
6 holistische manieren om je baby beter te laten slapen
Duurt het eindeloos voordat je baby eindelijk in slaap valt of slaapt hij nog steeds niet door? Misschien dat een holistische aanpak dé oplossing is. Het is in elk geval het proberen waard, zeggen experts.
Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons zonder camera van dit jaar
Dana Stone, een Amerikaanse slaapconsulent voor baby’s en peuters, ziet dagelijks kersverse ouders die oververmoeid zijn en niets liever willen dan een slapende baby. ‘Ik werk dagelijks met gezinnen die de gevolgen van slaapgebrek ervaren. En die van alles en nog wat willen proberen om er maar voor te zorgen dat hun baby eindelijk eens goed slaapt. Uiteraard wel alleen als het veilig is voor hun kind.’ En precies daarom gaan veel ouders voor een holistische aanpak. Want: baat het niet, dan schaadt het niet.
Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar
-
Massage
Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor baby’s kan een massage heel ontspannen en zelfs slaapverwekkend werken. ‘Je baby masseren voordat hij moet gaan slapen, versterkt niet alleen jullie band maar het maakt hem bovendien rustig,’ aldus de slaapconsulent. Wel is het belangrijk dat er op z’n minst 45 minuten tussen de laatste voeding en de massage zit. Ook adviseert ze om de massage te geven in een rustige omgeving en er de tijd voor te nemen.
Lees ook: Babymassage, hoe en wat?
-
Aromatherapie
Volgens Stone kan aromatherapie ook helpen om je kind beter te laten slapen. Doe ’s avonds een paar druppels kamille- of lavendelolie in het bad van je baby en hij gaat heerlijk ontspannen zijn bedje in. Je kunt voor een goede nachtrust ook een kruidenzakje maken met gedroogde kamillebloemen, lavendel, rozenknopjes en citroenblad en deze aan de ledikant of het wiegje van je baby hangen. Altijd buiten zijn bereik uiteraard.
-
Slaapritueel
Om ervoor te zorgen dat je kind makkelijk in slaap valt, is het slim om hem elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te brengen. Zorg er ook voor dat je kind niet te druk is vlak voordat je hem in bed legt. Een rustige omgeving en een slaapritueel helpen daarbij. Hiermee creëer je duidelijkheid: het is nu bedtijd en je moet gaan slapen. Doe elke keer dezelfde dingen op een vast tijdstip in steeds dezelfde volgorde. Bijvoorbeeld eerst een luier verschonen, een pyjama aantrekken, dan eventueel voeden, gordijnen dichtdoen en welterusten zeggen. Zo raakt je baby vertrouwd met het naar bed gaan.
Lees ook: Slaapritme, hoeveel slaapt een baby?
-
White noise
De Amerikaanse slaapconsulent Jamie Engleman zweert bij het geluid van witte ruis om baby’s te laten slapen. ‘Dit geluid doet denken aan het geluid dat je baby in de baarmoeder hoorde.’ Een white noise-app kan uitkomst bieden. De app Instant Baby Sleep biedt bijvoorbeeld kant-en-klare ‘baarmoedergeluiden’ en met de SleepHero kun je een slaapverwekkend föhngeluid aanzetten.
-
Acupressuur
Er zijn verschillende plekken in je lichaam waar meridianen contact maken met organen. Op deze plekken kun je druk uitoefenen. Dit kan met naalden (acupunctuur) of door vingertoppen (acupressuur).Er zijn volgens Ashley Flores, een erkende acupuncturist, verschillende punten op het lichaam van je baby waar je acupressuur kunt toepassen voor een betere nachtrust. Eén van die punten ligt tussen de wenkbrauwen: een plek die vaak de slaapknop wordt genoemd. ‘Als je daar zachtjes op streelt, is dat heel rustgevend voor baby’s’, aldus Flores. Ze raadt aan om een heel lichte druk uit te oefenen. Je gaat met de vingertop naar beneden in de richting van de neus. Dit doe je maximaal een minuut.Je kunt je baby ook even op zijn buik laten liggen en met je duimen op beide kanten van zijn ruggengraat drukken. ‘Druk zachtjes een paar seconden op de bovenkant en ga dan ongeveer een centimeter naar beneden en druk nog een paar seconden’, legt Flores uit. Je gaat zo door tot je onderaan de ruggengraat bent.
-
Ideale slaapkamer
Hoe slaap jij in een kamer waar het heel licht en warm is? Waarschijnlijk niet zo lekker. Dit geldt ook voor je baby. Zorg dus dat zijn kamer donker is en kleed je baby niet te dik aan. Een temperatuur tussen de zestien en twintig graden is ideaal voor de babykamer. Je kunt aan de nek van je baby voelen of hij het te warm of te koud heeft. Tip: zo creëer je een veilige babykamer
Lees ook: Temperatuur van je baby
Lees ook:
- Dit is de reden waarom veel baby’s met hun billen in de lucht slapen
- 8 feitjes die je nog niet wist over huilende baby’s
- Wanneer slaapt een baby door?
Bron: Romper, Shutterstock