Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7x zo wordt de kerstvakantie dit jaar een feestje

Warme chocomelk drinken, gezellig samen zijn en filmklassiekers kijken in pyjama. Jawel, het is alweer (bijna) zover: kerstvakantie! Zo maak je er dit jaar een feestje van.

Advertentie
 1. Los met lampjes

  Kerst zonder boom was al wat lastig voor te stellen, maar kerst in tijden van corona vraagt om over the top, the whole shebang. Alsof je in een kerstfilm woont, dat werk. Een trap versierd met lampjes maakt naar boven lopen ineens heel gezellig. Decoratiesokken aan de schouw, kerstkleden op de tafel. En wist je dat buiten ook de ideale plek is voor wat licht in donkere tijden? Denk een hert met kerstlampjes of jullie grootste boom vol sfeerlichtjes? Om niet door te schieten of in kermisachtige taferelen terecht te komen, heeft Intratuin – ja, die van die fantastische kerstmarkten – vier kersttrends voor 2021 bedacht.

  Soft & Human
  Oftewel: zachte nude tinten met een hint van lila. Knusheid en gezelligheid staan centraal bij deze trend. Dessins en vazen met menselijke vormen zijn van vorig jaar? Nee hoor! Ze passen perfect bij de kerstinrichting van 2021.

  Botanic & Harmonious
  Je kunt de kamerplanten gerust naast de kerstboom laten staan, want hoe groener, hoe beter! Bij deze trend wordt veel gebruikt gemaakt van natuurlijke materialen zoals touw, mos, aardewerk en droogbloemen.

  Craft & Re-use
  De naam zegt het al: handwerk en hergebruiken. Deze trend staat voor industrieel karakter en een stoere uitstraling. Geen overdaad aan accessoires met glitters, maar natuurlijke materialen en minimalisme. Denk aan ornamenten van keramiek of aan zelfgemaakte decoraties zoals een kerstster met een metalen frame.

  Roman & History
  Even terug de geschiedenis in. Deze kersttrend draait om de romantiek van het oude Rome. Qua materiaalgebruik kun je denken aan marmeren zuilen, gedrapeerde stoffen en beelden adonissen. De kleuren zijn voornamelijk wit of lichtroze.

  Lees ook: Om deze redenen is kerst vieren met kinderen nóg leuker

 2. Doe een wens

  2021 was er opnieuw een voor in de boeken. Een jaar dat we niet snel meer vergeten. Van lockdowns, niet knuffelen, overvolle ziekenhuizen en vooral veel in en om het huis zijn. Deze kerstactiviteit geeft in elk geval wat leuke vooruitzichten voor 2021: maak een post-coronabucketlist. Pak een lege pot bonen/doperwten/pindakaas en beschilder hem in vrolijke kleuren. Knip een paar witte vellen papier in vieren. Geef iedereen een stapeltje en teken/schrijf je wensen op voor volgend jaar.

  Wat staat er op jouw bucketlist? Tot laat lekker uit eten? Aan de bar hangen? Op vakantie naar een ver land? Alles mag en hopelijk kán het straks ook weer. Geef de pot een mooi plekje en pak hem erbij zodra jullie je bucketlist kunnen gaan afwerken!

  Advertentie
 3. Hoera, schermtijd!

  Kunnen sommige vrienden of familieleden niet bij het kerstdiner zijn dit jaar? Om toch een beetje samen te zijn, bieden Zoom, Facetime of Meet júíst uitkomst. Camera neerzetten en samen koekjes bakken met oma, het voorgerecht nuttigen met je tante in Groningen, je oom in het Gooi of een kerstontbijt met de neefjes en nichtjes in Frankrijk. Ja, je voelt afstand, maar in het kader van ‘iets is beter dan niets’ is het toch fijn om samen via een scherm te praten, lachen en elkaar te zien.

 4. Zing met me mee

  Jingle bells, jingle bells, jingle all the way’…. Maak microfoons van lege wc-rollen met een bol watten erop, trek je glitterjurk aan: het is tijd om de Mariah Carey in jezelf te laten ontwaken. Gitaar erbij, de triangel en fluit. Thuiskaraoke is niet alleen leuk, samen muziek maken en zingen is ook goed voor ons brein. Bepaalde gebieden in onze hersenen worden dan namelijk actief, je brein gaat dopamine (die lekkere geluksmaker) aanmaken, je wilt ineens bewegen. Doet het hele gezin mee, dan komt er ook nog oxytocine vrij, en dat zorgt weer voor saamhorigheid. Leuke karaoke-app: Yokee.

 5. Plié, relevé, pauze…

  Het kerstcircus, een mooie balletvoorstelling van De Notenkraker, een klassiek concert: veel concertgebouwen bieden voorstellingen nu digitaal aan, en ook via YouTube kijk je eerdere shows terug. Ja, het is minder indrukwekkend dan the real deal, maar op deze manier komt er toch een flinke dosis kerstgeluk jullie kant op. Bijkomend voordeel: je kunt gewoon de pauzeknop indrukken in geval van schone luier/wc-bezoek.

  Lees ook: De leukste ideeën voor de kerstvakantie bucketlist

 6. Brievenbusgeluk

  Vieren jullie kerst op afstand? Via lootjestrekken.nl weten jullie ‘wie wie heeft’, vervolgens shop je online het verlanglijstje bij elkaar. De cadeaus kun je anoniem laten bezorgen of zelf stiekem voor de deur afleveren. Dan het gedicht: vroeger, heel vroeger, schreven ze nog brieven met een pen. Dan gingen ze aan tafel zitten, vel papier erbij en schrijven maar. In een envelop, postzegel erop, naar de brievenbus brengen en de postduif leverde de brief zo bij de geadresseerde af. Gelukkig staan die brievenbussen er nog, dus grijp je kans. Helemaal leuk: via de app Unrapp kun je anderen digitale cadeaus laten uitpakken, ondertussen wordt hun reactie gefilmd.

  Advertentie
 7. Het is maar een spelletje

  Deze kerst schijnt in het teken te staan van spelletjes spelen. Voor iedereen in het gezin een gezellige bezigheid. Wat is leuk om te spelen met je peuter?

  UNO
  UNO kaartspel
  Een kaartspel. Leg hetzelfde cijfer of de juiste kleur op de andere kaart. Bij de laatste kaart schreeuw je: ‘UNOOOO!’ Ook leuk als je naast een peuter ook wat oudere kinderen hebt. Bestel hem hier voor €9,80.

  Huisje boompje beestje
  Huisje boompje beestje bordspel
  Een leuk bordspel met een dobbelsteen met bloemen, auto of een huis. Doel: als eerste de pionnen in je huis. Tellen maar! Bestel hem hier voor €17,95.

  Jenga
  Jenga spel
  Bouw die toren hoger en hoger en hoger. Wie legt het volgende stukje erop? Bestel hem hier voor €14,99.

  Boomgaard
  Boomgaard bordspel
  Oogsten voordat de raaf komt. Zijn jullie op tijd klaar? Bestel hem hier voor €42,50.

  Kwartet
  Nijntje kaartspel
  Nijntje ontdekt de wereld. Mag ik van jou ‘Nijntje op zee?’ Bestel hem hier voor €6,99.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Femke Zijlema, beeld: Shutterstock

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.