Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

9 tips voor een goede band met je oppas

Heb jij een oppas die de grootste lol maakt met jouw kind als jij 's avonds een vergadering hebt of gezellig met je partner uit eten gaat? Dan wil je haar nooit meer kwijt. Maar hoe houd je een top-oppas vast?

Een fijne oppas voor je kind is goud waard. Hoe zorg je ervoor dat het leuk blijft tussen de oppas en jullie en hoe houd je haar tevreden? Met deze negen tips lukt dat zeker.

Advertentie
 1. Spreek je verwachtingen uit

  Ze is een schat en je kind staat te springen van enthousiasme als ze weer komt. Maar het blijft best irritant dat jij een uur aan het opruimen bent na een middagje oppassen. Tegelijkertijd wil je je babysitter niet kwijt. Wat te doen? Je kunt het best gewoon tegen haar zeggen. Bedenk van tevoren hoe je het brengt en dan kun je zoiets echt wel aankaarten zonder dat het de verhoudingen verstoort. Oppas-ergernissen worden pas echt een probleem als je ze opkropt.

  18x dingen die ouders de nieuwe oppas beter wél hadden kunnen vertellen.

 2. Zeg niet af

  Misschien heb je haar een avond geboekt, maar gaat je werkvergadering niet door. Een keertje je oppas afzeggen moet kunnen, maar wees voorzichtig met vaak cancellen. Laat haar  gewoon toch komen en ga lekker sporten. Je babysitter heeft tijd vrijgehouden om op te passen. En bovendien: als jij meerdere keren een oppasafspraak afzegt, kun je er ook niks van zeggen als zij het op het laatste moment laat afweten. Als je echt last-minute wilt afzeggen, kun je overwegen haar toch te betalen voor de tijd die ze heeft vrijgehouden.

 3. Help haar de oppas-afspraak onthouden

  Zeker jonge oppassen kijken nog niet zo ver vooruit. De een is er beter in dan de ander, maar menig tiener is nog niet zo zorgvuldig met afspraken in haar agenda pennen. Dus als je haar al heel lang van tevoren hebt ‘geboekt’, kan het zomaar zijn dat ze het vergeet. Help haar regelmatig herinneren aan die datum over drie maanden dat je haar al gevraagd hebt vanwege een feestje.

 4. Wees stipt

  Als je zegt dat je om 22:00 uur thuis bent, zorg je dat je om 22:00 uur thuis bent. Of je stuurt een verontschuldigend appje.

 5. Verhoog het uurtarief af en toe

  Je oppas wordt ouder en daar hoort ook een hogere beloning bij. Een meisje van vijftien vindt nou eenmaal een heel ander uurloon redelijk dan een studente van 21. Verhoog daarom het afgesproken bedrag als je babysitter jarig is geweest. En betaal haar van het begin af aan redelijk, ook als ze zelf (te) weinig vraagt.

  Tips over oppastarieven: hoeveel betaal je de oppas?

 1. Wees duidelijk over je ‘huisregels’

  Het is handig als je oppas van het begin af aan weet wat je wel en niet prettig vindt. Wil je bijvoorbeeld geen vriendjes over de vloer? Of dat ze op jullie slaapkamer komt? Zeg het al bij de kennismaking of de eerste oppasafspraak. Dan heb je er daarna nooit meer gedoe over.

 2. Zorg voor haar

  Als je oppas rond etenstijd komt oppassen, zorg je dat er ook eten voor haar is. Met haar favoriete drinken of snacks in huis scoor je helemaal punten.

 3. Geef eens wat extra’s

  Wij zijn toch ook blij met ons kerstpakket of vakantiegeld? Verras je oppas af en toe met een ‘bonus’, bijvoorbeeld een cadeaubon met kerst of wat extra geld als ze bijna op vakantie gaat.

 4. Laat je waardering merken

  Wat is er fijner dan complimenten te krijgen voor je werk? Vertel je oppas hoe blij je met haar bent en hoe lief je kind haar vindt.

   

   

  Meer weten? Tips van ervaringsdeskundigen: moeders vertellen hoeveel ze hun oppas betalen en waarom.

  Beeld: Shutterstock