Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

7x zo wordt huiswerk maken een stuk leuker voor je kind

Er zijn maar weinig kinderen die huiswerk maken leuk vinden. En laten we eerlijk zijn: wij waren er vroeger ook geen fan van. Toch is het nu eenmaal iets dat móet gebeuren. Daarom hier wat tips om het leuker te maken.

Advertentie

1. Zorg voor een leuke werkplek

Zeg nou zelf, werken in een vrolijke en inspirerende omgeving is toch veel fijner? Zorg er daarom voor dat je kind thuis zijn eigen werkplek heeft. Zorg voor een bureautje in zijn slaapkamer, of bijvoorbeeld in de woonkamer. Hang er wat leuke posters op, zet alles neer dat je kind nodig heeft (potloden, pennen en handige mappen) en zorg er vooral voor het opgeruimd en overzichtelijk is. Werk wel zo lekker.

2. Zorg voor een beloning

Je kind belonen voor huiswerk klinkt misschien niet heel pedagogisch verantwoord, maar als je het op de juiste manier doet kan het heel effectief zijn. Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind met speelgoed of eten te belonen, maar een uurtje schermtijd of een middagje samen koekjes bakken is minstens zo leuk en effectief. Zorg voor een beloning die je kind écht leuk vindt, en laat hem weten dat hij deze alleen krijgt als hij zijn huiswerk heeft gemaakt.

3. Geef je kind complimentjes

Is het geven van een beloning in de vorm van een cadeau of activiteit niet jouw ding? Dan kun je je kind ook belonen met het geven van complimentjes. Hoewel het niet uit altijd blijkt uit hun gedrag, willen kinderen van nature hun ouders te pleasen. Zorg er dus voor dat je je kind elke keer complimenteert als hij zijn huiswerk af heeft of hard zijn best doet. Goed voor een grote glimlach en een nog betere motivatie om hard te werken.

4. Zorg voor een routine

De meeste kinderen hebben baat bij routine. Spreek dus bijvoorbeeld af dat je kind elke middag uit school op een vast tijdstip zijn huiswerk moet maken, en plan daarna een uurtje in waarin hij bijvoorbeeld tv mag kijken of mag computeren.

5. Maak gebruik van de technologie

De meeste kinderen zitten  tegenwoordig vastgeplakt aan hun tablet of telefoon. Hoewel je hier waarschijnlijk niet altijd even blij mee bent, kun je er wel gebruik van maken. Er zijn namelijk tegenwoordig een heleboel apps en websites die je kind helpen bij het leren rekenen, schrijven etc. Doe er je voordeel mee!

6. Verantwoordelijkheid bijbrengen

Huiswerk is een mooi middel om je kind verantwoordelijkheid bij te brengen. Je kind heeft er namelijk alleen maar zichzelf mee als hij zijn huiswerk niet maakt. Maak hem daarom duidelijk wat de gevolgen hiervan zijn en hou hem niet altijd het hand boven de hoofd. (Lees: ga niet dat opstel voor hem schrijven). Soms moet je kind zelf ondervinden wat de gevolgen van zijn acties zijn. Om het volgende keer wel goed te doen.

7. Teamwork

Dat betekent niet dat je hem niet kunt helpen. Maak tijd om hem te overhoren, samen na te denken over een opdracht of dat opstel even te checken op spelfouten. Als je kind zich gesteund voelt en af en toe wat hulp krijgt, is huiswerk maken een stuk minder stom!

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Popsugar.com – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier