Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7x redenen waarom kleine kinderen bijten (en hoe je ermee omgaat)

Bijt jouw kind geregeld in zijn speelgoed, de rand van zijn ledikant of zelfs in jou? Dit kan allerlei oorzaken hebben. Dit is waarom hij dit mogelijk doet en hoe je ermee omgaat.

Advertentie
 1. Doorkomende tanden

  Is je kind nog een baby of dreumes en bijt hij op alles wat voorbij komt: van speelgoed en een shampoofles tot jouw hand? Grote kans dat jouw fanatieke bijter last heeft van doorkomende tandjes. Je zou een verkoelende bijtring kunnen aanschaffen, waarop je kind lekker tekeer kan gaan, of iets anders stevigs en kouds. Daarnaast zijn er producten die je op het tandvlees kunt smeren waardoor de pijn van doorkomende tanden wat verzacht wordt.

  Tip: Hier vind je verschillende soorten bijtringen

 2. Op ontdekkingstocht

  Echt bijten kun je het niet noemen, maar vanaf een maand of drie gebruikt je baby zijn mond om de wereld te verkennen. Al sabbelend ontdekt hij zo eerst zijn handen, om later elk voorwerp dat hij te pakken krijgt met zijn mond, tong en lippen uitgebreid te onderzoeken. Dit doet hij simpelweg omdat zijn andere zintuigen nog niet goed ontwikkeld zijn. Lekker laten gaan, want dit is een belangrijke fase in de ontwikkeling.

 3. Meltdown!

  Met name peuters kunnen er een handje van hebben om als ze gestrest, gefrustreerd, boos of verward zijn, hun tanden te zetten in de eerste de beste volwassene of het eerste de beste kind in de buurt. Hoewel dit even schrikken kan zijn, is dit niet zo’n heel gekke reactie. Je kind weet op dat moment gewoon even niet hoe hij het anders moet oplossen. Dit betekent uiteraard niet dat je het maar gewoon moet laten gaan. Neem na zo’n bijtincident je kind bij je, benoem zijn frustratie, leg hem uit waarom het gedrag niet gepast is en stimuleer hem om op een andere manier zijn emoties te uiten.

  Advertentie

  Meer weten? Wat als je peuter bijt?

 4. Hangry

  Ben je crumpy als je honger hebt? Je kind kan hier ook last van hebben. Zeker in combinatie met vermoeidheid kan zorgen dat je kind zijn gedrag niet meer onder controle heeft. En dat hij uit frustratie zijn tanden in iets of iemand zet. Zorg er daarom voor dat je kind op regelmatige tijden eet, je altijd voldoende (gezonde) snacks bij de hand hebt én je kind op tijd naar bed gaat. Het maakt een wereld van verschil!

  Lees ook: Zo bepaal je de beste bedtijd voor je kind

 5. Aandacht trekken

  Kinderen vervelen zich heel snel. Ze hebben vrijwel altijd iets of iemand nodig om zich mee bezig te houden. Als je kind niet genoeg tijd en aandacht of voldoende uitdaging aangeboden krijgt, is de kans groter dat hij zich ‘stout’ of destructief gaat gedragen. Zo kan je kind op zo’n moment gaan bijten. Zorg dus dat je kind steeds iets om mee te spelen heeft dat interessant genoeg is. Dit doe je bijvoorbeeld door zijn speelgoed af te wisselen. En ook belangrijk: leg die telefoon af en toe weg en zorg voor voldoende quality time.

 6. Een overschot aan liefde

  Bijten hoeft niet altijd door woede of frustratie te komen. Soms bijten kinderen ook als ze heel erg blij of opgewonden zijn. Misschien ken je dat gevoel wel: dat je je kind zó lief vindt dat je letterlijk wel een hap uit hem zou willen nemen. Dat heeft je kind dus ook. Hij weet alleen nog niet hoe hij met deze sterke emoties moet omgaan, dus hij kan ook daadwerkelijk gaan bijten. Hoe schattig ook, leer je kind dat dit niet oké is, zelfs niet als teken van affectie.

  Advertentie

  Lees ook: Dit is waarom je soms letterlijk een hap uit je baby wilt nemen

 7. Te veel prikkels

  De wereld is een fascinerende plek voor kinderen. Er valt zo veel te zien, te ontdekken, te horen, te ruiken en te voelen. Dit kan ervoor zorgen dat je kind overprikkeld raakt, waardoor zijn of haar angst- en frustratieniveau door het dak gaat. Met als gevolg: een meltdown, slaan of bijten. Hou dus in de gaten dat je kind niet te veel prikkels krijgt en zorg voor de ouderwetse R’s van rust, reinheid en regelmaat.

Lees ook: Mijn peuter slaat, hoe kan ik hierop het best reageren?

Bron: All Womens Talk – beeld: Shutterstock