Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

6x opvoedtips van Deense ouders

Denemarken staat al jaren boven aan het lijstje van de tien gelukkigste landen. Maar wat maakt de Denen zo’n gelukkig volk? Volgens de schrijvers van het boek 'The Danish Way of Parenting' heeft het alles te maken met hun manier van opvoeden.

Advertentie

Deense kinderen zouden vooral volgens deze zes principes worden grootgebracht.

 1. Laat kinderen zelf spelen

  Deense kinderen worden opgevoed volgens de filosofie van ‘proximal development’. Deze filosofie gaat ervan uit dat kinderen ruimte nodig hebben om zelfstandig te leren en te groeien, met hier en daar een beetje begeleiding van de ouders. Waar Amerikanen het dagelijkse programma van hun kinderen vaak volstouwen met verplichte activiteiten, geloven Denen juist in het vrijlaten van hun kinderen. Op deze manier leren ze in zichzelf te geloven.

 2. Wees realistisch

  Heb je weleens Deense films gezien of Deense boeken gelezen? Dan weet je dat een happy end niet gegarandeerd is. Kijk maar naar de originele versie van de Kleine Zeemeermin van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Daarin eindigt Ariël helemaal niet met haar grote liefde, prins Eric. In de Disney-versie trouwt ze met haar prins én mag ze voor altijd mens blijven. De meer realistische denkwijze zie je ook terug in de manier waarop Denen hun kinderen opvoeden. Kinderen leren daar al vroeg dat het leven niet altijd een sprookje is.

 3. Relativeren kun je leren

  Hoe ongemakkelijk of stressvol een situatie ook is, Denen weten er altijd iets positiefs van te maken. Dit doen ze door dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Wanneer het bijvoorbeeld stormt kún je daarover klagen. Maar een Deen zou eerder grappen dat hij blij is dat hij met dit rotweer niet op vakantie is. Het draait bij hen allemaal om perspectief, dus hoe je tegen dingen aankijkt. Hierdoor leren hun kinderen positief te denken en zich niet te laten beperken door bepaalde grenzen of omstandigheden.

  Advertentie
 4. Inlevingsvermogen

  In Denemarken is het programma Step by Step razend populair. In dit educatieve programma krijgen kinderen foto’s met verschillende emoties te zien, zoals bijvoorbeeld angst, boosheid en blijdschap. Aan de kinderen wordt gevraagd welke emotie er op de foto te zien is. Door deze methode kunnen kinderen zich later beter inleven in anderen, en leren ze ook meteen gezichtsexpressies herkennen.

 5. Wees streng én geduldig

  Deense ouders zijn streng, maar ook behulpzaam. Ze stellen hogen eisen aan hun kinderen, maar denken tegelijkertijd erg met ze mee. Ze willen dat hun kinderen zich beschaafd gedragen, maar verwachten geen totale gehoorzaamheid. Respect komt in Deense gezinnen van beide kanten. Deense ouders vinden het belangrijk om ook vriendelijk en geduldig te blijven als hun kinderen door een moeilijke fase gaan.

 6. Samen zijn

  De Denen hebben het ongebruikelijke woord ‘hygge’ in hun taal. Het betekent ‘een gezellige tijd samen’ en gaat vaak gepaard met eten en drinken. Gezinnen drinken samen thee, spelen spelletjes en genieten van elkaars aanwezigheid. Denen denken in ‘wij’ en niet in ‘ik’, want wat moet je tenslotte zonder de mensen om je heen?

Bron: Reader’s Digest – Beeld: Shutterstock

Advertentie