Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

6x zo voed je een optimistisch kind op

Ben jij zo’n type bij wie het glas altijd halfvol is in plaats van halfleeg? Dan hebben wij goed nieuws: uit onderzoek blijkt dat mensen met een positieve instelling gemiddeld langer leven, dan mensen die altijd beren op de weg zien. Genoeg redenen dus om deze goede eigenschap door te geven aan je kroost.

Advertentie

Maar hoe kun je dit het beste doen? Hier zes handige tips.

1. Help je kind z’n dromen na te jagen

Het is belangrijk dat je je kind leert om positief en hoopvol naar de toekomst te kijken. Sta open voor hun passies en help ze om hun dromen na te jagen. Misschien is je dochter wel gek op haaien of heb je een zoontje die een fascinatie heeft voor brandweerwagens. Moedig dit vooral aan. Neem je dochtertje bijvoorbeeld een keer mee naar het aquarium of ga naar een open dag van de brandweer.

2. Vertel je kind regelmatig waar je dankbaar voor bent

Het is verleidelijk om je kind regelmatig te vragen om dankbaarheid te tonen, maar als je zelf niet het goede voorbeeld geeft, dan heeft het weinig zin. Wijs je kind daarom dagelijks op de kleine dingen die je gelukkig maken. Dit kan al zoiets simpels zijn als ‘Yes, het zonnetje schijnt!’ of ‘Ik vind het zo leuk dat je me net een knuffel gaf’.

3. Probeer zo min mogelijk te klagen

Tuurlijk, die file onderweg naar je werk is hartstikke vervelend. En die zwangerschapskilo’s die maar niet weg willen gaan ook. Maar hoe verleidelijk het ook is om hier hardop over te klagen, je kunt dit beter niet doen. Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders en dat betekent ook het geklaag over dagelijkse ergernissen. Probeer dit daarom zoveel mogelijk voor jezelf te houden.

Advertentie

4. Elk nadeel heeft zijn voordeel

Natuurlijk is het niet erg om af en toe in het bijzijn van je kinderen ergens over te klagen, maar probeer er wel altijd een positieve draai aan te geven. Bijvoorbeeld: ‘Door deze file gaan we waarschijnlijk te laat komen, maar het is ook wel weer leuk want nu kunnen we gezellig in de auto even bijkletsen.’

5. Leer je kind om terug te geven aan de maatschappij

Het kan al zoiets simpels zijn als het verzamelen en recyclen van afval in een park bij je in de buurt. Of bijvoorbeeld oud speelgoed weg te geven aan een goed doel. Of het nu iets groots of kleins is, herinner je kinderen eraan dat ze met hun gebaar iets groots teweeg kunnen brengen.

6. Zet het nieuws uit

Als we het nieuws moeten geloven, is er tegenwoordig weinig om nog blij over te zijn. De kans is dan ook groot dat nieuws een soortgelijk effect op je kinderen heeft. Hoewel je natuurlijk niet hoeft te ontkennen dat bepaalde dingen gebeuren, kun je af en toe best wel even het nieuws uitzetten en naar iets vrolijkers gaan kijken.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Purewow.com – Beeld: Shutterstock

Advertentie