Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7 momenten waarop je er als ouder even doorheen zit - en dat is oké

Het ouderschap is één grote rollercoaster. Het ene moment klap je uit elkaar van trots bij een grote mijlpaal, het volgende moment ben je je geduld compleet kwijt en vraag je je af of je wel voor het ouderschap gemaakt bent.

Advertentie

Het is heel fijn als jij en je kind(eren) in een lekkere flow zitten waarin de fijne momenten overheersen, maar soms is dit simpelweg niet het geval. Soms zit je juist in een slechte periode met een dwars kind of ben je zélf snel geïrriteerd. Een troost: iedere ouder herkent dit. Wedden dat onderstaande momenten jou bekend voorkomen?

 1. Als je kind in een periode zit dat hij iedere nacht wakker wordt

  Als er iets funest is voor je humeur, is het wel slaapgebrek. Of je baby nog steeds drie keer per nacht melk wil, of dat je peuter veel liever bij jullie in bed ligt: jij wil gewoon slápen. Je bent al de hele dag aan het zorgen, kan je dan alsjeblieft ’s nachts met rust gelaten worden?! Logisch dat je na de zoveelste gebroken nacht in Cruella de Vil verandert en je alles en iedereen afsnauwt.

 2. Als je peuter de zoveelste driftbui heeft om niks

  Omdat hij z’n laarzen aan wil in plaats van z’n sneakers. Omdat hij niet in het autozitje wil zitten. Omdat hij naar de speeltuin wil in plaats van naar huis. Omdat hij geen snoepje mag. Voor peuters kan daadwerkelijk álles een reden zijn voor een driftbui. Of het nu thuis is, midden in de supermarkt of terwijl de hele woonkamer vol visite zit. Onthoud: het is een fááááse.

  Lees ook: Geduld verliezen bij je peuter: zo voorkom je het

 3. Als je kind verlatingsangst heeft en je niet eens alleen je kont kunt afvegen op de wc

  Als jij naar de keuken loopt, kruipt hij achter je aan. Als jij naar de woonkamer loopt, kruipt hij daar ook heen. En als jij hoognodig naar de wc moet, zal hij niet rusten totdat hij ook bij de wc is. Een kind met verlatingsangst is af en toe doodvermoeiend. Je kunt geen stap zetten zonder dat er gehuild wordt, of zonder je kind mee te moeten nemen. Wat jij aan het eind van de dag denkt? Laat me met rust!

  Advertentie

  Tip: Heb je een beetje luchtigheid nodig na een pittige dag? Lees dit geestige boek met opvoedtips van 2 vaders.

 4. Als je kind niet zelfstandig wil spelen

  Nog zo’n moment waarop je het even niet meer ziet zitten. Je hebt alles uit de (speelgoed)kast gehaald: blokken, auto’s, poppen, zelfs dat speelgoed wat zo’n verschrikkelijk lawaai maakt, maar waar hij normaal gesproken zo lief mee speelt. Maar het mocht niet baten: je kind wil alleen maar met jou spelen. Zelfs de kinderprogramma’s van Netflix bieden geen uitkomst. En dus zit jij de hele dag ‘tjoek tjoeeeeek’ te spelen, terwijl je eigenlijk nog drie wasjes moest draaien, moet stofzuigen en de vaatwasser wilde uitruimen.

 5. Als je kind ziek is en de hele dag op schoot wil – hoe zielig ook

  Natuurlijk is het vooral heel erg zielig voor je kind als hij ziek is. Maar stiekem vind je het voor jezelf ook wel een beetje zielig. Je kind is niet weg te slaan van je schoot en wil alleen maar bij jou zijn. Je kunt niks behalve troosten, wiegen (als hij nog klein is), knuffelen en paracetamol geven. Je eigen plannen kun je volledig aan de kant schuiven en het enige wat je doet is zorgen, zorgen, zorgen. Na een paar dagen ben je er dan ook he-le-maal klaar mee. Logisch.

  Lees ook: Hoe ga je om met driftbuien?

 6. Als je de zoveelste ruzie met je partner hebt over de taakverdeling

  ‘Waarom kun jij hier niet aan denken?’ ‘Ik denk al aan zoveel!’ ‘Wat? Ik doe hier bijna alles in huis!’ Herkenbaar? Sinds jullie kinderen hebben lopen de ruzies over het huishouden de spuigaten uit. Jullie hebben allebei het gevoel veel te weinig tijd voor jezelf te hebben en alles in huis te moeten doen. Na de zoveelste ruzie zie je het even niet meer zitten. Hoe ben je ooit in deze chaos beland?

  Advertentie
 7. Als je kind weigert te eten

  Als er íets frustratie kan opleveren, dan is het wel een kind dat eten weigert. Je kunt ‘m moeilijk aan een sonde leggen, dus je hebt er totaal geen controle over. Je wil gewoon dat je kind zijn vitaminen en energie binnenkrijgt, maar je kind wil vooral snoep en koek. Na de zoveelste geweigerde maaltijd waarin je stiekem groenten verwerkt hebt en op zijn bord hebt gelegd in de vorm van een dinosaurus, denk je alleen nog maar: ga dan maar lekker zelf koken.

Lees ook: Verlatingsangst bij peuters en kleuters: wat doe je eraan?

Beeld: Shutterstock