Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

6 levenslessen om je kinderen bij te brengen

Kinderen opvoeden is een echte uitdaging. Er zijn zoveel dingen die je je kinderen wilt leren. Zolang je deze 6 levenslessen regelmatig aan ze benadrukt, komt het echt wel goed.

 1. Beweeg

  In een wereld van smartphones en tablets kan het een uitdaging zijn om kinderen te leren hoe belangrijk het is om te bewegen en actief te zijn. Lichaamsbeweging is van cruciaal belang voor opgroeiende kinderen. Stimuleer daarom spelen en bewegen door het leuk te maken. Ga er samen op uit, loop naar je kinds favoriete speeltuin. Kijk voor een sport eens verder dan voetbal of hockey: er zijn tegenwoordig zoveel toffe sporten voor kinderen. Ook een kinderfeestje kun je prima insteken op beweging – denk aan een (indoor) speelparadijs, naar een klimhal of lekker ‘ouderwets’ zwemmen.

 2. Eet gezond

  Een lastige eter kan je geduld flink op de proef stellen. Toch is het wel belangrijk dat je je kind in zijn jeugd leert voor gezondere opties zoals fruit, groenten en salades te kiezen. Studies hebben namelijk aangetoond dat eetgewoontes uit je jeugd een blauwdruk zijn voor je eetgewoontes als volwassene. Beperk daarom bewerkte voeding zoals chips, frisdrank en producten vol zout en suiker en maak er een gewoonte van om bijvoorbeeld tomaatjes aan te bieden als snack.

  Lees ook: Wanneer beginnen met opvoeden?

 3. Het is oké om fouten te maken

  Elk mens maakt fouten. Kinderen ook, jouw kind dus ook. Het belangrijkste daarbij is dat je je kind laat weten dat het prima is om fouten te maken. Niemand is perfect en het is oké om te falen. Benader het positief als je kind een fout maakt: ze leren ervan en krijgen er meer zelfvertrouwen door.

 4. Wees dankbaar

  Dankbaar zijn is een goede gewoonte, voor volwassenen én kinderen. Het begint met de basis: alsjeblieft en dankjewel zeggen. Leer je kind om vriendelijk te zijn tegen anderen. Verwen hem niet te veel, want dat is dé manier om ondankbaar gedrag te voeden. Laat hem in plaats daarvan dingen verdienen, bijvoorbeeld met klusjes. Zo leg je een verband tussen inspanning en beloning. En tot slot, toon zelf ook dankbaarheid. Elke dag een moment nemen om met je kind drie dingen te benoemen waar jullie blij mee zijn, is een goede manier.

  Lees ook: 11 levenslessen die je kind kan leren van een sport

 5. Je bent wie je denkt dat je bent

  Leer je kind hoe hij zorgzaam, zelfverzekerd en assertief kan zijn. Praat met je kind over hoe hij zichzelf ziet. Dat geeft je de mogelijkheid om zijn zelfvertrouwen te stimuleren, als hij bijvoorbeeld onzeker ergens over is. Een kind met weinig zelfvertrouwen kan makkelijker worden geplaagd. Een gezond zelfbeeld helpt je kind tijdens het studerende en werkende leven; en als hij later zelf ook kinderen krijgt. Praat niet negatief over jezelf waar je kind bij is, dat leert hem dat het oké is om jezelf naar beneden te halen.

 6. Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden

  Mensen zijn van nature egoïstisch. Dat zie je terug in het gedrag van kinderen: ze willen iets, ze willen het nu, ze willen het alleen voor zichzelf en daar moet alles en iedereen voor wijken. Om dit gedrag aan te passen moet je je kind hierin begeleiden. Leer hem dat de wereld niet alleen om hem en zijn behoeftes draait en dat andere kinderen en mensen ook behoeftes hebben. Leer hem om andere mensen vriendelijk en menselijk te behandelen, oftewel: wees lief voor anderen. Want zoals opa en oma zeggen: wie goed doet, goed ontmoet.

Lees ook: 8x belangrijke levenslessen die je kunt leren van je peuter of kleuter

Bron: All Womenstalk – beeld: Shutterstock