Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

8x type vaders die stuk voor stuk geweldig zijn

Iedere vader is natuurlijk anders en allemaal hebben ze zo hun eigen kwaliteiten. Toch kun je ze grofweg verdelen in een aantal types. Van streng tot super relaxed: welk type vader is jouw partner (of ben jijzelf)?

Advertentie
 1. De sportieve vader

  Weer of geen weer: ieder weekend staat hij met liefde langs de lijn. Of het nu om voetbal, hockey of turnen gaat: hij vindt alles te gek. Het liefst speelt deze sportieve vader zelf een potje mee. En anders is hij altijd in om te coachen. Dit voert vaderlief zelfs door in huis. Opstaan, eten, naar bed gaan: hij weet de kinderen overal voor aan te moedigen. En krijgt jou zelfs de sportschool in. Handig zo’n mannelijke cheerleader!

 2. De chaotische vader

  Je ziet hem vaak net te laat aan komen rennen op het schoolplein. Twee verschillende sokken zijn eerder regel dan uitzondering. Bij hem en de kinderen… Ook al ligt alles vooraf nog zo netjes klaar. Het zorgt in elk geval voor de meest bijzondere creaties. De kinderen vinden het wel grappig, zo’n chaotische vader. En jij uiteindelijk ook. Vooral als hij zijn creativiteit weer eens de vrije loop laat en de kinderen meeneemt in een fantasiewereld. Zo heb jij even een uurtje voor jezelf. Of twee, als hij weer eens de tijd is vergeten.

 3. De buurtvader

  De grootste kindervriend van de buurt. Tussen half negen en twee werkt hij thuis om daarna fulltime met de kinderen op te trekken. Niets is hem te gek: vriendjes over de vloer, klei aan de muur. Zodra je uit je werk komt, is het dan ook vaak genoeg een gezellige boel. Inclusief pruttelende pannen en een wasmachine die overuren maakt. Dat opruimen niet in zijn woordenboek voorkomt, neem je dan ook voor lief.

 4. De strenge maar rechtvaardige vader

  ‘Regels zijn regels’ is zijn favoriete oneliner. En daar heeft hij er nogal wat van. Van die regels dan. Maar eerlijk is eerlijk, het werkt meestal wel. De kinderen weten wat ze aan hem hebben en luisteren dus vaak ook meteen. En dus hoef jij niet als een politieagent door het huis te rennen. Win-win!

  Advertentie

Leestip voor aanstaande ouders: Dit zegt zijn sterrenbeeld over wat voor vader hij wordt

 1. De hardwerkende vader

  Vroeg op, laat thuis. Deze carrièretijger lijkt alleen maar bezig met hard werken. Maar eenmaal thuis heeft hij gelukkig ook nog oog iets anders: de kinderen. En voor jou natuurlijk. En in het weekend en op ‘zijn dag’ zijn laptops en werkappjes uitgesloten. Ook is er geen stropdas of overhemd te zien. Behalve op die date-avond voor twee natuurlijk.

 2. De grappige vader

  Of het nu door de kieteldood komt of door een gekke-bekken-marathon: deze vader is de grappigste van allemaal. De meest hilarische filmpjes heeft hij als eerste. Moppentappen is zijn vak. En de grappige quotes schudt hij non-stop uit z’n mouw. Of die nu kort of lang zijn. Die mouwen dan. Dat hij o-ve-ral een geintje van maakt, hoe flauw ook, daar maakt hij niet altijd vrienden mee. Al weet hij van die ongemakkelijke momentjes óók weer iets grappigs te maken. Ach, als jullie er maar om kunnen lachen.

 3. De relaxte vader

  Deze man kent geen stress. Of je er nu achter komt dat je morgen een voorleesdag op school hebt, terwijl je eigenlijk een te drukke werkdag voor de boeg hebt. Of als ineens blijkt dat die ingewikkelde fruittraktatie er toch niet zo gezellig uitziet als op het voorbeeld (lees: ronduit ranzig). In elke situatie weet hij je gerust te stellen. Zelfs zijn stemgeluid klinkt als een meditatiemuziekje in je oren. Met gillende kinderen kan hij ook héél goed omgaan. Hij trekt zich er gewoon niets van aan en gaat rustig verder met waar hij mee bezig is. Heerlijk om in huis te hebben. Meestal dan.

 4. De kersverse vader

  Je herkent hem aan zijn trotse blik achter de kinderwagen. En, klein detail, die wallen onder zijn ogen. Van een babyhuil kan hij in het begin nog weleens in paniek raken. Maar dat is al snel verleden tijd. Geen vieze luier is hem te veel. Nee, ook spuitluiers niet. Al is het voor hem soms nog een hele klus om die schone goed om te doen. En dan hebben we het nog niet eens over het aantrekken van die piepkleine die rompertjes. Wat jij dan weer heel schattig vindt. Die eerste maanden dan.

Meer weten? Dit zijn 9 hardnekkige vooroordelen over vaders (die niet kloppen)

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.