Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

6 dingen waar je als kersverse moeder direct mee mag stoppen

Het leven als nieuwe moeder is spannend, onzeker en intens. Alles is nieuw en je staat nog stijf van de hormonen: niet zo gek dus dat je je balans weer even terug moet vinden. Onthoud in ieder geval dat je met onderstaande dingen direct kunt stoppen: daar word je niet blijer van. En je baby ook niet.

Advertentie
 1. Jezelf vergelijken met andere moeders

  De zorg voor een baby, een lijf dat verandert is, slapeloze nachten en hormonen die door je lijf gieren: het maakt je niet per se tot de meest zelfverzekerde persoon ter wereld. Dit kan ervoor zorgen dat je jezelf en je baby met anderen gaat vergelijken. Herkenbaar? Probeer hier asap mee te stoppen. Het doet namelijk niets goeds voor je, maar maakt je waarschijnlijk alleen maar nóg onzekerder. Kortom: let it go! Slaapt jouw kind nog niet door en die van je vriendin wel? Iemand moet de eerste zijn. Is je zus een mega relaxte moeder? Logisch, het is haar tweede. Bedenk: de ene baby is de andere niet, en de ene moeder is de andere niet.

 2. Alles perfect willen doen

  Tuurlijk wil je een de allerbeste moeder zijn voor je kleine erwt. Maar onthoud: zolang jouw kind genoeg eet en voldoende slaap en liefde krijgt, doe je het hartstikke goed. En af en toe ‘fouten’ maken, hoort nou eenmaal bij het moederschap. Het gaat hoe dan ook gebeuren dat je baby een keer nét iets te lang in een vieze luier ligt of dat je die fles melk laat vallen als je baby huilt van de honger. En ook als je kind groter wordt, zal je nog heel wat ‘fouten’ maken. Er zit nou eenmaal geen handleiding bij een baby en dus gaat opvoeden met vallen en opstaan.

  Tip: Die andere moeders doen ook maar wat

 3. Alles zelf willen doen

  Gij zult hulp aanvaarden. Wij herhalen: gij zult hulp aanvaarden. Ten eerste is het dood- en doodvermoeiend om in je eentje voor alle nachten, voedingen en luierverwisselingen op te draaien. Een baby is hard werken en het is belangrijk dat je deze ‘workload’ met iemand deelt. Daarnaast: hoe meer je vanaf de geboorte je partner en andere familieleden betrekt bij de verzorging van je kind, hoe sneller en makkelijker je je baby af en toe los kunt laten. Zo kun je even alleen een kop koffie drinken in de stad of samen met je partner een avondje uit eten, terwijl de kleine bij opa en oma logeert. En een blije mama, is een blije baby.

  Advertentie

  Lees ook: 20x waarom de kraamtijd een feestje is

 4. Oordelen over andere moeders

  Vind je het leven met een baby een groot feest? Superfijn! Maar dat betekent niet dat het overal zo lekker gaat. Wil de kleine van je vriendin niet slapen? Zit de pasbevallen buurvrouw niet bepaald op een roze wolk? Of is die peuter die bij je op kraambezoek komt nogal terror? Misschien heb je je mening al klaarliggen, maar oordeel liever niet te snel. Of beter nog: helemaal niet. Het is niet aardig, niet nodig en er komt gegarandeerd een dag dat het bij jou allemaal minder soepel loopt en dan zit je ook niet te wachten op veroordelende blikken en geroddel. Toch?

 5. Je schuldig voelen

  Wat kun je je als kersverse moeder toch enorm schuldig voelen. Tegenover je baby (als je voor het eerst een avond weggaat zonder hem of hem achterlaat op het kinderdagverblijf), tegenover je partner (wanneer heb ik de laatste tijd nou echt tijd voor hem gemaakt?) of tegenover je vriendinnen of familie (sorry, maar ik moet weer afzeggen…). En ga je op tijd weg van je werk om naar je kind te gaan, dan voel je je schuldig tegenover je manager. Blijf je langer op je werk, dan voel je je schuldig tegenover je kind. En ga zo maar door. Nergens voor nodig: je leven is simpelweg enorm veranderd. En dat is soms wennen voor je omgeving, maar dat schuldgevoel brengt je nergens.

 6. Het hele internet afspeuren

  Als je net een baby hebt gekregen, is de kans groot dat Google overuren draait bij jou. ‘Baby wil niet slapen’, ‘slaapschema baby 3 maanden’, ‘hoe slecht is flesvoeding’ of ‘wat te doen tegen darmkrampjes’. En hé, laten we eerlijk zijn: Google is hartstikke handig voor al je brandende vragen. Maar kijk er wel mee uit. Voor je het weet beland je op een forum met horrorverhalen of probeer je je baby hopeloos in één of ander slaapschema te dwingen, wat helemaal niet bij hem of haar past. Gebruik Google dus alleen voor het noodzakelijke en laat je niet gek maken door alle meningen die je voorbij ziet komen op fora en social media. Je moedergevoel volgen is vaak nog steeds het beste.

Lees meer over het leven van een nieuwe moeder:
9 doodgewone dingen die je als (nieuwe) moeder ineens enorm waardeert
15 manieren om een mommy burn-out te voorkomen
6 tips voor vaders tijdens de kraamtijd

Advertentie

Beeld: Shutterstock