Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7 feiten en fabels rond het krijgen van een miskraam

Soms loopt een zwangerschap anders dan gehoopt en eindigt het in een miskraam. Dit is niet alleen ontzettend verdrietig en ingrijpend, maar het kan ook allerlei vragen oproepen. Heb ik iets fout gedaan? Betekent dit dat ik misschien nooit meer zwanger kan raken? Daarom hier 7 feiten en fabels over het krijgen van miskraam. (Die je hopelijk geruststellen...)

1. Feit: 10 tot 15% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam

Het is een schrale troost, maar heb je een miskraam gehad: je bent niet de enige. Helaas overkomt het heel veel vrouwen: gemiddeld 10 tot 15% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. In Nederland zijn dat zo’n 25.000 vrouwen per jaar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten miskramen: een spontane miskraam, die spontaan op gang komt en een zogenoemde ‘gemiste miskraam’. Deze miskraam wordt ontdekt tijdens een echo, omdat er geen kloppend hartje te zien is bij de baby en je nog geen tekenen vertoont van een spontane miskraam, zoals bloedverlies of buikpijn.

Advertentie

Meer weten? De kans op een miskraam: cijfers en risicofactoren

2. Feit: een miskraam kun je niet voorkomen of tegenhouden

Het overgrote deel van de miskramen is niet te voorkomen omdat de oorzaak bijna altijd een aanlegstoornis is. Het vruchtje ontwikkelt zich niet verder, omdat er bij de samensmelting en celdeling iets misgaat. De foetus heeft bijvoorbeeld een chromosoom te veel of te weinig, of er is een andere afwijking waardoor het niet-levensvatbaar is en wordt afgestoten. Kortom, er is helaas niets dat je kunt doen om een miskraam te voorkomen of tegenhouden. Wel kun je het risico op een miskraam verkleinen door gezond te leven voor en tijdens de zwangerschap. Eet gezond en gevarieerd, slik foliumzuur, let op je gewicht, rook nietdrink geen alcohol en controleer altijd de bijsluiter van medicijnen om te checken of het middel veilig te gebruiken is tijdens de zwangerschap.

Lees ook: Kans op miskraam: de cijfers en risicofactoren

3. Fabel: meerdere miskramen duidt op onvruchtbaarheid

Als je al eens een miskraam hebt gehad, is de kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap niet groter geworden. Die kans blijft 10 tot 15 procent, net zoals voor vrouwen die geen miskraam hebben meegemaakt. Maar als je in het verleden twee keer een miskraam hebt gehad en tussendoor niet zwanger bent geweest, is het risico wel groter voor nog een miskraam. Heb je meer dan twee miskramen gehad, dan wordt de kans op herhaling nog groter:

 • Bij één eerdere miskraam: 10 tot 15% kans op weer een miskraam.
 • Bij twee eerdere miskramen: ongeveer 25% kans op weer een miskraam.
 • Bij drie eerdere miskramen: ongeveer 35% kans op weer een miskraam.

Deze cijfers kunnen afschrikken, maar vergeet niet dat ook na drie miskramen de kans nog steeds het grootst is dat het de volgende keer wél goed gaat: zo’n 65 procent. Als je meerdere keren achter elkaar een miskraam hebt gehad, is dat waarschijnlijk stomweg pech, hoe verdrietig ook. Slechts heel soms is er een achterliggende oorzaak: bijvoorbeeld een erfelijk chromosoomafwijking of is er sprake van afwijkende antistoffen of stollingsproblemen. De verloskundige of gynaecoloog zullen je daarom na twee of drie miskramen voor de zekerheid waarschijnlijk doorverwijzen voor aanvullend onderzoek.

4. Feit: de kans om opnieuw zwanger te worden is vlak na een miskraam groter

Het lijkt erop dat je zwangerschapskansen hoger zijn als je kort na een miskraam weer probeert zwanger te worden (in vergelijking met vrouwen die drie maanden wachten). Al is het natuurlijk maar de vraag of je er emotioneel klaar voor bent. Weer zwanger zijn na een miskraam is bovendien erg spannend, met name in de eerste maanden. Wil je graag snel weer proberen om zwanger te raken? Dit kan zodra je je je eerste eisprong hebt gehad. Vaak gebeurt dit binnen vier tot zes weken.

Meer weten? Zwanger worden na een miskraam

5. Fabel: bloedverlies tijdens de zwangerschap wijst op een miskraam

Het is schrikken als je bloedverlies hebt tijdens je zwangerschap en je moet het zeker serieus nemen. Gelukkig hoeft het niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Vaginaal bloedverlies tijdens de zwangerschap komt voor bij één op de vijf vrouwen. Als het bloedverlies onschuldig is, stopt het vanzelf. De mogelijke oorzaken:

 • Je kunt wat bloed verliezen doordat de bevruchte eicel zich in de baarmoeder innestelt. Lees hier meer over een innestelingsbloeding.
 • Je baarmoeder en baarmoedermond zijn tijdens de zwangerschap extra doorbloed. Bij hard niezen, een flinke hoestbui of bij hard persen tijdens de ontlasting, kan de baarmoeder(mond) gaan bloeden.
 • Ook na het vrijen kun je wat bloed verliezen, omdat je baarmoedermond dus flink doorbloed is. Als een piemel tijdens het vrijen tegen de baarmoedermond stoot, kan er een bloedvaatje openspringen.
 • Soms kan het bloeden ook spontaan gebeuren. Sommige vrouwen verliezen gedurende hun hele zwangerschap bloed zonder dat daar ooit een oorzaak voor wordt gevonden.
 • Heel soms nestelt een bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar in de eileider. Dit wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap genoemd. Op een echo is dan te zien dat de zwangerschap niet in de baarmoeder zit. Sommige vrouwen kunnen hierdoor buikpijn of bloedverlies krijgen.

Neem bij bloedverlies tijdens de zwangerschap voor de zekerheid altijd contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

6. Fabel: je kunt een miskraam krijgen door stress

Het is een misvatting dat fysieke of emotionele stress leidt tot een miskraam. Langdurige of heel hevige stress tijdens de zwangerschap is wel ongezond. Dit kan gevaarlijk zijn voor jou of je baby en zorgen voor verschillende gezondheidsklachten. Goed om te weten: je krijgt ook geen miskraam van paardrijden, intensief sporten of een stevige vrijpartij. Bijna alle miskramen zijn het gevolg van een aanlegstoornis, zie punt 2.

Tip: Alles over stress tijdens de zwangerschap

7. Feit: hoe ouder je bent, hoe groter de kans op een miskraam

Een miskraam krijgen betekent dat het vruchtje helaas niet-levensvatbaar was en gestopt is met groeien. Helaas is de kans dat er iets misgaat bij de celdeling – de meest voorkomende oorzaak van een miskraam – groter als je wat ouder bent.

 • De kans op een miskraam voor vrouwen tussen 20 en 30 jaar is ongeveer 10%.
 • Voor vrouwen van 30 tot 34 jaar ligt de kans tussen 10 en 15%.
 • Voor vrouwen van 35 tot 39 jaar ligt het tussen 18 en 25%.
 • Voor vrouwen van 42 jaar gaat het om meer dan 50%.
 • Voor vrouwen vanaf 45 jaar is de kans 75% dat de zwangerschap misloopt.

Gelukkig gaat het in heel veel van de gevallen dus wel goed en kun je na negen maanden een blozende baby in je armen houden. Ook als je wat ouder bent dan gemiddeld.

Interessant: Volgens onderzoekers is 34 jaar dé ideale leeftijd om voor het eerst moeder te worden

Beeld: Shutterstock