Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

8x Nederlandse opvoedlessen waar ze in het buitenland van kunnen leren

Je realiseert het je misschien niet altijd, maar de opvoedstijl van Nederlandse ouders is verschilt van die van ouders uit andere landen. En dat is iets om trots op te zijn, want al jaren behoren Nederlandse kinderen tot de gelukkigste kinderen van de wereld. Dit zijn onze acht opvoedlessen om te koesteren.

Advertentie

De Nederlandse opvoedstijl wordt wereldwijd gepromoot door twee moeders, die weliswaar woonachtig zijn in Nederland, maar geboren zijn in Amerika en Engeland. In hun boek The Happiest Kids in the World delen Rina Mae Acosta en Michelle Hutchinson hun ervaringen en worstelingen met de Nederlandse opvoeding.

 1. Laat je kinderen door de regen fietsen

  Weer of geen weer, we pakken de fiets om ergens te komen. We zijn niet anders gewend. Maar blijkbaar leren we hiermee onze kinderen ook een waardevolle les over onafhankelijkheid, veerkracht en omgaan met tegenslagen. Lekker blijven doen dus. Wanneer kan je kind alleen naar school fietsen?

 2. Wees een sterk rolmodel

  Ook wordt er met bewondering gekeken naar het zelfvertrouwen van Nederlandse moeders. We werken veelal, besteden daarnaast veel tijd aan onze kinderen, maar zorgen ook goed voor onszelf en hebben een sterk eigen netwerk. Dat alles heeft een positieve uitwerking op onze kinderen.

 3. Betrek je kinderen bij het opstellen van de regels

  Dit betekent natuurlijk niet dat je kinderen alles voor het zeggen hebben. Maar door ze mee te laten denken over de regels in huis, hoef je minder machtsstrijd te voeren, ook zijn de uitdagingen op het gebied van discipline makkelijker. Zo zorg je dat je kind zich aan de regels houdt.

  Advertentie
 4. Nederlandse zuinigheid

  Het clichébeeld van de zuinige Nederlander lijkt te kloppen, maar dat is niet iets om ons voor te schamen. Want er is helemaal niets mis met kamperen, kinderfeestjes die als doel hebben dat de kinderen een gezellige dag samen hebben en tweedehandskleren en speelgoed voor je kinderen kopen. Budgettips voor de babyuitzet.

 5. Je kinderen zijn een eigen individu

  Al van jongs af aan krijgen Nederlandse kinderen de kans om hun eigen dromen na te jagen en zichzelf te ontwikkelen. Zo voed je een zelfstandig kind op.

 1. Geef het goede voorbeeld

  Alle ouders ter wereld weten dit, maar blijkbaar snappen Nederlandse moeders hoe het moet. Als je creatieve, veerkrachtige, gelukkige kinderen wilt opvoeden, moet je dat zelf ook zijn. oftewel: mama blij, kinderen blij, dus af en toe alleen op vakantie is goed voor alle moeders (en hun gezin)

 2. Samen eten is heilig

  Voor veel Nederlanders staat etenstijd gelijk aan tijd voor het gezin. En samen eten is een mooi voorbeeld hoe je met rituelen en structuur tijd en ruimte voor familie kunt creëren. Tips om je kind beter te laten eten.

 3. Start het gesprek over seksuele voorlichting vroeg

  In vergelijking met veel andere landen is onze benadering als het gaat om seksuele voorlichting en seksuele activiteit erg liberaal. Dat heeft voordelen.  Zo blijkt uit onderzoek dat kinderen die vroeg seksuele voorlichting kregen, gemiddeld later beginnen met seks, vaker voorbehoedsmiddelen gebruiken, minder te maken krijgen met dwang én weerbaarder zijn. Zo geef je seksuele voorlichting aan je kind.

Meer weten? Onderzoekers onderscheiden vier verschillende hechtingsstijlen. De manier waarop je bent ‘gehecht’ heeft alles te maken met de emotionele band die je met je ouders hebt. Lees er hier meer over. 

Bron: Motherly Beeld: Shutterstock