Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

8x (kinder)producten waarvan je niet wist dat er suiker in zit

Het is algemeen bekend: te veel suiker is niet goed voor je. Maar soms zit er ook suiker in producten waar je dat niet van verwacht. Samen met kinderdiëtist Eva Cadier zetten wij 8 producten op een rij waar stiekem (veel) toegevoegde suiker in zit.

Advertentie
‘Als we spreken over suikers, dan spreken we over koolhydraten’, legt kinderdiëtist Eva Cadier uit. ‘Het is belangrijk om te benoemen dat kinderen koolhydraten nodig hebben om goed te kunnen groeien. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron, dus het beperken van koolhydraten is bij kinderen niet aan te raden. Kinderen kunnen hun koolhydraten het beste halen uit graanproducten, fruit, zuivel en groente.’

Te veel bewerkte producten

‘Maar er zijn in de winkel te veel bewerkte producten te vinden. Dit zijn producten waar (veel) suiker aan is toegevoegd. We spreken dan over ‘vrije suikers’. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Vrije suiker worden bij voorkeur beperkt bij peuters, maar dat advies geldt eigenlijk voor alle kinderen. Producten waar vrije suikers aan zijn toegevoegd kunnen zorgen voor tandbederf. Daarnaast raden diëtisten bewerkte producten met veel vrije suikers af, omdat een te hoge inname kan leiden tot overgewicht’, aldus Cadier.

Producten met stiekem veel suiker

Hier een lijstje met producten die deze vrije suikers bevatten:

 1. Vleeswaren
  Zelfs vleeswaren voor op de boterham bevatten vaak iets van toegevoegde suiker of glucosestroop. Denk bijvoorbeeld aan salami of chorizo. Het toevoegen van suiker gebeurt om de vleeswaren te laten fermenteren. Dit is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels bepaalde stoffen omzetten waardoor het vlees de gewenste smaak, kleur of geur krijgt. Het vlees blijft er ook langer houdbaar door.
 2. Tomatenketchup
  In alle eerlijkheid: in tomaten zit van nature al suiker, het is dus onmogelijk om hier een suikervrije variant van te maken. Maar veel merken voegen aan hun ketchup nog vrije suiker toe. Een fles ketchup bevat vaak 5 á 6 suikerklontjes.
 3. Peperkoek
  In veel soorten peperkoek zit glucose-fructose stroop. Glucose-fructosestroop is een mengsel van verschillende suikers.
 4. Babykoeken/ Babybiscuits
  Ook babykoeken en babybiscuits bevatten vaak veel toegevoegde suikers en glucosestroop.
 5. Pastasauzen uit pot
  Je zou het niet denken, maar vaak is er aan pastasauzen uit pot ook een hele hoop suiker toegevoegd. Als je de suikerinname van je kind zoveel mogelijk wilt beperken, kun je de sauzen beter zelf maken.
 6. Muesli
  In veel soorten muesli zit schrikbarend veel suiker. Wil je toch iets door de yoghurt strooien? Dan is gepofte rijst een goed alternatief.
 7. Appelmoes
  In appelmoes zitten niet alleen suikers van de appels, maar er is vaak ook vrije suiker aan toegevoegd. Door appelmoes zelf te maken, kun je deze suikers vermijden.
 8. Yoghurt met een smaakje
  Hierbij kun je denken aan Danoontje en andere soorten fruityoghurt. Is je kind hier dol op? Dan kun je beter fruit door de yoghurt gooien (en eventueel blenden).

Tips om te minderen met suiker

Eva heeft drie handige tips voor hoe je samen met je gezin kunt minderen met toegevoegde suikers:
1. Eet zoveel mogelijk verse en onbewerkte producten.
2. Zet ongezonde producten met toegevoegde suikers uit het zicht en leg juist gezonde producten binnen handbereik.
3. Geef het goede voorbeeld!
Beeld: GettyImages