Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7 kerstuitdagingen voor ouders

Na pakjesavond dienst zich het volgende gezellige feest met de familie en je kinderen alweer aan: Kerstmis. Een explosie van lampjes, versieringen en – met jonge kinderen – de nodige uitdagingen.

Kerst is met kinderen nóg leuker: hun blik als jullie de stekker van de lampjes in de kerstboom in het stopcontact doen, samen door de stad fietsen om de feestverlichting te bewonderen en kerstbomen achter de ramen te spotten…magisch. Maar zoals alles in het leven, is ook Kerstmis net even anders als je moeder bent. Zeven uitdagingen van kerst met kinderen én de oplossing.

Advertentie
 1. Lange zit met de familie

  Kerst is meestal een tijd van samenzijn met familie. Je kind vindt het waarschijnlijk fantastisch om opa en oma, ooms en tantes, neefjes en nichtjes te zien. Maar een twee uur durend diner met een dreumes of peuter? Best een uitdaging. De oplossing: doe geen lang diner, maar een brunch. Of maak een kindertafel met veel entertainment in de vorm van knutselwerkjes en kleurplaten. Als de hele bubs bij jou komt eten, vraag je je misschien af hoe jullie de maaltijd in elkaar gaan flansen met een kind aan je been. Dan zit er toch niks anders op dan je kind laten helpen met kersthapjes maken. We weten: het is gedoe. Maar ook zo leuk!

  Ook leuk: 11x vrolijke kerstvakantie-knutsels om samen te maken

 2. ‘Helpen’ met de kerstboom

  Altijd fijn, kinderen die willen helpen. Maar het betekent vaak dubbel werk voor ouders. Die kerstboom is helemaal een dingetje: ballen die breekbaar zijn, haakjes waar ze zich aan kunnen prikken of in stikken, lampjes die stukgaan doordat ze er met hun kleine voetjes op gaan staan. En dan wil je peuter ook nog de beeldjes van de kerststal – al twee generaties in de familie – uitpakken. Nee! Oplossing: óf je laat het gaan en accepteert dat er elk jaar wel iets sneuvelt (weet je wel hoeveel ballen jij vroeger zelf hebt laten vallen?) óf je maakt een speciale kerstdoos voor je kind met spullen die niets zo kwetsbaar zijn: slingers en houten hangertjes. Die mag hij helemaal zelf uitpakken

  Wij tippen de leukste kerstfilms ooit. Bingewatchen maar!

 3. Kerstliedjes… de hele dag door

  De eerste keer dat je Mariah Carey of Chris Rea op de radio hoort, word je er nog blij van. Maar na drie weken wissel je snel van zender. Met kinderen hoor je al die kerstliedjes ook nog eens in stereo. Dacht je eindelijk van ‘Zie ginds komt de stoomboot’ af te zijn, nu schalt opeens dertig keer per dag (ja, echt dertig keer) Jingle Bells door het huis. De kinderversie dan, iets als: ‘Dinkelbels, dinkelbels, dinkel alle wee.’ De oplossing? Keihard meezingen. Sorry, er zit niks anders op. Laat je gaan, verstand op nul, gewoon doen. En leer je kind vooral ook de tekst van ‘Last Christmas’, dat hoort gewoon bij de opvoeding.

 1. Weer cadeautjes

  Heb je net met Sinterklaas zo’n enorme cadeautjes-hausse gehad, ziet je kind op televisie dat er ook pakjes onder de kerstboom horen. Of opa en oma willen zo graag kerstcadeautjes geven. Je vindt het eigenlijk wel mooi geweest! De beste tactiek? Geef je grenzen aan: geen enorm pakjesfestijn met kerst. En zoek een middenweg, een paar kleinigheidjes bijvoorbeeld.

 2. Deadlines voor het kerstdiner op school

  Schrijf het meteen in je agenda als die mail van de juf of meester binnenkomt. Een bord en bestek en een beker moeten de dag voor het kerstdiner op school binnen zijn. Er moet vaak een placemat voor een klasgenootjes gemaakt worden. En je moet natuurlijk een eetbare bijdrage leveren. Appeltje eitje zou je zeggen? Dat lijkt misschien zo, maar met werk-kerstborrels, eindejaars-deadlines en een familiediner-kerstmenu dat uitgedacht moet worden, wil het er nog weleens bij inschieten. En dan had je ook nog beloofd hulpouder te zijn tijdens het kerstdiner.

  Wat nu? Niet stressen. Voor het kerstdiner kun je gewoon plakjes worst meenemen (vinden de kinderen heerlijk), dat vergeten bestek haal je even op of de juf heeft wel wat liggen en hulpouder-zijn-bij-het-kerstdiner houdt vooral in: een paar foto’s voor de klassenapp maken en daarna glühwein pimpelen met andere vaders en moeders bij een vuurkolf op het schoolplein (een goed bewaard geheim onder ervaren basisschoolouders).

  Tip: 10 kersthapjes om te maken met je kind

 3. Twee weken kerstvakantie

  Heerlijk, vakantie! Maar soms ook een uitdaging om die te vullen, zeker als het erg koud is en je veel binnen zit. Gelukkig is de kerstvakantie vaak goed voorzien van leuke kinderactiviteiten: elke middelgrote stad heeft wel een schaatsbaan, musea hebben een kinderprogramma en pretparken worden in een winter wonderland omgetoverd. Of je blijft gewoon thuis, legt de matrassen in de woonkamer en kijkt eindeloos kerstfilms met je kinderen.

  Lees ook: 26 knusse ideeën voor de kerstvakantie bucketlist

 4. Bestaat de Kerstman?

  Sommige kinderen komen met lastige vragen. Ze zien op televisie de Kerstman op zijn slee met rendieren en dat hij pakjes geeft aan kinderen: ‘Bestaat de Kerstman’ en ‘Waarom komt die niet bij mij?’ De meest simpele oplossing voor moeilijke kindervragen: kaats de bal terug. ‘Wat denk jij?’ Dikke kans dat je kind zelf een logische verklaring bedenkt (en zo niet, dan doet ‘wij hebben Sinterklaas al’ het ook altijd goed).

  Check ook deze handige tips voor een stressvrije kerst met kinderen.

Vrolijk kerstfeest!