Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

6x waarom dreigen absoluut geen goede opvoedtechniek is

Als je kind (voor de zoveelste keer) niet doet wat je wil, ben je misschien geneigd om te dreigen met geen toetje of geen verhaaltje voor het slapengaan als hij potverdorie nu niet luistert. Hoewel dat best weleens kan werken, is het toch beter om het niet te doen, zegt opvoeddeskundige Camilla. Dit is waarom.

Advertentie
 1. Het is niet goed voor jullie relatie

  We doen dingen voor anderen omdat het ons een goed gevoel geeft en we van nature willen behagen. Dit geldt ook voor kinderen. Hoewel het soms moeilijk te geloven is, wil je kind niets liever dan jou pleasen. Gebruik je dreigementen om zijn gedrag te beïnvloeden, dan heeft dat een negatief effect op jullie relatie en wordt de aangeboren wens van je kind om jou te willen plezieren onderdrukt.

  TIP! Lees deze boeken over positief opvoeden

 2. Je kind krijgt een hekel aan je

  Dreigementen kunnen op korte termijn ongewenst gedrag stoppen, maar tegen welke prijs? Ze motiveren je kind niet om naar je te willen luisteren. Het kan er zelfs toe leiden dat hij het je onbewust kwalijk neemt: we hebben als mens een hekel aan mensen die ons straffen.

  Lees ook: Wanneer beginnen met opvoeden?

 3. Het ondermijnt de intrinsieke motivatie van je kind

  Dreigen is volgens gedragswetenschappers net zo’n slechte gewoonte als belonen als het om opvoeden gaat. Het probleem met straffen en belonen is dat je je kind leert zich te gedragen zoals jij wilt. Het is effectiever als het gedrag uit hemzelf komt; hij is dan intrinsiek gemotiveerd. Als je wilt weten, hoe dit precies zit: je leest het hier.

  Advertentie
 4. Het maakt je kind egocentrisch

  Als je dreigt, is het eerste wat je kind denkt: wat levert het mij op? En is de dreigende straf genoeg om mijn gedrag te stoppen? Terwijl hij eigenlijk zou moeten denken: hoe beïnvloedt mijn gedrag anderen? Het maakt je kind kortom egocentrisch, precies wat je probeert te vermijden.

  Lees ook: 10 manieren om dreigende driftbuien te voorkomen

 5. Je leert je kind de verkeerde les

  Dreigementen zorgen ervoor dat je kind niet meer logisch na kan denken en het activeert zijn lagere reactieve hersenen waardoor hij automatisch in de ‘vecht of vlucht- stand schiet. Het gevolg: je kind leert niet de gewenste les en er ontstaat een machtsstrijd en stress  Terwijl het juist heel belangrijk voor een kind is om te leren om conflicten of meningsverschillen op een goede en respectvolle manier op te lossen, namelijk door te praten.

 6. Geef het goede voorbeeld

  Stel, je kind wil de tv niet uitzetten als jullie gaan eten. In plaats van dat je direct zegt ‘Anders mag je morgen helemaal geen tv kijken’, kun je beter zeggen: ‘Ik snap dat je het tv-programma heel leuk vindt en verder wil kijken, maar het is nu etenstijd. Morgen mag je weer even tv kijken’. De reden? Door de gevoelens van je kind te benoemen en begrip te tonen, ben je empathisch. Een eigenschap die je kind ook moet ontwikkelen om later een aardig en betrokken mens te worden. Bovendien kind leert heel veel van jou. Niet alleen van wat je zegt, maar hij neemt ook jouw gedrag over. Gooi je er de hele dag dreigementen uit, dan is dat niet bepaald een goed voorbeeld.

Lees ook:Onderzoek: ‘Opvoeden is nodig, maar de genen bepalen’

Hoe reageer je dan wel?

Is je kind weer eens vervelend, probeer dan de volgende zes eenvoudige stappen te doorlopen:

Advertentie
 1. Zeg niets
 2. Haal diep adem
 3. Probeer de situatie vanuit het perspectief van je kind te zien
 4. Zeg op een empathische manier wat je van de situatie vindt
 5. Relax en kijk wat er gebeurt
 6. Herhaal je verzoek indien nodig

Succes!

Lees ook: 5 tips om je kind genderneutraal op te voeden

Bron: Keeping your cool parenting – beeld: Shutterstock