Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

9x waar je niet aan denkt bij het kindveilig maken van je huis

Je huis veilig maken staat ineens hoog op je to-dolijst zodra je baby zich zelfstandig gaat voortbewegen. Ineens kunnen die kleine vingertjes overal komen en dat is geen fijn idee. De basics ken je, maar er zijn altijd zaken waar je niet aan denkt, zoals deze:

Advertentie

Inmiddels weet elke ouder dat stopcontacten afgedekt dienen te worden, dat traphekjes een goede uitkomst zijn en dat je breekbare spullen beter kunt opbergen. Maar er zijn ook een aantal dingen waar je misschien niet meteen aan denkt bij het veilig maken van je huis. Hier een aantal zaken die je snel vergeet, maar die absoluut belangrijk zijn:
Lees ook: Je huis kindveilig maken

 1. Kijk uit met openstaande ramen
  Zodra je kind zich kan optrekken, duurt het niet lang voor hij kan staan en daarna volgt al snel klimmen. Openstaande ramen zijn dan gevaarlijk, want daar kunnen kinderen uit vallen. Raambeveiliging kan een oplossing bieden. Je kunt de ramen beveiligen met raamhekjes, raamsloten of een speciale raambeveiliger, hiermee kan een raam niet verder open dan 10 cm. Controleer ook zo nu en dan of de ramen nog goed dicht zitten. Better safe than sorry! 
 2. Kies raambekleding zonder koorden
  De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit raadt iedereen die raambekleding koopt aan goed te letten op de bediening daarvan. Belangrijk is dat deze zonder koorden zijn of voorzien zijn van een veiligheidssysteem zoals een breakaway-systeem, dit zorgt ervoor dat de lus na 5 seconden breekt als er gewicht aan hangt. Mochten er al rolgordijnen in je huis hangen, dan is het belangrijk dat de bedieningskoorden buiten het bereik van jonge kinderen hangen.
  Eerder is hier al een verdrietig ongeluk mee voorgevallen.
 3. Zet het ledikant niet dicht bij de verwarming of het raam
  Door het bed niet te dicht bij een raam te zetten, voorkom je nogmaals dat kinderen uit het raam klimmen, en vallen. Daarnaast is het raadzaam om het bed van je kind niet te dicht bij een verwarming te zetten, hiermee voorkom je dat je kind zich aan de warme kachel brandt.
 4. Werk snoeren weg, ook om apparatuur niet te laten vallen
  Losliggende of -hangende snoeren en kabels zijn voor baby’s een uitnodiging om aan te trekken. Niet alleen zijn de draden zelf niet veilig, er zit vaak ook apparatuur aan vast die kan vallen. Het is daarom belangrijk om deze snoeren zoveel mogelijk weg te werken zodat kleine kinderhanden er niet bij kunnen. 
 5. Zijn die planten niet giftig?
  Baby’s stoppen alles in hun mond, dus ook bloemen en planten. Maar let goed op: sommige kamerplanten en bloemen zijn giftig voor kinderen. Je doet er dus goed aan om te checken welke soorten planten er in jouw woning staan en of deze soorten giftig zijn. Vergeet ook hiermee niet om ze buiten het bereik van grijpgrage kinderhandjes te zetten. En check ook de planten in je tuin.
 6. Thermostaatkraan in de badkamer
  In de badkamer is het handig om een antislipmat neer te leggen. Zo glijden jij en je kind niet uit als de vloer nat is. Daarnaast is het verstandig om een thermostaatkraan te installeren, mocht je die nog niet hebben. Een kinderhuid is teer en bij te warm water lopen kinderen snel brandwonden op.
 7. Veranker je meubels
  Houd jouw kind ook zo van klimmen? Hij is niet alleen. Vrijwel alle kinderen klimmen maar al te graag op meubels. Daarom doe je er goed aan om meubels aan de muren te bevestigen, zoals televisiekastjes of servieskasten. Zo wordt de kans dat de kasten omvallen een stuk kleiner.
 8. Hang ook een rookmelder in de kinderkamer
  Altijd belangrijk in je woning: een rookmelder. Maar vaak vergeten mensen deze ook in de kinderkamer te installeren. Goed om aan te denken, want dat maakt je woning een stuk veiliger.
 9. Draai een hete kraan terug naar koud
  Nog een praktische, handige tip: draai de hete kraan na gebruik altijd terug naar een koude stand. Zo brandt jouw kind zijn handjes niet.

Probeer balans te vinden

Kleine kinderen stoppen werkelijk alles in hun mond, dus alles dat je laat rondslingeren geeft potentieel verstikkingsgevaar. Hoe erg je ook je best doet om het huis veilig te maken, onthoud dat kinderen ook moeten leren dat ze sommige dingen niet mogen. Kortom: probeer een balans in een ‘kindveilig’ huis te vinden.

Beeld: GettyImages