Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

hechting baby
door

8x zo bouw je een sterke band op met je baby

Een gezonde, veilige hechting tussen ouder en kind is mega belangrijk. Dit begint al in de buik. En als je baby eenmaal geboren is, zijn er allerlei dingen die je kunt doen om jullie band te versterken en zo je baby een goede start te geven in het leven. En het is nog leuk om te doen ook!

 1. Knuffel je suf

  We weten inmiddels allemaal wel dat je een baby niet kunt verwennen. Sterker nog, baby’s die veel worden vastgehouden en geknuffeld, hechten zich beter aan hun ouders dan baby’s die weinig worden vastgehouden. Ook is het goed voor hun zelfvertrouwen en zullen ze hierdoor later makkelijker (lange) vriendschappen en relaties aangaan. Er zitten nóg meer voordelen aan heel veel knuffelen. Zo groeien baby’s hierdoor sneller en zorgt het zelfs voor sterkere botten. En dan zorgt het er ook nog voor dat je baby en jij oxytocine aanmaken, ook wel het bindings- of knuffelhormoon genoemd. Vooral veel oppakken dus, die kleine!

 2. Samen douchen

  De zogenaamde huidhonger waar je baby mee is geboren, kun je stillen door veel te knuffelen en je kind vaak vast te houden, maar dit gaat natuurlijk ook perfect onder de douche. Zeker als je baby nog heel klein is, is het fijn om niet in je eentje maar samen met je partner onder de douche te stappen. Dit is makkelijker en wel zo gezellig. Bijkomend voordeel is dat veel baby’s rustig worden door het geluid van stromend water.

 3. Leg milestones vast

  Het is leuk om elke maand wat tijd uit te trekken voor een mini-fotoshoot. Hierdoor besef je nog meer hoe snel je baby zich ontwikkelt en groeit en heb je even quality time met je kind. Er zijn speciale ‘milestone dekens’ te koop, waarmee je kunt aangeven hoeveel dagen, weken, maanden of jaren je baby is. Maar je kunt bijvoorbeeld ook voor een grappig effect je baby elke maand met dezelfde grote knuffel op de foto zetten of milestone kaarten gebruiken.

 4. Naar buiten

  Frisse buitenlucht is zowel goed voor je baby als voor jou. Dus ga lekker vaak naar buiten voor een flinke wandeling. Voor je baby is alles nieuw en hij zal zijn ogen uitkijken als je hem laat kennismaken met de natuur. Planten, blaadjes, bloemen, stenen, zand, gras, water, er valt veel moois te ontdekken. En samen op ontdekking gaan versterkt bovendien de band.

Lees ook: Waarom kiekeboe spelen zo leerzaam is voor je baby

 1. Lievelingsliedje

  Je baby vindt het geweldig als je voor hem zingt. Niet voor niets zijn er talloze kinderliedjes om uit te kiezen. Wijs er een aan als favoriet en maak dat ‘jullie liedje’. Gebruik dit liedje om je kind te troosten of om dagelijkse bezigheden leuker te maken. Helemaal persoonlijk maak je het als je een eigen liedje bedenkt of de tekst een beetje aanpast.

 2. Draag je baby dichtbij je

  Met een draagzak of -doek draag je je baby dichtbij je. Dit geeft je baby een beschermd gevoel en dat zorgt weer voor een goede hechting. Bovendien is het praktisch, want je hebt je handen vrij. Veel baby’s vallen zo ook heerlijk in slaap.

 3. Voorlezen

  Ook als je baby het verhaaltje nog niet begrijpt, is voorlezen een hele leuke activiteit samen. Je baby luistert graag naar je stem en zal vanaf een paar maanden al gefascineerd naar de plaatjes kijken. Bovendien zitten er heel wat voordelen aan voorlezen voor je baby. Kortom, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

 4. Geef je baby de ruimte

  Knuffelen en aanraken is zoals gezegd super belangrijk, maar het is net zo belangrijk dat je je kind soms even met rust laat. Breng hem op tijd naar bed als hij moe wordt, stop met spelen als je merkt dat het te veel wordt en laat hem – zolang hij niet huilt – af en toe wakker in bed of in de box liggen. Zo leert je kind zichzelf vermaken en het is bovendien goed voor zijn zelfvertrouwen.

Bron: ScaryMommy, Beeld: Shutterstock