Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7 kinderspelletjes die kinderen eindeloos kunnen volhouden

Als je kind geniet, geniet jij. En dus ga je graag zitten voor een potje pesten met je kleuter of 'kiekeboe' spelen met je baby. Misschien zijn er kinderspelletjes die je na honderd keer eigenlijk wel hebt gezien...maar het mooie is: je kind is het nooit zat.

Advertentie

Kinderen willen spelen en dat is maar goed ook want spelen is goed voor een kind. Het allerleukste vinden ze het als hun ouders meedoen. De ene keer heb je daar zelf ook veel plezier in en de andere keer zou je misschien liever even de krant gaan lezen. Toch blijft het aandoenlijk om te zien hoe je kind zelfs na honderd keer nog kan genieten van datzelfde grapje of spelletje. Zeven spelletjes die veel kinderen jarenlang kunnen volhouden.

  1. Verstoppen

   ELKE keer weer als je je zoon of dochter ophaalt van een speelafspraakje of logeerpartijtje. Je kind is in geen velden of wegen te bekennen. Als goede ouder speel je het spel natuurlijk mee. ‘Huh, waar is hij nou?’ Terwijl je doet alsof je die enorme bobbel achter het gordijn niet ziet. ‘Ik denk dat ik de politie maar ga bellen, hij is echt weg!’ En dan verbaasd kijken als hij tevoorschijn springt. Het mooie is dat je kind steeds weer gelooft dat je hem écht niet kon vinden. Zie hier 22 hilarische foto’s van slecht verstopte kinderen.

Tip! Toe aan een beetje variatie? Verstoppertje spelen kan ook met Nijntje, Bumba of Woezel en Pip!

 1. DHL

  Ben jij ooit wel eens tegen je arm gestompt door je kind terwijl hij riep ‘DHL!’? Je bent niet de enige. Het is een ding onder kinderen: als je het DHL-logo ziet – op een busje of gebouw – stomp je degene die bij je is en roep je hard ‘DHL’. Je schrikt je elke keer weer het leplazarus. Maar weet je wat zo mooi is? Vroeg of laat merk je zelf ook elk geel busje met rode letters op. Niets is fijner dan de euforie als jij een keer als eerste een DHL-busje spot en je kind aantikt terwijl je ‘DHL!’ roept. Niet te vaak doen trouwens, kinderen kunnen ongelooflijk slecht tegen hun verlies. Lees hier of je ze daarom altijd maar moet laten winnen. 

  Advertentie
 2. Ik zie, ik zie

  Ideaal om je kind te vermaken tijdens een lange autorit of als je wacht op de bus, want je hebt er niets voor nodig. Wel kan het soms nogal lang duren, vooral als je een peuter hebt die bloedserieus ‘en de kleur is groen’ zegt terwijl het toch echt blauw is.

 3. Wie ben ik

  Als je genoeg hebt van ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ is ‘Wie ben ik’ een goede variant, dat is ook een spelletje om de tijd te verdrijven waar je niks voor nodig hebt. Je neemt om de beurt iemand in je hoofd en met ja/nee vragen moet de ander raden wie je bent. Eén nadeel: na duizend keer spelen ben je iedereen al drie keer geweest, zelfs de kat van de nicht van de buurvrouw. Maar je kind blijft het leuk vinden.

 4. Boeh!

  Waarom vindt een kind het zo leuk om je te laten schrikken? Geen idee! Misschien heeft het er iets mee te maken dat jij het elke keer weer uitgilt (ook al zag je je kind allang staan achter dat muurtje)? Als goede ouder weet je natuurlijk perfect te veinzen dat je je een hoedje schrikt.

 5. ‘Ik was een babypoesje’

  Fantasiespel is goed voor een kind, rollenspellen bijvoorbeeld.  Als ouder moet je er ook aan geloven. Eindelijk kun je een koningin zijn, een piraat of een zeemeermin. Of je hebt zomaar de hele middag een miauwend kind dat om een schoteltje melk vraagt, hij is namelijk een baby-poesje. Met een beetje geluk mag je meedoen. ‘En jij was de mama-poes’. Kinderen blijven zulke rollenspellen jarenlang leuk vinden, dus op het laatst ben je een doorgewinterde moeder-kat inclusief kopjes geven en spinnen.

  Advertentie
 6. Een hut bouwen

  Niets is gaver dan een eigen hut bouwen. Alleen als je kind je vraagt om te helpen, is dat soms wat zenuwslopend. Want die dekens zijn nooit groot genoeg en als de hut instort, krijg jij natuurlijk de schuld van de mislukking. Sta je met je goede intenties en een hysterisch huilend kind. Het voordeel van een zoon of dochter die het nooit zat wordt om een hut te maken in de woonkamer? Uiteindelijk zijn jullie master-bouwers geworden en is het resultaat zo mooi dat zelfs jij het zonde vindt om de hut ooit op te ruimen.

Niet zo’n zin om mee te spelen? Maak het jezelf makkelijk met deze luie spelletjes die leuk zijn voor kind én ouder.

Beeld: Shutterstock