Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

6 tips: zo ben je helemaal klaar voor Sint-Maarten

Je kind oefent al weken op liedjes, de lampion is gemaakt en de snoepzakken om uit te delen zijn ingeslagen. Deze tips maken het af: nu zijn jullie écht klaar voor Sint-Maarten.

Advertentie

1. Geef je kind reservebatterijen mee (of een reservelampion)

Het zou zonde zijn als de lampion van je kind het al na een paar deuren begeeft. Geef hem daarom een set reservebatterijen mee of een reservelampion. Zo voorkom je een heftige huilbui en voor de mensen bij wie je kind aanbelt is het veel leuker om een verlichte lampion te zien.

2. Maak gebruik van de buurtapp Nextdoor

Niet elk huishouden zit te wachten op een groepje zingende kinderen aan de deur. Met de app Nextdoor kun je heel gemakkelijk checken waar je kind met Sint-Maarten wél welkom is. Via een speciale Sint-Maartenkaart kunnen buren een snoepje aan hun huis toevoegen, om te laten zien dat zij meedoen aan dit kinderfeest. Handig, want zo kun je van tevoren ook alvast samen met je kind een leuke route plannen. Leuk extraatje: de app laat ook zien wat de tien beste plekken in Nederland zijn om Sint-Maarten te vieren.

3. Houd het kort

‘Sinte, Sinte Maarten, de koeien hebben staarten.’ Hoe leuk de liedjes ook zijn, hou het kort. Twee (korte) liedjes zijn meer dan voldoende. Je wilt niet 10 minuten voor een deur staan zingen als je nog 25 huizen te gaan hebt. Daarnaast is het voor degene die snoep uitdeelt ook wel zo fijn als het niet te lang duurt.

4. Maak duidelijke afspraken over de route

Gaat je kind alleen op pad? Stippel van tevoren een route uit langs goed verlichte straten, waarvan je weet dat er normaal gesproken meer kinderen met lampionnen lopen. Probeer drukke wegen met auto’s te vermijden. Regel dat je kind samen met wat buurtkinderen of klasgenootjes op pad gaat en spreek af in welke richting de route wordt gelopen. Zo weet je altijd waar je kind zich ongeveer bevindt.

5. Stel van tevoren gedragsregels op

Kinderen zijn vaak geneigd om zich in groepjes stoerder te gedragen. Ze willen graag indruk maken op hun vriendjes en dat kan zorgen voor vervelend gedrag. Laat je kind daarom van tevoren weten wat je van hem verwacht. Sint-Maarten is geen snoeprooftocht: het is de bedoeling dat je kind een liedje zingt en de gever van het snoep daarna bedankt. Doet iemand na één keer bellen niet open? Ga dan niet op ramen of deuren bonken, maar loop netjes door naar het volgende huis.

6. Blijf als ouder op de achtergrond

Sint-Maarten is een kinderfeest. Laat je kind daarom zoveel mogelijk zelf doen. Je kind voert het woord aan de deur en maakt lol met zijn vriendjes, zelf doe je een stap naar achteren. Op deze avond hoort jouw kind het stralende middelpunt te zijn.

En dan zit je aan het einde van de rit met een berg snoep te koekeloeren. Elk jaar weer het dilemma: wat doen je met al dat snoep? Mag je kind alles zelf houden en opeten of hanteer je regels. En hoe dan? Lees er hier meer over.