Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

60% vaders wil meer zorgen

Vrouwennetwerk Women Inc. presenteert vandaag de uitkomsten van het onderzoek ‘De verdeling van zorg voor kinderen in Nederland’. Daaruit blijkt dat 60% van de ondervraagde vaders liever meer tijd willen besteden aan de zorg van hun kind(eren) als geld en praktische dingen geen rol spelen.

Het onderzoek onder ouders van kinderen van 0 tot 3 jaar is onderdeel van de Women Inc. campagne ‘Ik ben er even niet’, waarin aandacht wordt gevraagd voor een nieuwe verdeling van zorg en werk tussen mannen en vrouwen.

Advertentie

Scheve verdeling zorgtaken

Vaders en moeders (58%) willen zorgtaken voor hun kinderen gelijk verdelen blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Motivaction (maart 2015), maar slechts 20% doet dit ook in de praktijk. Een belangrijke reden hiervoor is dat veel mannen meer verdienen dan hun vrouw. Daarbij komt dat het vaderschapsverlof in Nederland nog altijd heel karig is geregeld. Vrouwen op hun beurt zetten hun salaris af tegen de kosten van de kinderopvang. Veel vrouwen vinden die inkomsten niet opwegen tegen de kosten. Daardoor nemen vrouwen al snel de meeste zorgtaken op zich.

Meer vaderschapsverlof, betere kinderopvang

Als we het betaalde vaderschapsverlof verruimen en investeren in de betaalde kinderopvang kan de huidige zorg/werkverdeling tussen mannen en vrouwen veranderen. Dan kunnen vaders volwaardiger zorgpartners worden en moeders volwaardiger financiële partners. Dat is de dringende oproep die Women Inc. doet. Om diezelfde reden is Ouders van Nu vorige week de papa-petitie voor langer vaderschapsverlof gestart.

Heb jij al getekend? Doe mee!

Auteur: Irene de Waal – bron: Women Inc. – foto: 123rf