Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7 voordelen van een groot leeftijdsverschil tussen kinderen

Kan je oudste eindelijk zelf veters strikken en een boterham smeren, en dan zit je opnieuw in de luiers. Vaak hebben mensen het vooral over de nadelen van een groot leeftijdsverschil (zo'n 4 jaar of meer) tussen broertjes en zusjes, maar er zitten ook zeker voordelen aan. Dit zijn de belangrijkste.

Advertentie

1. Het oudste kind maakt je zwangerschap heel bewust mee

Bij een tweede kind mag je alles weer opnieuw beleven: het kiezen van een naam, geboortekaartjes uitzoeken, schattige kleertjes kopen. En wat het deze keer éxtra leuk maakt, is dat je je oudste kind hierbij kunt betrekken.

Tip! De schattigste newborn-kleding shop je hier bij Prénatal.

2. Je oudste kind leert om zorgzaam te zijn

Misschien reageert je oudste kind in het begin niet heel enthousiast over de komst van een broertje of zusje, maar zodra de baby er is draait hij waarschijnlijk snel bij. Oudere kinderen zijn vaak heel beschermend over hun jongere broertje of zusje en nemen hun taak ontzettend serieus.

3. Het jongste kind heeft iemand om tegen op te kijken en van te leren

Bij een groot leeftijdsverschil hoef je je baby niet vanaf nul alles te leren: zijn oudere broer of zus neemt deze taak waarschijnlijk met liefde van je over. Dat kan tijdens het spelen (zó stapel je blokken op elkaar, zo ga je van de glijbaan af) en later ook bij spreekbeurten en andere opdrachten voor school.

Advertentie

4. Je oudste kind mag óók langer ‘klein’ zijn

Bij zijn vriendjes wil je oudste zich vast groot voordoen en meedoen met de rest, maar zodra hij alleen is met zijn kleine broertje of zusje kan hij weer even lekker klein zijn en met autootjes of knuffelbeesten spelen (‘Niet verder vertellen, hè’).

Lees ookDit zegt de plaats in het gezin over het karakter van je kind

5. Het jongste kind heeft er een derde ‘ouder’ bij

Voor de benjamin van het gezin misschien niet zo leuk, maar voor jou en je partner kan het af en toe best handig zijn. Als het jongste kind ineens de straat oversteekt, is het oudste kind erbij om hem weer terug te trekken. En als jullie jongste eten op de grond gooit, zal zijn grotere broer of zus hem erop wijzen dat dit écht niet mag.

6. Het jongste kind heeft iemand die het altijd voor hem opneemt

Vanaf zijn geboorte heeft het jongste kind iemand die hem altijd zal beschermen. Of het nu thuis, op school of buiten is: hij kan er altijd op rekenen dat iemand hem komt helpen als hij in moeilijkheden zit. En dat is best een fijn gevoel.

Advertentie

7. Beide kinderen ervaren hoe het is om ‘enig’ kind te zijn

De oudste was lange tijd echt enig kind. En de jongste zal vaak alleen met zijn ouders zijn zodra de oudste zelfstandig genoeg is om er na schooltijd zelf op uit te gaan, bijvoorbeeld naar vriendjes of de sportclub. En alle kinderen vinden het fijn om hun ouders af en toe voor zichzelf te hebben.

Meer lezen?

Feiten en fabels over enig kind zijn

Onderzoek: het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen is 4 jaar

22 dingen die je ontdekt als je tweede kind geboren is

 

Bron: Scarymommy.com – Beeld: Shutterstock