Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

6 manieren waarop je (onbedoeld) de grenzen van je kind overschrijdt

Net als jij behoefte hebt aan je personal space, zo heeft je kind dat ook. Toch wordt hier bij kinderen onder de tien jaar weinig rekening mee gehouden. Deze zes dingen kun je misschien beter niet meer doen bij kinderen ouder dan twee.

Het is goed om in de opvoeding grenzen voor je kind te stellen. Maar er zijn ook grenzen die kinderen heel goed zelf kunnen bepalen en waarvan het zelfs heel leerzaam is als ze deze zelf mogen bepalen. Zo weten kinderen heel goed wat ze wel en niet prettig vinden, of ze genoeg gegeten hebben en of ze iets alleen kunnen.

Advertentie
 1. Kus als begroeting

  Vraag kinderen niet om een kus bij een begroeting, maar laat ze zelf bepalen met wie ze intiem willen zijn.

 2. Of knuffels

  Datzelfde geldt voor knuffels. Op verjaardagen en familiebezoeken is het vaak heel normaal: kinderen moet opa’s, oma’s, ooms en tantes knuffelen. Het is belangrijk om kinderen al van jongs af aan mee te geven dat ze zelf het laatste woord hebben over alles wat met hun lichaam gebeurt. Dus als dat betekent dat oma een keer geen knuffel krijgt, dan is dat maar zo. Al wil deze baby maar één ding: knuffelen met opa en oma

 3. Slaan

  Veel mensen zijn groot geworden met de corrigerende tik, maar in Nederland is het sinds 2007 wettelijk verboden is om een tik uit te delen om zo je kind te corrigeren. Stelling: niets mis met een corrigerende tik

Grenzen stellen: hoe zorg je dat je kind zich aan de regels houdt?
 1. Dwingen

  Als je kind permanent iets niet wilt kan het zelfs averechts werken om hem toch te dwingen. Dus ook als je met de beste bedoelingen je kind dwingt zijn bord leeg te eten, is het beter om je kind niet te veel pushen.

 2. Zijn emoties ontkennen

  Als jij de woede-uitbarsting van je kind – omdat hij geen koekje kreeg – onnodig vindt, betekent dat natuurlijk niet dat zijn emoties niet echt kunnen zijn. Hoe ga je om met driftbuien?

 3. Privacy schenden

  Draai het eens om. Jij zou het ook niet leuk vinden als al jouw acties met de hele wereld worden gedeeld. Opgroeien is emotioneel uitdagend genoeg zonder dat de hele wereld (via social media) meekijkt. Dus gun je kind wat privacy en laat hem merken dat hij je dingen in vertrouwen kan vertellen.

Lees ook:

Intieme foto’s van je kind delen op social media: bezint eer ge begint

Waarom je een kind nooit moet dwingen om kusjes en knuffels te geven

 

Bron: Scary Mommy Beeld: Shutterstock