn blij, ze weten het. Ze zullen hun handen klappen, of juist langer staren. Tijdens het spelen van de muziek lieten de onderzoekers de baby’s een emotieloos gezicht zien. Wanneer ze een zielig liedje lieten horen, keken de baby’s weg. Wanneer ze een vrolijk deuntje lieten horen, staarden de baby’s zo’n drie tot vier seconden langer.

Advertentie

6. Ze kunnen (een beetje) liplezen

Dr. Janet Werker van de universiteit van British Columbia doet onderzoek naar hoe baby’s taal waarnemen. Zij ontdekte dat als een moeder tijdens haar zwangerschap twee talen spreekt, de baby meteen het verschil herkent tussen de twee talen. En de verschillende talen hoeven niet eens te worden uitgesproken: baby’s van vier tot zes maanden bleken al onderscheid te kunnen maken tussen talen door te kijken naar een video zonder geluid, waarin beide talen werden gesproken.

Bron: Huffington Post. Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Ovulatietest

Ovulatietest

Jouw 2 meest vruchtbare dagen
Vind je hier