Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

8x voordelen van het hebben van grotere kinderen

'Geniet er maar van, voor je het weet is hij groot!' Kun jij de tel nog bijhouden hoe vaak je dat te horen hebt gekregen? Het is natuurlijk waar dat kinderen snel opgroeien, maar is dat erg? Ook grotere kinderen zijn namelijk hartstikke leuk en er zitten bovendien heel wat voordelen aan het hebben van oudere kinderen.

Advertentie

Bij elke stap die je kind maakt, voel je blijdschap maar soms is het ook even slikken. De laatste fles, de eerste hapjes, opeens alles ‘zelluf’ willen doen, de eerste schooldag. Slik, waar is je baby gebleven en wat gaat de tijd snel! Mocht je zo’n sentimenteel momentje hebben, lees dan vooral dit lijstje even door. Het hebben van grotere kinderen (zeg, vier plus) is namelijk ook hartstikke leuk!

 1. Goede gesprekken

  Je was vast apetrots de eerste keer dat je hem ‘mama’ hoorde zeggen, maar hoe leuk is het dat je nu echte gesprekken kunt voeren. En dan niet alleen maar in Jip & Janneke-taal, maar met grotere kinderen kun je echt over van alles en nog wat praten.

 2. Ze kunnen zichzelf vermaken

  Rustig met LEGO spelen, een tekening maken of zelf een boekje lezen. Het is niet meer nodig om je kind continu te entertainen nu hij wat ouder is. Zelfs ’s ochtends hoef jij je bed niet meer uit om te voorkomen dat je huis wordt afgebroken. En laten we eerlijk zijn, hoe fijn is dat?

 3. Ze krijgen vriendjes

  En dat betekent playdates en logeerpartijtjes, niet alleen bij jou thuis maar natuurlijk ook bij anderen. Dit betekent dat het soms een gezellige volle bak is, maar ook dat je – als je het een beetje goed plant – soms een leeg huis hebt en heerlijk een boek kunt lezen.

  Advertentie
 4. Up-to-date

  De nieuwste kledingtrends, de laatste hits en de meest populaire vloggers; naarmate je kinderen ouder worden ben je weer helemaal op de hoogte van wat ‘hot’ is en wat ‘not’. Doe er je voordeel mee!

 1. Ze eten netjes en wat de pot schaft

  De tijd is voorbij dat de hele vloer na het eten volledig bezaaid ligt met etensresten en je je bij het zien van je kind afvraagt of er ook wel iets in zijn mond terecht is gekomen. Nu kan iedereen gewoon hetzelfde eten, op hetzelfde tijdstip en er wordt gewoon met mes en vork gegeten. Nou ja, in theorie dan. En als je het slim aanpakt hoef je zelf de vaatwasser niet eens meer in te ruimen.

 2. Ze kunnen zichzelf aankleden

  En bepalen wat er aangetrokken wordt. Oké, dat laatste is misschien niet een heel groot succes, maar hé: het scheelt ook een hoop discussie in de ochtend. Bovendien is het leuk om te merken dat je kind inmiddels al een eigen stijl heeft ontwikkeld. Nog even en hij gaat ook zonder jou zijn outfits bij elkaar shoppen.

 3. Je kunt ze om een boodschap sturen

  In de supermarkt iets vergeten als je al in de rij bij de kassa staat? Geen probleem, je kind heeft het binnen een paar minuten alsnog uit een rek gevist. En ben je al thuis? Als je het lief vraagt – en iets lekkers beloofd – fietst hij nog wel een keer op en neer voor een brood. Als hij daar oud genoeg voor is uiteraard.

 4. Zijn nog steeds schattig en lief

  Geen voordeel, wel een feit. Echt, of je kind nou één, vijf of vijftien is, je kind zal je regelmatig blijven vertederen. Op een andere manier maar toch. En omgekeerd zal je kind op elke leeftijd evenveel van je houden. Al laat hij het waarschijnlijk wel op geheel andere wijze merken naarmate hij ouder wordt…

Beeld: Shutterstock