Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Deze 7 signalen kunnen wijzen op een introvert kind

Introverte kinderen zijn graag alleen en komen stil over. We verwarren dit vaak met verlegenheid en willen ze uit hun schulp helpen. Maar een introvert kind kiest ervoor om op zichzelf te zijn: dat vindt-ie gewoon fijner. Hoe je weet of dit geldt voor jouw kind? Zeven kenmerken van introversie.

Advertentie

1. Het vermijden van oogcontact/interactie

Je kind probeert oogcontact en interactie met anderen te vermijden, vooral bij mensen die hij niet kent. Het ontmoeten van nieuwe mensen is voor een introvert kind erg vermoeiend. Dit heeft niks te maken met onbeleefdheid: je kind probeert zichzelf simpelweg te beschermen tegen het ongemak dat hij kan voelen bij het ontmoeten van nieuwe mensen.

2. Driftbuien bij drukte

Introverte kinderen zijn na een drukke dag vaak van slag of driftig. Zeker als er op een dag meerdere activiteiten zijn gepland, met veel mensen, kan je kind prikkelbaar reageren. Plan daarom op een drukke dag van tevoren en achteraf een rustmoment in, zodat je kind even niet gestoord wordt door allerlei prikkels.

3. Praten tegen speelgoed en knuffels

Introverte kinderen zijn vaak stiller dan extraverte kinderen, omdat ze alles rustig in zich willen opnemen. Ze hebben niet veel behoefte aan gesprekken met leeftijdsgenootjes, maar praten liever in zichzelf of tegen hun favoriete knuffel. Laat ze dit vooral doen, op die manier kunnen ze hun gevoelens uiten.

4. Alleen spelen

Introverte kinderen spelen het liefst in hun eentje. Ze vinden het fijn om hun fantasie te gebruiken en hebben vaak weinig interesse in interactie met andere kinderen. Vooral niet in grote groepen met kinderen die ze niet kennen.

Advertentie

Tip! Is jouw kind introvert? Leer hem/haar beter te begrijpen door te lezen over introversie bij kinderen

5. Hechte vriendschappen

Hoewel introverte kinderen graag alleen zijn, hebben ze wel behoefte aan vriendschap. Ze geven alleen de voorkeur aan een paar hechte vriendschappen, in plaats van een grote vriendenkring. Het is belangrijk om je kind te helpen een hechte band op te bouwen met de vriendjes die hij uitkiest, en deze vriendschappen te stimuleren.

6. Niet dol op avontuur

Introverte kinderen houden er niet zo van om nieuwe dingen uit te proberen. Daarbij komt vaak interactie met nieuwe mensen en een onbekende omgeving kijken. Ze houden het liever bij bekende situaties, waarin ze zich comfortabel voelen.

7. Moeite met emoties uiten

Introverte kinderen vinden het moeilijk om hun emoties te uiten. Als ze ergens mee worstelen, lossen ze dit liever zelf op. Voor ouders kan dit best lastig zijn. Toch is het belangrijk om je kind niet te pushen: geef hem de tijd om eerst zelf met zijn emoties te dealen, en laat hem weten dat hij bij jou terecht kan als hij daar klaar voor is.

Advertentie

Je kunt van een introvert kind geen extravert kind maken, en dat moet je ook niet willen. Introvert zijn maakt je kind ook bijzonder, check hier welke 9 voordelen het heeft. 

 

Bron: Popsugar.com – Beeld: Shutterstock

Erandi Godinez

Commercieel – Prenatal – Offer – Little Dutch trein

Little Dutch trein

Inclusief 2 wagentjes, 2 boompjes, 4 poppentjes, hondje, kiosk en bagage
Vind je hier