Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7 ingrediënten voor een succesvol speelafspraakje

School is weer begonnen en je kind heeft misschien alweer de eerste speeldates achter de rug. Waren die afspraakjes geen onverdeeld succes of zelfs één groot drama? Zo gaat het beter.

Advertentie

Het normale ritme is terug en het leven van je kind is weer gevuld met school, clubjes en speelafspraken. Hartstikke gezellig natuurlijk, vriendjes en vriendinnetjes over de vloer, maar die speelsessies lopen lang niet altijd van een leien dakje. Hoor je jezelf regelmatig streng roepen: ‘En NU gaan jullie lief spelen, anders breng ik je vriendje naar huis’? Neem van ons aan: je bent niet de enige. Misschien heb je iets aan deze tips.

 1. Een fit kind

  We weten het allemaal: een moe kind is onredelijk (nog onredelijker dan normaal) en wordt snel boos. Dus als je merkt dat je kind er een beetje doorheen zit, kan het slim zijn om hem die middag niet met vriendjes af te laten spreken. Vermoeide kinderen maken immers van een mug een olifant. Dan kan alleen al het feit dat een vriendinnetje te lang de blauwe stift heeft reden zijn voor een driftbui.

 2. Een afwezige ouder

  Het hangt een beetje van de leeftijd en het karakter van je kind af of het al verantwoord is om boven de was op te gaan vouwen terwijl hij beneden speelt met zijn vriendje. Maar dat is vaak wel de manier om te voorkomen dat je scheidsrechter moet spelen. Het oplossend vermogen van kinderen is opeens veel groter als mama niet in het gezichtsveld is. Hoor je beneden toch de bom barsten? Wacht het even af voor je gaat bemiddelen. Dikke kans dat ze zonder bemoeienis van een volwassene in no time zelf weer vrolijk verder spelen.

 3. Niet te veel kinderen

  Hoe verleidelijk het ook is om dat vriendje dat graag wil spelen – terwijl je kind al een andere speelafspraak heeft – ook mee te nemen, het is niet altijd verstandig. Zeker bij meisjes wil er dan nog weleens één als vijfde wiel bijhangen met ruzie tot gevolg. Sowieso: meer kinderen betekent meer kinderen die met hetzelfde speelgoed willen spelen of zich benadeeld voelen (en meer boterhammen die jij moet smeren).

  Advertentie
 4. Verstop het lievelingsspeelgoed

  Is er één bepaald speelattribuut waar iedereen altijd mee wil spelen? Dat altijd strijd oplevert, omdat er bijvoorbeeld maar één kind tegelijkertijd op kan? Zet dat dan vooraf even in de schuur of op zolder.

 5. Genoeg voedsel

  Sommige kinderen worden prikkelbaarder en chagrijnig als ze trek hebben. Volle magen vergroten de kans op een harmonieus speelafspraakje. Dus blijf die kom met komkommer, snoeptomaatjes (wel even goed doorsnijden i.v.m. verstikkingsgevaar) en crackers met smeerkaas maar aanvullen.

 6. Naar buiten

  Verandering van locatie kan wonderen doen. Blijven ze thuis maar bekvechten? Gooi ze de deur uit. Lekker buitenspelen voorkomt een speelcrisis.

 7. De stopwatch

  Wie meerdere kinderen heeft, kent de truc vast al. Gebruik de timer op je telefoon om ruzies over hetzelfde speelgoed te beslechten. Eerst mag de één er twee minuten mee spelen, dan de ander. Lekker duidelijk en het voorkomt oeverloze discussies over wie meer recht op wat heeft en waarom.

  Advertentie

Lees ook: De 10 geboden voor een geslaagde playdate

Eva Munnik

Commercieel – Hema – Offer – Autogarage hout

Autogarage hout

Stevige autogarage met helikopterplatform
Vind je hier