Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7x mindful dingen om te doen tijdens de zwangerschap (goed voor jou én je baby)

Je ziet het op de echo en je voelt hem misschien al schoppen. Toch is het best een gek idee dat er een baby in hun buik groeit. Deze manieren kunnen je helpen om echt contact te maken met je baby.

 1. Dagboek

  Neem elke dag of week even kort de tijd om wat te schrijven over je zwangerschap. Schrijf bijvoorbeeld op hoe je je voelt, welke babyspullen je in huis hebt gehaald. Ook leuk: korte brieven schrijven aan je toekomstige baby, waarin je je dromen en wensen deelt. En vergeet niet om mooie foto’s van je groeiende buik toe te voegen. 11x briljante manieren om je zwangerschap vast te leggen.

 2. Voorlezen

  Vanaf de 18e week van de zwangerschap kan je baby al geluiden horen. Hij vindt het dan heerlijk om naar jouw stem te luisteren als je tegen hem praat of hem een verhaaltje voorleest. Een mooie manier om contact te maken met je baby. En het is nog goed voor z’n taalontwikkeling ook. Dit zijn de voordelen van voorlezen aan je baby.

 3. Mediteer

  Creëer een dagelijks rustmomentje door je even af te sluiten van alles en iedereen. Dit is meteen een goed moment om even contact met je baby te malen. Ook kan mediteren tijdens de zwangerschap helpen als je last hebt van kortademigheid.

 4. Muziek

  Als je ergens relaxed en blij van wordt is het van muziek. En als jij luistert naar muziek, luistert je baby mee. Maak je zelf muziek dan voelt hij ook nog eens de vibratie die dat teweegbrengt. Muziek luisteren of maken is kortom een fijne manier om te ontspannen én om contact te maken met je baby. Ook interessant: onderzoek naar de prenatale ontwikkeling is nog lang niet afgerond, maar er zijn steeds meer signalen die erop wijzen dat foetussen niet alleen de stem van hun vader of moeder duidelijk horen en na de geboorte herkennen, maar ook muziek die met grote regelmaat is (af)gespeeld.

  Tip: vanaf dit moment in de zwangerschap kun je je baby voelen bewegen. 

 1. Fröbelen

  Haken, knutselen of schilderen: van creatief bezig zijn word je hartstikke zen. Gebruik al die creativiteit eens om iets voor je baby te maken. Bijvoorbeeld een plakboek, versier een romper, maak een schilderij om in de babykamer op te hangen of haak een paar babyslofjes. Of probeer een van deze Ikea-hacks voor de kinderkamer.

 2. Me-time

  Als de kleine er straks is, krijg je het behoorlijk druk dus maak vooral tijd voor jezelf als je zwanger bent. Ga bijvoorbeeld naar een salon voor een fijne zwangerschapsmassage, doe overdag een lekker dutje, of ga vroeg naar bed met een goed boek.

 3. Babymoon

  Om voor de komst van de baby nog even te genieten van elkaars onverdeelde aandacht, gaan veel stellen op ‘babymoon’: nog één keer met z’n tweeën op vakantie. Een goed idee, want zo’n babymoon is niet alleen leuk en zelfverwennerij, maar ook goed voor je relatie. Zo plan je een babymoon en dit is waarom.

 4. Cursus Mindful Zwanger

  Pieker je veel tijdens je zwangerschap? Of zou je je zwangerschap bewuster willen beleven? Dan is een cursus Mindful Zwanger misschien iets voor jou. Zwangerschapscursussen: welke past bij jou?

Meer lezen:

Beeld:Shutterstock