Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

6 tips om te voorkomen dat je kind een slechte verliezer wordt

Sta je elk weekend aan de zijlijn vurig te hopen dat het team van je kind wint? Alleen al omdat er anders dikke tranen volgen – hoe stom hij dat zelf ook vindt?

Op een sportieve manier leren omgaan met verliezen en teleurstelling is niet makkelijk, maar het hoort allemaal bij het opgroeien. Daarom: zes tips om je kind te leren een goede verliezer te zijn.

Advertentie

Een sportieve houding

Leg uit wat het inhoudt om je sportief op te stellen. Praat met je kind over wat eerlijk is tijdens het spelen van zo’n wedstrijd. En hoe het voelt als het niet lukt om te winnen, terwijl je zo je best hebt gedaan. Dat dat frustrerend is. Door deze emoties uit te leggen en aan te geven dat het heel normaal is om dit te voelen, krijgt je kind meer inzicht in de situatie.

Vraag wat de coach verwacht van jouw kind

Het is goed om te weten wat de coach van het team van je kind verwacht. Praat hierover met de coach voor het seizoen begint. Ook is het belangrijk dat kinderen dit horen, zodat zij niet op eigen houtje torenhoge verwachtingen voor zichzelf gaan creëren. Leer je kind ook om altijd respectvol te zijn tegen de coach, hoe teleurgesteld hij na het spelen van een potje misschien ook is. Het hoort er allemaal bij, en de coach doet precies hetzelfde.

Valsspelen is onacceptabel

Elke sport draait om een bepaald doel: de meeste doelpunten scoren, het snelst de finishlijn halen. De verleiding om vals te spelen komt bij iedereen wel eens om de hoek kijken, maar als je eerlijk hebt gespeeld haal je toch echt de meeste voldoening uit de overwinning. Leg je kind uit dat oneerlijk winnen niet écht winnen is.

Geef het goede voorbeeld

Je kind leren sportief met het spel om te gaan, terwijl je zelf rood aanloopt en je maar moeilijk kunt beheersen omdat je het oneens bent met de scheidsrechter? Dat werkt niet. Zelf het goede voorbeeld geven is het halve werk. Roep na afloop altijd vriendelijk naar de tegenpartij: ‘Goed gespeeld, jongens!’ En feliciteer het andere team als ze hebben gewonnen. Want of je nu wint of verliest, iedereen heeft z’n stinkende best gedaan.

Oeps, foutje

Blèr je in the heat of the moment toch het één en ander naar de coach, omdat je het er niet mee eens bent dat je kind op de bank moet? Kan gebeuren. Zaak is om het zo snel mogelijk recht te trekken. Bied na afloop je excuses aan: ‘Jemig, dat was me een partij! Ik liet me volledig gaan, sorry daarvoor.’ Hetzelfde geldt voor je kind, als hij bijvoorbeeld weigert handen te schudden met de tegenstander. Erkennen en corrigeren.

Wees trots

Tot slot, laat zien dat je trots bent. Als je ziet dat je kind zich sportief probeert op te stellen, terwijl hij stiekem best baalt: benoem het. Of als hij heeft gewonnen, maar inziet dat het kantje boord was: te gek! Zijn zelfvertrouwen zal groeien en hij leert zijn eigen prestaties te analyseren. *Winning!*

MEER LEZEN?

Auteur: Marjolein Schel – Bron: Popsugar – Beeld: Shutterstock