Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7 feestelijke dagen op school (en wat er van ouders wordt verwacht)

Zit je kind op de basisschool, hou dan je mail of app goed in de gaten, want er wordt jaarlijks heel wat gevierd op school. Enne... dan wordt er van jou als ouder vaak wat hulp verwacht. Hier alvast een overzicht van de bekendste feestdagen. Kun je die alvast in je agenda zetten.

Advertentie

Eén van de leukste dingen aan de basisschooltijd van je kind – en überhaupt aan het ouderschap – is misschien wel dat je alle mooie feesten en tradities zo intens beleeft, dit keer door de ogen van je kind. Velen van ons kunnen zich nog haarfijn herinneren hoe magisch het was als Sinterklaas het klaslokaal binnenkwam of hoe gezellig het kerstdiner was op school.

Hier op een rij wat je basisschoolkind allemaal viert én wat er van jou als ouder verwacht wordt qua bijdrage aan het feest.

Het kerstdiner

Zodra de Sint terug naar Spanje is, zijn alle versier-hulpouders van harte welkom op school om de pakjes en mijters weer in te pakken en het gebouw in kerstsfeer te versieren. Op katholieke scholen tref je soms de meest prachtige kerststallen aan in de hal. In de week voor de kerstvakantie mag je kleuter in de klas aanschuiven voor het kerstdiner. Op veel scholen nemen leerlingen hun eigen bord en bestek – en soms ook het kaarsje – mee voor het diner, dus noteer in je agenda wanneer dat ingeleverd moet zijn. Vaders en moeders bereiden allemaal iets te eten, meestal kun je je inschrijven voor een bepaald gerecht.

Lees ook: 10 kindvriendelijke recepten voor het kerstdiner 

Carnaval

Sommige scholen – sowieso onder de rivieren of katholiek – vieren carnaval. Dan mag je kind verkleed naar school komen en zijn helpende ouders vaak zeer welkom om te schminken of spelletjes te begeleiden.

Advertentie

Paasontbijt

Waar Pasen voor de niet-religieuze ouders onder ons meestal niet meer voorstelt dan een heerlijk extra lang weekend, is het op basisscholen een ding. Vlak voor Pasen is het paasontbijt op school. Opnieuw: noteer in je agenda wanneer bord en bestek bij de juf moeten worden afgeleverd. Kinderen knutselen vaak hun eigen placemat of maken er een voor een klasgenootjes.

Op sommige scholen moet jouw kind een ontbijtje voor een ander kind meenemen. Soms is het zo dat elke ouder een gerechtje bereidt voor de hele klas. Overigens geldt voor deze hapjes hetzelfde als bij het kerstdiner: je hoeft niet dertig keer iets te maken voor een klas van dertig kinderen, je maakt jouw hapje meestal acht tot tien keer.

Tip: 7 leuke paasrecepten om met je kind te maken

Koningsspelen

De vrijdag voor Koningsdag houden veel scholen de koningsspelen, een sportdag voor alle leerlingen. Hulp van ouders is hierbij meestal erg welkom.

Advertentie

Lees ook: Koningsdag met je kind, tips om veel geld te verdienen.

Schoolreisje

Ergens in het voorjaar is het tijd voor nog zo’n feestelijk hoogtepunt: het schoolreisje. Alleen al de bussen (soms zelfs met gordijntjes!) zijn een beleving. Voor kleuterouders is het wel een oefening in loslaten: je vierjarige in zo’n grote bus en naar een dierentuin of pretpark zonder jouw oplettende aanwezigheid. Kunnen leraren en begeleiders echt zo veel kinderen in zo’n hectische omgeving in de gaten houden? Over het algemeen gaat dat altijd prima, maar we begrijpen je zorgen heel goed. Vind je het echt te eng, dan kun je natuurlijk altijd kijken of je als hulpouder mee mag. (Maar eh… dan moet je er dus ook voor al die andere kleuters zijn, hè? Niks irritanter dan die moeder die alleen haar eigen kind een extra stroopwafel toestopt.)

Halloween en Sint Maarten

Deze feesten worden meestal niet echt op scholen gevierd, maar zijn wel erg populair bij basisschoolkinderen. Een van de eerste evenementen van het schooljaar is Sint Maarten op 11 november, al is dit kinderfeestje behoorlijk regionaal gebonden. Meestal maken kinderen een lampion op school, maar je kunt ze ook kant-en-klaar bij de winkel kopen of samen in elkaar knutselen aan de keukentafel. Koop wel op tijd het stokje met lampje, je zult niet de eerste zijn die op 11 november nog zeven winkels langs moet voor je er één vindt waar ze niet uitverkocht zijn (true story). Koop ook een reservelampje, want die krengen gaan altijd stuk.

Iets eerder dan Sint Maarten wordt Halloween gevierd. Officieel is dit feest op 31 oktober en het maakt een enorme opmars door in Nederland. Ja, het is overgewaaid uit Amerika en eigenlijk helemaal geen Hollandse traditie, maar kinderen vinden het vaak geweldig. Het is ook een heel sfeervol feest met al die pompoenen en spinnen en zo. Voor kleuters is het wel een goed idee om het niet te eng te maken.

Tip: 12x de leukste griezeltraktaties om uit te delen.

Sinterklaas op school

Sinterklaas is op school een big deal. Voordat de goedheiligman met zijn stoomboot arriveert, wordt de school versierd en daar is hulp van ouders hard bij nodig. Vaak mogen kinderen een keer hun schoen zetten op school en komt Sinterklaas met zijn Pieten langs op of vlak voor 5 december. Veel scholen organiseren ook pietengym waarbij kinderen tijdens de gymles hun pietendiploma kunnen halen.

Inspiratie nodig voor last minute Sinterklaassurprises? Klik hier.

Terrorkleuter-alert

Waarschuwing: hoe leuk, gezellig en fantastisch alle feestdagen en evenementen ook zijn, er is een goede kans dat je kleuter er wel een beetje van slag van is. Sommige kinderen hebben er moeite mee dat alles even anders is dan ‘normaal’ en kunnen de opwinding maar lastig verwerken. Wees dus niet verbaasd als je kind rond Sinterklaas of zijn verjaardag niet het zonnetje in huis is…

Bron: De schoolfabriek van auteurs Sofie van den Enk en Eva Munnik.