Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

8 onhandige dingen die mensen tegen je zeggen als je zwanger bent

Als je zwanger bent, krijg je veel aandacht. Mensen knopen graag een praatje met je aan, maar ze komen niet altijd even handig uit de hoek. Zoals de bekende 'Laatste loodjes zeker?' terwijl je nog vier maanden te gaan hebt...

Advertentie

Als je zwanger bent, heb je veel aanspraak. Soms is dat leuk, soms heb je er geen zin in. En soms komen mensen met de vreemdste vragen. Acht rare dingen die mensen tegen je zeggen als je zwanger bent:

 1. Nare bevallingsverhalen

  Weet je hoe het voelde toen ik mijn kinderen kreeg? Alsof ik doodging!’ Goh, niet echt informatie waar je op zit te wachten als je bijna bent uitgerekend. Toch vertellen vrouwen je regelmatig in detail over hun horror-bevallingen. Onze tip? Onthoud dat elke bevalling anders is. Er zijn ook genoeg vrouwen die het prima te doen vonden. Van ons mag je je vingers in je oren stoppen en heel hard gaan neuriën als iemand weer met zo’n naar bevallingsverhaal komt (gooi het op de zwangerschapshormonen, daar word je heel kinderachtig van).

  Behoefte aan positiviteit? Lees Desley’s bevallingsverhaal: ‘We lachen zelfs tussen de weeën door. Het is gewoon gezellig’.

 2. Bijna zover

  ‘Zo, jij staat op knappen!’ Je zult de eerste niet zijn die dat te horen krijgt terwijl je nog vier maanden te gaan hebt. Trek het je niet aan, wees trots op je mooie opvallende buik. De een heeft pas in het derde trimester een echte zwangerschapsbuik en de ander al vanaf maand twee. Heb jij zo’n toeter van een buik dat je elke dag weleens de vraag krijgt of het echt geen tweeling is? Trek het je niet en pronk met je buik. Het is een teken dat je kindje lekker groeit en de ruimte heeft.

  Advertentie

  Lees hier meer over de groei van een zwangere buik.

 1. Niet zitten

  ‘Wacht maar tot je niet meer kunt zitten’. ‘Wacht maars’ zijn sowieso irritant. Maar de dreigende voorspellingen die (schoon)moeders, kennissen en vriendinnen bij je uiten als je zwanger bent zijn helemaal vervelend. Misschien konden zij niet meer zitten in de laatste maand, maar dat hoeft helemaal niet voor jou te gelden. En dat zij geen oog meer dicht deden in het laatste trimester, zegt niets over jouw nachtrust als je acht maanden zwanger bent.

 2. Zwangerschapsverlof

  Tegen het einde van je zwangerschap, kun je op je werk niet om de vraag heen: ‘Wanneer ga je met verlof?’ Op zich een logische vraag van geïnteresseerde collega’s, ware het niet dat je hem letterlijk twintig keer per dag krijgt. Dat gaat soms een beetje vervelen, maar onthoud: ze bedoelen het goed (en als je toch ontploft, gooi je het weer op die zwangerschapshormonen).

  Check hier hoe je zwangerschapsverlof regelt en waar je recht op hebt.

 3. Slaapgebrek

  ‘Slaap je nu slecht? Wacht maar tot de baby er is!’ We hadden al vastgesteld dat ‘wacht maars’ vrij irritant zijn. En deze is dat ook. Als je zwanger bent, slaap je vaak slecht en het laatste wat je wilt horen is dat dat nog erger wordt als de baby er is. Je bent al moe en bang dat je straks niet fit genoeg bent voor de bevalling en de baby. Liever hoor je wat bemoedigende woorden. Nou, die hebben wij wel voor je: de hormonen en adrenaline van moeder-worden helpen je echt die bevalling en eerste weken met baby door, hoor. Je zult verbaasd zijn over je eigen kracht. En sommige baby’s slapen meteen heel goed: wie weet, krijg je zo’n slaapkop (hopen mag altijd toch?).

  Lees ook: 8 redenen waarom je niet goed slaapt als je hoogzwanger bent

 1. Verrassing

  ‘Was het gepland?’ Omdat het de derde ‘al’ is, je nog niet zo lang met je partner bent of wat jonger bent dan de gemiddelde vrouw die moeder wordt. Best een brutale vraag. Van ons mag je gerust zeggen: ‘Nee, het was een ongelukje en ik baal ervan.’ Leuk om het gezicht van de vrager in kwestie te zien. En verder is het handig om bij deze vraag – en al die andere onhandige vragen – de mantra in je hoofd te herhalen: ze bedoelen het niet rot, het is interesse.

 2. Voelen

  ‘Mag ik je buik aanraken?’ En dan heb je ook nog de mensen die gewoon ongevraagd hun hand op je zwangere buik leggen. Misschien schrik je wel zo van zo’n vraag dat je geen ‘nee’ durft te zeggen, maar als je dat niet wilt: zeg dan echt gewoon nee. Zwanger-zijn is geen vrijbrief om betast te worden.

 3. Iets mis

  ‘Ben je bang dat er iets mis is?’ Misschien is dat wel een zorg van je, dat er iets is met je baby. Maar het laatste wat je wil, is daaraan herinnerd worden. En sommige héél onhandige mensen gaan dan ook nog opsommen wie ze allemaal kennen met een kind met een beperking. Zo van: het komt heel vaak voor (wat natuurlijk niet zo is). Wil je niet horen! Ter geruststelling: de kans op een gezond kind is heel groot, ook als je al wat ouder bent.

Meer lezen: Moeder van tweeling is vervelende vragen zat en slaat terug met dit bordje

Redactioneel – Offer- Multivitamine

Multivitamine

Biologisch actieve vormen van vitamine B2, B6, foliumzuur en B12
Shop nu