Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

8 dingen waar ouders door de thuisisolatie eindelijk tijd voor hebben

Wekenlang zo goed als de hele dag thuiszitten met het hele gezin is om af en toe gek van te worden. Maar er zitten ook zeker voordelen aan. Zo zijn er allerlei dingen waar je eindelijk de tijd voor hebt en waarbij het juist een voordeel is dat je je kind continu om je heen hebt. Laat je inspireren!

 1. Zindelijkheidstraining

  Als er iets is dat onmisbaar is bij het zindelijk maken van je kind is het tijd en geduld. Of je genoeg van dat laatste hebt, daar kunnen wij niet over oordelen, maar grote kans dat het met die tijd wel goed zit. Heb je het idee dat je kind toe is aan zindelijkheidstraining dan is dit hét perfecte moment om te beginnen. Ook fijn: je kind is de hele dag in je buurt dus heeft hij een ongelukje of staat zijn gezicht op standje ‘ik moet poepen’, dan kun je direct actie ondernemen. Besluit je aan de slag te gaan? Check dan eerst even dit handige stappenplan voor zindelijkheidstraining tijdens de thuisisolatie.

 2. Opruimen

  Heb je een peuter of kleuter rondlopen, grote kans dat hij het maar al te leuk vindt om je te helpen. Maak daar gebruik van! Ga samen in de slag om die rommel in de garage eindelijk eens op te ruimen of door die dozen op zolder heen te gaan. En wat dacht je van al dat speelgoed dat je kind heeft? Hoe fijn als dat eindelijk weer eens is uitgezocht en gesorteerd. Misschien niet de snelste manier om op te ruimen, maar het is wel gezellig en nog leerzaam voor je kind ook.

  Lees ook: Zo leer je je kind zijn kamer op te ruimen

 3. Een huisdier

  Dromen jullie al een hele tijd van gezinsuitbreiding in de vorm van een kat, hond of ander dier? Je hebt nu alle tijd om je in te lezen en er zo erachter te komen of jullie hier als gezin klaar voor zijn. Heb je er goed over nagedacht, alle toekomstige praktische problemen getackeld, dan is dit de perfecte tijd om het dier in huis te halen. Je hebt nu tenslotte alle tijd om het dier aan jullie te laten wennen en vice versa en vooral: de hele dag met hem te spelen en knuffelen. Behalve als je voor een goudvis gaat natuurlijk….

  Tip! Huisdier voor de kinderen, de voor- en nadelen op een rijtje

 4. Tafelmanieren aanleren

  Dat ‘zelluf’ eten zit er inmiddels goed in. Met de handen, dan. Vindt je kind het onderscheid tussen een vork, mes en lepel lastig en heeft hij nog geen idee welk bestek aan welke kant van het bord hoort? Of is eten met een vork überhaupt nog een uitdaging? Je hebt nu alle tijd om samen te eten aan tafel. Misschien zelfs wel drie keer per dag. Maak daar gebruik van en werk aan de tafelmanieren van je kind door ‘restaurantje’ te spelen en je kind zo stap voor stap te leren hoe het aan tafel ‘heurt’. Met een beetje geluk (en het nodige geduld!) is hij er een ster in aan het einde van de thuisisolatie.

  Meer weten? Tafelmanieren bij je dreumes

 5. Fotoalbums maken

  Mocht je na al het juffen en moederen nog iets van tijd over hebben, dan is dit een mooi moment om eindelijk eens dat fotoalbum te maken (of bij te werken). En anders doe je het gewoon met je kind om je heen, want wedden dat hij met veel plezier meekijkt? Want dit klusje dat veel ouders eindeloos voor zich uit blijven schuiven, is eigenlijk hartstikke leuk. Al die herinneringen die voorbij komen: een heerlijke trip down memory lane.

 6. Hutten bouwen

  Wat is er leuker dan met je kind een hut bouwen? Midden in de woonkamer of onder de keukentafel, dat maakt nu niet uit. Je kunt hem bovendien gerust een paar dagen laten staan, want je krijgt nu toch geen bezoek. Dus haal die oude lakens maar tevoorschijn en ga aan de slag. Wedden dat je kind zich het bouwen van deze hut de rest van zijn leven zal herinneren?

  Lees ook: Zo creëer je onvergetelijke momenten met je kind

 7. Veters strikken

  Kan je kind zijn veters nog niet zelf strikken of heeft hij moeite met het open en dicht doen van ritsen of knopen? Gebruik de tijd die jullie samen hebben om je kind dit soort handigheidjes te leren. Check hier hoe je kind leert om zijn veters te strikken.

 8. Klusjes doen

  De thuisisolatie is een goed moment om je kind beetje bij beetje meer klusjes te laten doen en zo te werken aan zijn zelfstandigheid. Voor stofzuigen is het waarschijnlijk nog te vroeg, maar er zijn ongetwijfeld genoeg klusjes te bedenken die passen bij zijn leeftijd. (En kijk anders even hier: Huishoudelijke klusjes per leeftijd.) Dat het misschien niet allemaal meteen lukt of het zelfs een enorme bende wordt is helemaal niet erg. Jij hebt genoeg tijd om hem te helpen. Als je het tenminste zo plant dat je niet ondertussen online aan het werk bent…

Bron: Baby Gaga – Beeld: Shutterstock