Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

9x onmisbare tips voor aanstaande vaders

Als het gaat om zwanger zijn, focust iedereen zich vooral op de moeder en hoe zij zich het beste kan voorbereiden op de bevalling en de komst van de baby. Maar ook voor mannen verandert er heel wat als ze (bijna) vader worden. Daarom 9 tips voor iedereen die binnenkort papa wordt.

Advertentie
 1. Spendeer extra veel tijd met je partner

  Quality time met je partner is straks schaars. Heel schaars. En áls je al tijd samen hebt, is de kans groot dat jullie allebei te moe zijn om nog een fatsoenlijk gesprek te voeren. Geniet dus nog even van jullie tijd samen! Ga op babymoon, ga samen shoppen voor de baby of plan een dagje sauna en ga lekker uit eten.

  Lees ook: Waarom een babymoon een heel goed idee is

 2. Doe extra dutjes wanneer je maar kunt

  Wat geldt voor quality time met je partner, geldt ook voor slaap. Slaap wordt, als het een beetje tegenzit, een schaars goed – in ieder geval de eerste maanden. Geniet er daarom extra van dat je nu nog kunt uitslapen, dat je in het weekend overdag dutjes kunt doen en dat je even een uiltje kunt knappen als je net de babykamer hebt geverfd. Want geloof ons: je zult elke minuut slaap straks extra waarderen.

 3. Lees over het vaderschap

  Je leven ziet er straks compleet anders uit. Eigenlijk kun je je daar niet zo goed op voorbereiden, je zult het vanzelf ondergaan. Maar ieder beetje extra informatie is mooi meegenomen. Ook voor aanstaande vaders is er genoeg informatie te vinden. Kijk eens welke boeken er te vinden zijn en lees de folders die je meekrijgt bij de verloskundige.

  Lees ook: 20x dit denken bijna alle vaders tijdens de bevalling

 4. Praat met andere vaders

  Nog een hele goede bron van informatie: andere vaders. Praat met ze! Hoe is hun leven veranderd sinds ze vader zijn? Wat vinden ze te gek aan het vaderschap? Wat vinden ze minder leuk? Hebben ze nog gouden tips voor je?

  Advertentie
 5. Probeer (een) partnerles(sen) bij te wonen

  Zit je partner op zwangerschapsyoga, -pilates of een ander soort les, speciaal ingericht op haar zwangerschap? Grote kans dat ze ook partnerlessen aanbieden. Het is misschien een kleine drempel, maar geef je op voor één of meerdere partnerlessen. Je krijgt te horen wat er nu precies gebeurt tijdens een bevalling, hoe je je partner zo goed mogelijk kunt ondersteunen en je weet nét iets beter wat je te wachten staat. Tijdens zo’n stressvolle gebeurtenis is dat zeker niet verkeerd.

  Lees ook: Deze zwangerschapscursussen zijn er allemaal

 6. Help wat meer in huis

  Aangezien je partner tijdens haar zwangerschap steeds minder mobiel wordt, is het een must dat je meer in het huishouden zult bijdragen. Stofzuigen? De kattenbak verschonen? Zware spullen tillen? Deze dingen behoren nu standaard tot jouw takenlijst. En dan moet er natuurlijk ook nog een babykamer geverfd worden. Bovendien bereidt dit je voor op het moment dat de baby er is. Ongeacht of je op dit moment veel of weinig in het huishouden doet, je zult het straks sowieso een stuk drukker krijgen dan nu. Er komen tientallen nieuwe taken bij, en je partner wil en kan dit niet allemaal alleen doen.

  Lees ook: 14x dingen waar je als kersverse vader maar beter op voorbereid kan zijn

 7. Go with the flow

  De moodswings van je partner, een huis waarin steeds meer babyspullen opduiken, een bevalling en dan straks een piepklein mensje in je armen: je weet pas echt wat het inhoudt als het zover is. Laat het dus allemaal gebeuren en maak je je er vooral niet te druk over. En wordt het je allemaal wel even te veel, ook dat is oké. Maak een lange wandeling, laat die tranen even stromen en je kan er weer tegenaan.

 8. Wees zoveel mogelijk betrokken bij de zwangerschap

  Tijdens de zwangerschap draait eigenlijk alles om je partner en de baby in haar buik. Om toch het gevoel te hebben dat je onderdeel bent van dit alles, is het belangrijk om zoveel mogelijk betrokken te zijn bij de zwangerschap. Kijk bijvoorbeeld wekelijks in onze Groeikalender om te zien hoe groot de baby op dat moment is. Voel regelmatig of de baby schopt, praat tegen de baby, ga mee naar de verloskundige en geef je op voor de partnerles zwangerschapsyoga.

  Advertentie
 9. Pak de vluchttas in

  Het spannende van een bevalling is dat je van tevoren totáál niet weet hoe het gaat verlopen. Is de bevalling zo gepiept en staan jullie binnen een paar uur weer buiten? Of zullen jullie moeten overnachten? Wees in ieder geval voorbereid op alle scenario’s. Zorg dat je – ook voor jezelf – genoeg reservekleding mee hebt. Zorg ook voor wat eten en drinken, toiletspullen en eventueel vermaak voor jezelf en je partner mee hebt als het allemaal nogal lang duurt.

Lees ook: 10x vragen waar (bijna) elke aanstaande vader van wakker ligt

Bron: BabyGaga – beeld: Shutterstock