Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

6 tips voor vaders voor tijdens de kraamtijd

De eerste zes weken na de geboorte van je baby noem je de kraamtijd. Dit zijn (vaak) de zwaarste en heftigste weken van jullie nieuwe leven met kind. Daarom speciaal voor alle toekomstige vaders: 6 tips voor tijdens de kraamtijd.

Advertentie

De kraamperiode is een heel bijzondere periode, maar ook overweldigend. Je baby moet nog erg wennen aan het leven buiten de baarmoeder, je partner moet herstellen van een bevalling en ondertussen heeft jullie kind fulltime verzorging en aandacht nodig. Om deze periode, en dus de start van jullie als gezin, zo soepel mogelijk te laten verlopen, geven wij je onderstaande tips.

 1. Wees aanwezig

  In de kraamperiode komt veel op de schouders van de moeder terecht, vooral als ze borstvoeding geeft. Als jij na een paar dagen of weken vrij je pak weer aantrekt om naar kantoor te gaan, staat zij er alleen voor – terwijl ze ook nog aan het herstellen is van een bevalling. Neem daarom zo lang mogelijk vrij of neem ouderschapsverlof op, zodat jullie rustig samen kunnen starten. Ze heeft je hard nodig, echt.

 2. Denk niet dat jij het op werk zwaarder hebt dan je partner thuis

  Kom je na een dag hard werken thuis en wil je het liefst met een biertje op de bank ploffen en een portie klagen hoe zwaar je dag was? Niet doen. Ga ook niet de discussie aan of jij het wel of niet zwaarder hebt gehad op je werk dan je partner thuis. Kun jij op je werk naar de wc gaan wanneer je wil? Moet jij heel de dag je werk doen met een baby op je linkerarm? Dag en nacht voor een baby zorgen is topsport, dus laat dat biertje nog maar even in de koelkast en vertel je partner hoe geweldig ze het doet. Ze zal het enorm waarderen.

  Lees ook: Waarom vaders vrolijker en minder gestrest zijn dan moeders

 3. Bel je partner elke dag

  Heel de dag thuiszitten met een baby is vrij eenzaam. En saai. Hoezo eenzaam, denk je misschien. Je bent toch samen? Ja, maar de gesprekken met een baby zijn vooralsnog erg eenrichtingsverkeer. Als je geluk hebt, krijg je een keer een lachje van die kleine spruit en daar moet je het mee doen. Dus op sommige dagen is het enige gesprek dat je partner heeft gehad, het babbeltje met het kassameisje van de lokale supermarkt. Score! Bel daarom je partner elke dag even. Ze kan wel wat gezelligheid gebruiken in die eenzame kraamweken.

  Advertentie
 4. Doe zoveel mogelijk

  Doordat een moeder minimaal tien weken bevallingsverlof heeft na de geboorte van haar baby en de partner na maximaal een paar weken weer gaat werken, wordt de rolverdeling in huis vaak automatisch al gemaakt. Moeder is de primaire verzorger, vader werkt. Maar… wat als je partner ook weer gaat werken? Juist. En daarnaast, denk je dat je met een baby op de arm het hele huis kunt schoonmaken en een maaltijd kunt koken? Doe daarom zoveel mogelijk. Je partner komt er ten eerste helemaal niet aan toe, en zo is de verdeling van de taken al wat meer in balans voordat zij ook weer gaat werken.

  Lees ook: 10 briljante hacks van vaders voor vaders

 5. Vertrouw op jezelf als vader

  Doordat je partner fulltime thuis zit met de baby en jij het gevoel hebt dat zij alles weet, kun je gaan twijfelen aan je eigen kunnen. Doe ik het wel goed? Waarom huilt de baby? Heeft-ie alweer honger? Doodnormaal, je partner heeft deze twijfels en onzekerheden ook. Vertrouw op je eigen kunnen. Het enige wat een baby nodig heeft is liefde, eten en slaap. Moet goedkomen, toch?

 6. Denk mee

  Wacht niet tot je partner vraagt of je even een boodschap wil doen/de baby de fles wil geven/een luier wil verschonen/de luiertas in wil pakken. Denk zelf vooruit. Bied het aan. Dit wordt ontzettend gewaardeerd. We herhalen: ontzéttend gewaardeerd. Denk ook niet alleen in alledaagse taken, maar ook over grotere zaken die nog geregeld moeten worden. Is de kinderopvang al geregeld, of kun jij misschien een rondleiding op het kinderdagverblijf aanvragen? Is je baby al aangemeld bij de zorgverzekering? (Dat moet gebeuren voor hij vier maanden oud is.) En is het misschien handig als jij een keer met de kleine naar het consultatiebureau gaat?

Lees ook: Bevallen en kraamtijd in een kraamhotel

Beeld: Shutterstock


Advertentie