Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7x slimme budgettips voor single ouders

Voor single ouders is het leven statistisch gezien duurder. Je kunt het financieel dus maar beter een beetje slim aanpakken. We zetten zes budgettips voor single moms en alleenstaande vaders voor je op een rij. Zo droom je groot én let je op de kleintjes.

Advertentie
 1. Verdien alsof je leven ervan afhangt

  Maak professionele beslissingen niet vanuit je ‘single mom-rol’. Ga juíst voor het grote geld. Ga voor die salarisverhoging zelfs al betekent dat dat je per week een paar uur meer moet werken. Overweeg (tijdelijk) extra opvang voor je kind, zodat je je kunt bijscholen en in de toekomst meer kans hebt op een promotie. Of neem die super spannende stap en begin dat eigen bedrijf waar je al zo lang van droomt. Kortom, durf risico’s te nemen en investeer in jezelf. Je zult zien: op de lange termijn wordt het beloond.

  Lees ook: Werkende moeders, succesvolle dochters

 2. Maak een overzichtelijk kostenplaatje

  Om erachter te komen waar je op kunt besparen, is het handig eerst een duidelijk kostenplaatje te hebben. Bedenk dat over het algemeen het meeste geld op gaat aan eten (zowel boodschappen als uit eten gaan), tv gerelateerde uitgaven (kabel, satelliet, Netflix, etc.), telefoon gerelateerde uitgaven (abonnement, kosten buiten de bundel, smartphone), verzekeringen en kleinere uitgaven zoals een koffietje onderweg naar je werk of snacks uit de automaat in de pauze. Heb je besloten waar je op gaat bezuinigen? Check wekelijks je bankrekening om te zien of je nog op schema ligt.

  Goed om te weten: wat kost een kind eigenlijk?

 3. Besef dat je je niet alles kunt veroorloven

  Omdat er maar één iemand geld in het laatje brengt, is het belangrijk je bestedingspatroon goed in de gaten te houden. Omdat je al je vaste lasten, af te lossen schulden, onvoorziene aankopen en incidentele uitgaven alleen betaalt, is er wellicht geen ruimte (meer) voor die dure danslessen of vakantie naar het buitenland. Accepteer dat je je dit (nu) niet kunt veroorloven (zelfs al lijkt het voor de meeste ouders in je omgeving zo vanzelfsprekend) en zet dit soort ‘extra’s’ om in doelen voor de toekomst.

  Advertentie

  Tip: zo kun je flink besparen tijdens je zwangerschap en als de baby er is

 4. Los je schulden (voorgoed) af

  Goed om in gedachte te houden: als je ergens een betalingsregeling voor moet treffen, kun je het je waarschijnlijk niet veroorloven. Dit geldt niet alleen voor de aanschaf van dingen als een wasmachine of auto,  maar ook voor kleding, vakanties en abonnementen. En een eigen huis is een geweldige investering, maar niet voor iedereen de beste keuze in elke fase van zijn/haar leven. Hoe minder je anderen schuldig bent, hoe makkelijker het is om aan je eigen kapitaal op te bouwen en je doelen te bereiken.

 5. Bescherm jezelf en je kinderen

  Bezuinig niet op de verkeerde dingen. Sluit altijd een goede zorgverzekering af en stel je huis en inboedel veilig. Denk ook na over een levensverzekering (dit is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor alleenstaande ouders) en laat vastleggen wie er voor je kind(eren) zorgt wanneer je onverhoopt komt te overlijden. Check hier hoe de voogdij goed regelt.

 6. Spaar voor de korte en de lange termijn

  Probeer altijd het minimum bedrag van drie maanden levensonderhoud achter de hand te houden. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met onverwachte kostenposten. Je kunt je baan verliezen, onvoorziene medische kosten krijgen of opeens een kapitaal kwijt zijn aan een grote beurt voor je auto. Aangezien je geen echtgenoot of partner hebt om op terug te vallen, is het slim ook alvast na te denken over je oudedagsvoorziening, vanuit je werkgever of zelfstandig. En wellicht is het voor jou wel interessant je te laten adviseren over de verschillende beleggingsmogelijkheden.

  Advertentie
 7. Stel grote doelen voor jezelf

  Het lijkt misschien logischer om relatief kleine doelen voor jezelf te stellen zoals het sparen voor een nieuwe telefoon of die ene mooie jas. Maar YouTuber Rachel Cruze adviseert single moeders juist om grote doelen te stellen. En dat geldt vast ook voor vaders. Volgens haar is de kans dat je ze behaalt dan juist groter. Kies je doel (denk: droomhuis of een auto) en bedenken vervolgens welke stappen je moet zetten om daar te komen (denk: meer werken, zuiniger leven). Wat je doel ook is, dream big!

Redactioneel – Offer – Luiers en billendoekjes

Luiers en billendoekjes

Bekijk de acties