Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7x zo krijg je een dankbaar kind

Wat zou het fijn zijn om af en toe een oprecht 'bedankt papa en mama!' te krijgen. Je doet het allemaal met liefde, maar waardering blijft fijn. Hoe leer je je kind dankbaarheid?

Laten we eerlijk zijn: als ouder zou het best fijn zijn als je kind een beetje inziet wat een mooi leven hij heeft. En dat hij dankbaar is voor al jullie goede zorgen en de spullen die je voor hem koopt. Niet alleen is het goed voor je kind om te beseffen wat hij allemaal heeft, het is ook goed voor jullie band als je waardering krijgt.

Advertentie

Uitgebreide verlanglijst

Bovendien: als je kind beseft hoeveel hij van je krijgt, komt-ie hopelijk met wat minder onredelijke eisen op materieel gebied. Je zult niet de eerste zijn wier 6-jarige een week na Sinterklaas (en een hausse aan cadeaus) alweer een uitgebreide verlanglijst heeft. Terwijl te veel speelgoed bewezen niet goed is voor kinderen.

Dankbaarheid leren

Hoe zorg je ervoor dat je kind waardering heeft voor jou, anderen en wat iedereen voor hem doet en wat hij krijgt? Daarom zeven manieren om je kind dankbaarheid te leren:

 1. Tel samen je zegeningen

  Noem regelmatig samen op waar je blij mee bent. Bijvoorbeeld met het hele gezin elke dag aan de eettafel of ’s avonds voor het slapen gaan.

 2. Wees een dankbare ouder

  Vertel je kind waarom je zo dankbaar bent dat je hem hebt. Door je kind te laten weten hoeveel je van hem houdt en waarom je zo blij met hem bent, groeit zijn zelfvertrouwen. Plus: je geeft het goede voorbeeld, dat is de beste opvoedmethode die er is.

 3. Koop niet te veel

  ‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.’ Hoe verleidelijk het ook is, zeker als je het je kunt veroorloven, koop niet alles voor je kind wat hij wil hebben. Uit onderzoek blijkt dat kinderen veel te veel speelgoed hebben. Zo waarderen ze hun spullen niet meer. Ze zijn blijer met wat ze al hebben aan speelgoed als er niet steeds van alles bij komt.

 4. Laat je kind z’n spaarpot gebruiken

  Geef je kind zakgeld (hier lees je hoeveel zakgeld normaal is voor welke leeftijd) en laat hem meebetalen uit zijn spaarpot als hij iets graag wil hebben. Zo leert je kind de waarde van spullen beter begrijpen en wordt hij dankbaarder. Het helpt je kind inzien dat wat jij voor hem koopt uit jouw ‘spaarpot’ komt. Bovendien is het goed om je kind te leren omgaan met geld.

 5. Schrijf een bedankbriefje

  Koop samen met je kind een kaartje voor oma en opa, voor de leraar aan het einde van het schooljaar of de kinderdagverblijf-leidster die jarig is. Schrijf daarop hoeveel jullie hem of haar waarderen. Kan je kind nog niet schrijven, dan mag hij er een tekening bij maken. Zo leert hij te waarderen wat anderen voor hem doen.

 6. Zeg zelf duidelijk ‘dankjewel’

  Hier geldt opnieuw: goed voorbeeld doet goed volgen. Is jouw kind te verlegen of eenkennig om ‘dankjewel’ te zeggen? Laat het gaan en zeg zelf gewoon heel duidelijk ‘dankjewel’ als je met hem in de supermarkt bent of hem ophaalt van een speelafspraakje. Ooit neemt hij het over, echt. En los van ‘dankjewel’ zeggen, hij merkt dat jij waardeert wat anderen doen en dat onthoudt hij. Deel regelmatig hardop waar jij dankbaar voor bent. ‘Wat hebben we toch een heerlijk huis’ of: ‘Wat fijn dat oma zo graag op jou past’.

 7. Laat zien dat het ook anders kan

  Afhankelijk van de leeftijd is het goed om je kind te laten inzien dat niet iedereen het zo goed heeft. Als je kind weet dat andere kinderen minder hebben of zelfs te weinig eten hebben (ook in Nederland gaan veel kinderen met honger naar school), zal hij eerder inzien hoeveel hij zelf heeft en daar dankbaar voor zijn.

Nog meer inspiratie nodig? 4x zo voed je een dankbaar kind op volgens de wetenschap.

Bron: The Huffington Post – beeld: Shutterstock