Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

9x hoe je (onbewust) de persoonlijkheid van je baby beïnvloedt

Al voordat je baby wordt geboren, begint hij een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Deze wordt deels door zijn genen bepaald, maar er zijn nog veel meer factoren die zijn persoonlijkheid vormen. Goed dus om even bij deze negen voorbeelden stil te staan.

Advertentie
 1. Emoties

  Ben je een vrolijk type en heb je weinig last van stress? Grote kans dat je kind later ook makkelijk in het leven zal staan. Kinderen kopiëren namelijk niet alleen het gedrag, maar ook de emoties van hun ouders. Zelfs als je kind nog niet geboren is, hebben jouw emoties al invloed op zijn persoonlijkheid. Heb je bijvoorbeeld veel last van stress of ben je nerveus aangelegd, dan zal je baby dit voelen en zo deze emoties overnemen. Probeer daarom al vanaf de zwangerschap zo positief mogelijk te denken en voorkom stress, zo heb je de meeste kans dat je baby zich ontwikkelt tot een blij kind.

 2. Leefomgeving

  Kies je ervoor om in een dorp te wonen of juist in de grote stad? Is je huis altijd fris en opgeruimd of is het er een grote bende? Heb je veel contact met de buurt of zitten jullie op je eigen eilandje? Het zijn allemaal keuzes die invloed hebben op de persoonlijkheid van je kind. Goed om even bij stil te staan dus.

 3. Meer kinderen

  Als je ervoor kiest om meerdere kinderen te krijgen, dan heeft dit invloed op de persoonlijkheid van je kind. Zo zijn er onderzoeken die zeggen dat het oudste kind vaak erg verantwoordelijk is, het middelste kind het meest diplomatiek en de jongste het grappigst. Of deze conclusies nou kloppen of niet, feit is dat broertjes en zusjes invloed hebben op elkaars persoonlijkheid. Meer weten? Dit zegt de plaats in het gezin over het karakter van je kind.

 4. Labelen

  Stelde je je zoon al voor zijn geboorte voor als stoere rauwdouwer of  je dochter als een lief prinsesje? Veel ouders hebben de neiging om hun kinderen van labels te voorzien nog voordat ze zijn geboren en blijven dit dit vaak in de eerste jaren doen. Dit heeft invloed op hun persoonlijkheid zeggen expert, want door een kind te ‘bestempelen’ gaat hij zich er in veel gevallen mee vereenzelvigen en zich ernaar gedragen.

  Advertentie
 5. Cultuur

  Opgroeien in een traditioneel Nederlands gezin, of juist eentje met andere roots, een samengestelde gezin of met een single mom, het heeft allemaal invloed op de persoonlijkheid van je kind. Natuurlijk doe je hier niet zoveel aan want je bent wie je bent, maar invloed heeft het zeker op de persoonlijkheid van je kind.

Een tweede kind: wanneer?
 1. Kletsen

  Moeders die constant met hun baby’s praten, beïnvloeden hiermee zonder dat ze daar erg in hebben de persoonlijkheid van hun kind. In positieve zin! Veel tegen je kind te praten in eenvoudige en begrijpelijke taal, is goed voor zijn taalontwikkeling en zorgt ervoor dat je kind zich gezien voelt. En dat is dan weer goed voor zijn zelfvertrouwen. Tip: voorlezen aan je baby, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

 2. Muziek en tv

  Waar jij naar luistert en kijkt heeft ook invloed op de persoonlijkheid van je kind. Zelfs al tijdens de zwangerschap. In de baarmoeder kunnen baby’s namelijk vanaf 18 weken al geluid waarnemen. Niet alleen heeft wat je luistert en kijkt invloed op de persoonlijkheid van je baby, maar ook hoeveel. Zit je dagelijks uren te bingewatchen, dan is de kans groot dat je kind dit gedrag later overneemt. Muziek tijdens de zwangerschap

 3. Opvoedstijl

  De opvoedstijl van een moeder kan de persoonlijkheid van haar baby enorm beïnvloeden, zeggen experts. Ben je behoorlijk streng, dan is de kans groot dat je kind introvert wordt. Ben je mega relaxed, dan zal je kind eerder extravert worden. Moeders pas na drie maanden zeker over hun opvoedstijl

 4. Het goede voorbeeld

  Kinderen kopiëren van kleins af aan het gedrag van hun ouders. Moeders en vaders die het goede voorbeeld geven, beïnvloeden hun kinderen hiermee positief (en omgekeerd is helaas ook waar). Dus ben je gewend om vloekend en scheldend in de auto te zitten? Stop hiermee, want voor je het weet neemt je kind dit gedrag over.

Lees ook:

Deze eigenschappen nemen kinderen over van hun moeder, volgens de astrologie

Bewezen: veel ouders trekken wel degelijk een kind voor

Bron: BabyGaga Beeld: Shutterstock